Texasul adoptă o lege electorală controversată. Cum a fost restrâns dreptul la vot al minorităţilor

Miercuri, 01 Septembrie 2021, ora 12:58
2995 citiri
Texasul adoptă o lege electorală controversată. Cum a fost restrâns dreptul la vot al minorităţilor
Texas a dat mai multe legi controversate FOTO Pixabay

Parlamentul texan, majoritar republican, a adoptat o lege electorală controversată. Concret, actul normativ restrânge dreptul la vot al minorităţilor.

Această lege, care vizează în mod oficial să facă alegerile mai sigure, în urma unor acuzaţii - nefondate - de fraude masive în alegerile prezidenţiale din 2020, interzice votul la ”drive-in” şi instaurează numeroase restricţii orare de vot în cazul votului prin corespondenţă.https://ziare.com/international/statele-unite/texas-avort-incest-viol-drepturi-femei-republicani-1697861

Critcii acestui text consideră că aceste restricţii vizează mai ales dispoziţii care facilitează votul minorităţilor - mai ales al afroamericanilor, care votează în general cu democraţii.

Guvernatorul Texasului Greg Abbott a anunţat marţi, într-un comunicat, că promulgă legea.

Cel puţin 18 state au adoptat 30 de legi restrictive

Începând din ianuarie, cel puţin 18 state au adoptat 30 de legi restrictive, iar alte zeci de legi sunt în curs de examinare, potrivit grupului de reflecţie Brennan Center for Justice.

Acest proces s-a accelerat în state republicane, pe fondul unor acuzaţii - niciodată susţinute cu probe - de fraude electorale masive lansate de către Donald Trump după alegerile prezidenţiale din noiembrie, în care a fost înfrânt de Joe Biden.

Aproximativ 50 de aleşi democraţi din Texas au fugit din acest stat la jumătatea lui iulie, pentru a împiedica Camera texană a Reprezentanţilor să întrunească numărul minim de aleşi (cvorum) în vederea supunerii la vot a textului.

Însă guvernatorul a convocat două sesiuni speciale la rând, iar democraţii au revenit, permiţând atingerea cvorumului la 19 august.

Legea a fost dezbătută şi adoptată marţi.

”Nu este momentul să abandonăm. Este momentul să adoptăm un drept de vot federal”, a reacţionat marţi, într-un mesaj postat pe Twitter fostul candidat în alegerile primare democrate în vederea alegerilor prezidenţiale americane Beto O'Rourke, referindu-se astfel la un text adoptat de către Camera Reprezentanţilor a Statelor unite, dar care riscă să fie blocat de către republicani în Senat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Texas, #legislatie, #legi, #guvernator texas, #minoritati , #stiri internationale