SUA si NATO au intrat in alerta dupa comasarea a mii de militari rusi la frontiera ruso-ucraineana. Kievul cauta cu disperare sprijin extern

Duminica, 04 Aprilie 2021, ora 19:11
Autor: Teodor Serban
SUA si NATO au intrat in alerta dupa comasarea a mii de militari rusi la frontiera ruso-ucraineana. Kievul cauta cu disperare sprijin externSoldati de elita rusi in timpul unui exercitiu militar FOTO Hepta

Tensiunea in Donbas - scena unui conflict armat inca din 2014 intre fortele proguvernamentale ucrainene si rebeli separatisti sustinuti de Rusia - s-a amplificat odata cu acuzatiile reciproce intre Kiev si Moscova de mobilizare a trupelor si de pregatiri pentru o posibila ofensiva, provocand ingrijorarea SUA si a NATO, comenteaza agentia de presa EFE.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova "ca-si arata muschii" la granita cu autoproclamatele republici populare Donetk si Lugansk si isi sporeste prezenta trupelor in zona sub acoperirea unor exercitii militare.

In ultimele zile, Kievul a lansat o intensa activitate diplomatica pe langa partenerii sai internationali, in special SUA si NATO, pentru a avertiza despre escaladarea situatiei din estul tarii.

Zelenski si-a asigurat vineri sustinerea presedintelui american Joe Biden, care si-a reafirmat "sprijinul de neclintit pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei in fata agresiunii ruse care continua in Donbas si in Crimeea".

Kievul acuza Moscova de uciderea a patru soldati ucraineni la sfarsitul lunii martie de catre rebelii separatisti intr-o incalcare a incetarii focului in vigoare din 2015, ceea ce ridica numarul de morti in randurile ucrainene la 20 de la inceputul anului, carora li se adauga 57 de raniti.

Conform datelor ONU, conflictul din Donbas s-a soldat cu circa 14.000 de morti de la declansarea sa in 2014.

Serviciul de informatii militare al Ucrainei a tras un semnal de alarma, denuntand ca Rusia a inceput pregatiri cu scopul de a forta armata ucraineana sa raspunda la "actiuni ostile" pe linia de demarcare a fortelor in Donbas.

Aceasta ar servi drept scuza pentru ca Rusia sa-si sporeasca prezenta militara in teritoriile separatiste din estul Ucrainei prin introducerea unor "unitati regulate" cu pretinsul scop de a "proteja cetateni rusi", avand in vedere ca zeci de mii de ucraineni din Donbas au primit deja pasapoarte rusesti.

"O tentativa a fortelor de ocupatie ruse de a patrunde mai mult in adancul teritoriului ucrainean nu poate fi exclusa", sustine Kievul.

Acest scenariu a fost deja utilizat in 2008 in Osetia de Sud, cand trupe georgiene au intrat pe teritoriul regiunii separatiste in urma unor provocari, cazand in capcana Moscovei, potrivit unor experti independenti rusi, ceea ce a declansat interventia militara a Rusiei, sub pretextul "impunerii pacii", care a condus la recunoasterea independentei Osetiei de Sud, precum si a celeilalte regiuni separatiste georgiene Abhazia de catre Federatia Rusa.

"De-a lungul frontierei ucrainene, in zonele ocupate temporar si in Crimeea au fost desfasurate 28 de grupuri tactice rusesti la nivel de batalion", declarase marti seful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Ruslan Homaceak, in parlament.

Tinand cont de aceasta,"s-a luat o decizie de consolidare a gruparii fortelor comune pe teritoriul regiunilor Donetk si Lugansk (la granita cu Rusia) si in sectorul Crimeii", a adaugat el.

Kremlinul a raspuns ca Rusia isi deplaseaza sau isi mobilizeaza trupele pe teritoriul sau "dupa cum ii convine". "Acest lucru nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni si nu reprezinta o amenintare pentru cineva", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintiei ruse.

Asa cum au informat surse EFE din cadrul Aliantei cu sediul la Bruxelles, NATO este ingrijorata de "activitatile militare recente la scara larga ale Rusiei in Ucraina si in imprejurimile sale", problema care a fost discutata in cadrul reuniunii Consiliului Atlanticului de Nord, care a avut loc joi.

Presedintia ucraineana a denuntat circa 600 de incalcari ale armistitiului de la inceputul anului si a acuzat Rusia ca incearca sa "torpileze" procesul de pace, precum si regimul de incetare a focului in vigoare din februarie 2015 si care a fost consolidat in iulie 2020.

Prin urmare, pentru a contracara concentrarea de trupe ruse la frontiera si a preveni eventuale provocari militare, Kievul a propus vineri reprezentantului NATO in Ucraina, Alexander Vinnikov, organizarea de exercitii comune intre armata ucraineana si trupele aliate.

Masurile de descurajare ar presupune patrule aeriene comune in spatiul aerian ucrainean sau, asa cum a sugerat ambasadoarea canadiana Larisa Galadza, cresterea nivelului de pregatire de lupta a trupelor din tarile Aliantei care se invecineaza cu Ucraina.

In cadrul unei convorbiri telefonice cu ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba, secretarul de stat american Antony Blinken si-a exprimat "preocuparea" pentru situatia securitatii in estul Ucrainei.

In acelasi timp, ministrul apararii Lloyd Austin a mers mai departe, asigurandu-l pe omologul sau ucrainean Andrei Taran de angajamentul SUA de a ajuta Ucraina sa isi consolideze capacitatea militara pentru a se putea apara mai eficient impotriva agresiunii ruse, potrivit departamentului sau.

"In cazul escaladarii agresiunii ruse, SUA nu vor lasa Ucraina singura si nu vor permite ca aspiratiile agresive ale Rusiei impotriva Ucrainei sa se realizeze", a declarat Austin, potrivit Kievului.

In replica, Peskov a avertizat vineri ca o posibila desfasurare a trupelor SUA pe teritoriul ucrainean va duce la cresterea tensiunilor in apropierea frontierelor ruse si a spus Moscova va fi constransa atunci sa adopte masuri suplimentare de securitate.

 Articol citit de 9819 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  pamantean
  05.04.2021, 12:40
  Dar romanii macelariti
  Josep Borrell, promite ceva decat dupa ce s-au unit si au aprobat o rezolutie ministrii de externe ai UE.
  Romania poate avea rezerve in a fi deacord si poate influienta si celelalte . Problema in sensul ca daca nu anuleaza legea impotriva nationalitatiilor nu primesc ajutor
  Documentele declasificate recent de către Rusia descriu crimele și atrocitățile săvarșite de către naționaliștii ucrainieni in timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.Un naționalism ucrainian cu adevărat subuman, plin de o ferocitate și o ură bestială față de tot ce inseamnă "altceva" decat ucrainian fenomen ce se manifesta si astazi .Ucrainienii nu doreau doar exterminarea evreilor ci a tuturor naționalităților conlocuitoare, in primul rand exterminarea rușilor
  Putin a ordonat Ministerului Apărării al Rusiei să ridice secretul de stat de pe documentele privind genocidul ucrainian. Cele mai multe atrocități au fost comise de naziștii ucrainieni in Ucraina de Sud-Est (Doneț. Lugansk, Harkov etc) in care trag si atazi cu tunurile . Fasciștii ucrainieni au ucis in anii 1941-1943 un număr de 5 200 000 de civili din Ucraina (naționalități conlocuitoare, mare parte din ei de etnie rusă) și au omorat aproape 900 000 (nouă sute de mii) de evrei. Numărul polonezilor uciși a fost de
  200 000 (două sute de mii).
  Au fost executați peste 400 000 (patru sute de mii) de militari sovietici care fuseseră luați prizonieri de germani sau se predaseră. La 30 iunie 1941 batalionul fascist Lvov sub comanda lui R. Șukovici a executat cu glonț in ceafă trei mii de polonezi ucrainieni, inclusiv trei oameni de știință cunoscuți pe plan mondial.
  Septembrie 1941 masacrul și genocidul de la Babi Yar, o rapă din apropierea Kievului. Aici au fost aduși in septembrie 1941 peste 50 000 (cincizeci de mii) de evrei din clasa de mijloc, trei mii de țigani și circa 40 000 (patruzeci de mii) de civili ruși (mare parte
  femei și fete) pe care SS-iștii ucrainieni i-au dezbrăcat la pielea goală apoi au inceput să violeze femeile și fetele neținand cont că părinții și rudele lor erau de față.
  Batalionul de masacru condus de fascistul ucrainian Vojnovski a omorat 350 000 (trei sute cincizeci de mii) de ruși in marea majoritate femei și copii și peste 160 000 (o sută șaizeci de mii) de evrei.Este limpede că indiferent sub ce deviză ar trăi poporul ucrainian, nazismul și fascismul nu pot fi eradicate din Ucraina.
  Este interesant să vezi ca roman că intreaga noastră clasa noastră politică și toți conducătorii noștri fraternizază azi cu clasa politică ucrainiană fără să vadă că Ucraina ține azi intre granițele ei teritorii romanești care totalizează incă o Republică Moldovă pe care ea, Ucraina o ocupă in mod nejustificat și cu binecuvantarea Bucureștiului. Oare de ce nu suflă politicienii noștri romani nici o vorbuliță despre acest teritoriu?
  pamantean
  05.04.2021, 11:42
  Divizia 14 waffen grenadieri SS- ucrainiana
  Ucrainienii au in spate multe crime impotriva tuturor din Europa.Rusii au fost decenti de i-au suportat. Au fost desteptii de le-au luat incarcaturile nucleare aflate pe teritoriul ucrainian cu vorbe frumoase, promisiuni , ajutor nelimitat.
  Ce se intampla daca ucrainiezi aveau rachete nucleare , pana unde ajungea dihonia .
  Chestiunea cu implicarea Europei siNATO se pare ca este cam pripita . Americanii nu sunt ce credem noi ca sunt , sunt cei care au o industrie militara proprietate evreilor . Conflictele inseamna lichidarea stocurilor vechi pe glob . fie prin vanzare sau razboi . Finantistii evrei si conspiratia mondiala face jocurile cum doresc. Daca America a ajutat europa ocidentala dupa razboi , acum , are serioase intentii de a o sabota.
  Ce se intampla in Ucraina este foarte periculos pentru Romania . Acum domnul acela din NATO poate sa-i traga de maneca pe ucrainiezi si sa le ceara sa anuleze legea care lasa fara drepturi minoritatea romana , adica ce se intampla la Cernauti . Romania trebuie sa aiba in CE si UE o interventie rapida si clara . Primiti asistenta voi ucrainiezilor doar dupa ce respectati democratia si drepturile minoritatiilor .
  Grebla
  05.04.2021, 01:11
  Rusia va face pasul
  Dar nu acum . Ci la iarna .
  Soldatii nato nici nu au bocanci, sa nu mai vorbescde haine de iarna .
  Si nu aveti ce sa-i faceti Rusiei ! In rasaritul Rusiei e concetrata industria aerospatiala , pe care rusii nu o pot lasa altora .
  Apoi ukraina a secat, la propriu, singura sursa deapa pt Krimeea.
  Nu e bine sa te zburlesti la cineva ce are peste 7000 de focoase nucleare.
  kid
  05.04.2021, 08:59
  Avem o sansa nesperata de a ne recupera teritoriile !
  Trebuie vorbit cu ursul si impartit iepurele !Restul e can-can !Daca doar ne gandim sa suparam ursul e bine sa ne achizitionam de pe acum un cutitas de lemn ..sa ne putem curata chilotii dupa ce pleaca....
  Dan12
  04.04.2021, 23:21
  Biden
  Probabil ca "alerta" asta vine de la Biden, care a promis ca o sa-l pedepseasca pe criminalul Putin (cel care e banuit ca ia furat laptopul fiului).

  E comic cum Biden isi apar fiul drogat, ca s-a luptat cu dependenta de droguri etc. si pe alta parte aripa comunista a partidului dumbo vrea sa legalizeze drogurile la nivel federal... Ce va insemna asta combinata cu somajul ridicat si ajutoarele sociale generoase .. ? Milioane de losers drogati ca Biden jR in USA....

  Cum in 4 ani cu Trump a fost liniste in afara? Ca inauntru, ne-am saturat de blm/antifa (aripa armata a dumbo party) si impeachmenturile divei de 80 de ani (crazy nancy).... :))
  MosGerila
  05.04.2021, 07:38
  Mar-a-Leaga-L SOON
  a fost si mai "comic" la RNC in august cu Don"Jr" cu ochii deosebit de sticlosi si cu girfriendul acting extrem High:
  #CocaineConvention: So, What Was with Don Jr’s Eyes & Why Was His Girlfriend SO #*$@! LOUD!?)

  https://worldofwonder.net/cocaineconvention-so-what-was-with-don-jrs-eyes-why-was-his-girlfriend-so-loud/

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++===========================================================???????????????????????????????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
  transilvan
  04.04.2021, 20:49
  Pe cine pune Nato in prima linie?
  pe aceia care umbla dezbracati pe strazi,cu fuste,cu simbolul curcubeului?
  Grebla
  05.04.2021, 01:07
  Soldatii NATO ( cam 5 mii in forta permanente )
  sint indragostiti uniide altii . Nu parasesc baraca decit pe timpul zilei . Nooaptea au jocuri de cabana , de-a mirele si mireasa.
  transilvan
  04.04.2021, 20:48
  :):):):)
  SUA si Nato,astia cred ca se lupta cu pastori de turme ca si in Afganistan,sa va povesteasca Amerloci cu am servit in Vietnam.
  Pauperovici
  04.04.2021, 19:45
  macelarul Romaniei, nicolschi, avea acelasi crez
  va facem noi istorie dupa cum vrem noi (injuratura), sa nu v-o mai faca altii/

  nu-i nimic, se-nvarte roata
  RexMundi
  04.04.2021, 19:31
  serios ?
  pe ucraineni ii mananka dorsala ... astia chiar nu s-au saturat cata dauna toatala le-au dat rusnacii? de la Euromaidan li se trag astora ,ha ,ha ,ha... ce avion mai doboara astia ? Malaysia Airlines nu mai trec pe acolo... klm ?
  Rafalle
  05.04.2021, 05:46
  Parada cu Sobolani
  Sa vezi ce o sa ne manince dorsala si pe noi dupa ce o sa avem granita terestrat cu Rusia. Maritima avem de facto!
  O sa ne apere badalau si Gugumanii din MApN
  Pauperovici
  04.04.2021, 19:46
  cand mai vine domnul sef de la moscova
  poate are si al lui vreo defectiune tehnica
  tarfrad
  05.04.2021, 12:55
  Ha, ha, ha!
  Iar a ieșit din vizuină trollul rusesc papiciok...!

  Mănancă toată ziua maro de nu se poate și... ne mai și murdărește site-ul...!

  Pașol na turbinka vidma papicioka...!
  Dan12
  05.04.2021, 00:29
  @Injineru
  Lenin s-a mutat la Seattle, e bine ingrijit de activistii comunistii/antifa din partidul dumbo.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Statue_of_Lenin_(Seattle)
  papillon
  04.04.2021, 22:22
  @flyin'_sh'it.......
  cata indignare.
  ai facut spume la gura.
  mergi si trage ceva pe nas sa te relaxeze.
  Makro
  04.04.2021, 19:44
  Ești
  VARZĂ!
  Injineru
  04.04.2021, 21:16
  Inghesuiala mare azi la Moastele lui LENIN ?
  .
  Flying_Dutchman
  04.04.2021, 21:12
  Makro,individul acesta nu este varza.
  Este mult prea delicat spus.Aceasta persoana,merit strivita cu calcaiul,precum strivesti un sobolan scarbos!
  RexMundi nu poate fi decat un por-c de rusofil !
  nemernicul da de inteles ca ucrainieni au doborat Malaysia Airlines unde au fost su 99 de olandezi.!nemernicul stie foarte bine ca acum Olanda,are dovezile si documentatia precisa precum ca avionul a fost doborat de rusi !
  RexMundi
  04.04.2021, 20:12
  serios ?
  wrong ,sunt samart si realist....