Cresc tensiunile în Marea Chinei. Beijingul cere ca navele străine care intră în "apele sale teritoriale" trebuie să raporteze

Miercuri, 01 Septembrie 2021, ora 17:48
3803 citiri
Cresc tensiunile în Marea Chinei. Beijingul cere ca navele străine care intră în "apele sale teritoriale" trebuie să raporteze
Beijingul va aplica Legea siguranţei traficului maritim pe insulele artificiale FOTO Pixabay

China le solicită, începând cu 1 septembrie, navelor străine să raporteze informaţii detaliate la intrarea în zonele maritime pe care regimul le pretinde a fi parte a teritoriului său.

Un expert avertizează cu privire la posibilitatea crescândă a tensiunilor în apele contestate din Marea Chinei de Sud.

Măsura survine după ce Beijingul a adoptat o lege a Pazei de Coastă, la sfârşitul lunii ianuarie, autorizând gărzile de coastă să adopte „toate mijloacele necesare, inclusiv utilizarea forţei militare” pentru a opri navele străine ce constituie un pericol, precizează Epoch Times.

Regimul comunist susţine că are dreptul istoric la o mare parte din Marea Chinei de Sud, vag delimitată de „linia întreruptă”, publicată de China pe o hartă pentru a indica zona pe care a pretins-o. Ţările vecine nu recunosc pretenţiile Chinei.

Dar autorităţile chineze au declarat că navele străine ar trebui să raporteze detaliile navelor, ora estimată de sosire şi plecare, poziţia actuală şi alte informaţii înainte de a trece prin aceste ape. Dacă sistemul de identificare automată al unei nave nu funcţionează corect, autorităţile vor solicita rapoarte de urmărire la fiecare două ore până când nava părăseşte zona, potrivit unei declaraţii publicate pe 27 august.

Noua reglementare impune aceste cerinţe unei game largi de nave - submersibile, nave nucleare, nave care transportă materiale radioactive şi nave care transportă petrol în vrac, produse chimice, gaze lichefiate şi alte substanţe toxice şi dăunătoare.

Administraţia Chineză pentru Siguranţa Maritimă a menţionat, de asemenea, că orice altă navă care ar putea „pune în pericol siguranţa traficului maritim” sau revendicările regimului ar trebui să raporteze la sosire.

Noul regulament, bazat pe o lege revizuită de Partidul Comunist Chinez, privind siguranţa traficului maritim, va intra în vigoare la 1 septembrie. Analiştii au subliniat anterior că regimul chinez ar putea aplica legea în apele controversate în care nu are dreptul să îşi exercite jurisdicţia în temeiul Convenţiei Naţiunilor Unite privind Legea mării (UNCLOS).

Su Tzu-yun, un expert din Taiwan, a declarat pentru Epoch Times că noua reglementare ar putea spori tensiunile în zonele disputate, în special în Marea Chinei de Sud, deoarece regimul ar putea extinde legea la recifele artificiale pe care le-a construit în ultimii ani.

Regimul chinez a revendicat suveranitatea asupra celei mai mari porţiuni din două lanţuri insulare nelocuite, Spratly şi Paracel, în Marea Chinei de Sud. Însă guvernele din Vietnam, Filipine, Taiwan, Malaezia şi Brunei contestă aceste afirmaţii.

Curtea de arbitraj permanentă de la Haga a anulat cererea Beijingului în 2016, spunând că regimul a încălcat UNCLOS. Cu toate acestea, China comunistă şi-a susţinut revendicările prin construirea în continuare de insule şi baze militare. Din 2013, Beijingul construieşte insule artificiale în întreaga regiune şi a consolidat instalaţiile militare pe insule.

Su a spus că cele două legi maritime ale regimului, Legea Pazei de Coastă şi Legea Siguranţei Traficului Maritim, ar putea face regiunea apei mai volatilă.

"Beijingul va aplica, de asemenea, Legea siguranţei traficului maritim pe insulele artificiale după 1 septembrie. Deci, atunci când [navele din] alte ţări vor naviga la mai puţin de 12 mile de recifele artificiale revendicate de China... poate izbucni o ciocnire", a avertizat Su, directorul Diviziei de strategie şi resurse de apărare a Institutului pentru cercetare naţională în domeniul apărării şi securităţii din Taiwan.

Potrivit UNCLOS, apele teritoriale ale unei ţări sunt definite ca 12 mile marine de la coasta sa. Toate navele, fie că sunt civile sau militare, se bucură de dreptul de trecere liberă prin apele teritoriale ale altor state dacă nu ameninţă securitatea statului, scrie Epoch Times.

Statele Unite şi alte ţări occidentale desfăşoară în mod regulat patrule formate din nave de război pentru a naviga prin zona de 12 mile marine din jurul insulelor artificiale. Navele desfăşoară operaţiuni de menţinere a libertăţii de navigaţie în conformitate cu dreptul internaţional.

În iulie, Beijingul a acuzat Statele Unite de „acţiuni provocatoare” pentru operaţiunile de navigare desfăşurate de SUA în zonă. Secretarul de stat Antony Blinken s-a referit la hotărârea tribunalului internaţional într-o declaraţie anterioară, spunând că "pretenţiile în zonă" ale Beijingului „nu sunt legale”.

Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#ape teritoriale, #China, #nave maritime, #trafic maritim , #China