Telescopul Hubble, oprit din functionare de aproape o saptamana. Explicatiile cercetatorilor

Sambata, 19 Iunie 2021, ora 10:282217 citiri
Telescopul Hubble, oprit din functionare de aproape o saptamana. Explicatiile cercetatorilor
Telescoul Hubble functioneaza cu un sistem dezvoltat in 1980 FOTO Hubble / Twitter

Dupa 30 de ani in care s-a aflat pe orbita planetei noastre, telescopul Hubble s-a oprit din functionare, a anuntat vineri, 18 iunie, NASA, adaugand ca "lucreaza pentru rezolvarea problemei", informeaza AFP.

"Telescopul si instrumentele stiintifice sunt in stare buna", a precizat Agentia spatiala americana.

Insa computerul care controleaza aceste instrumente "s-a oprit duminica, 13 iunie", in a doua parte a zilei, potrivit orei locale din Statele Unite. Un test pentru repornirea sa, realizat a doua zi, a esuat.

Problema provine de la un modul de memorie deteriorat, potrivit primelor indicii. Incercarea de a comuta pe un modul secundar a esuat de asemenea.

Sistemul acestui computer a fost dezvoltat in anii 1980. A fost imbarcat la bordul unui modul care a fost inlocuit in 2009 cu prilejul unei misiuni de mentenanta a telescopului.

Hubble, lansat in 1990, a revolutionat astronomia si a bulversat viziunea noastra asupra Universului, realizand imagini cu sistemul solar, Calea Lactee si galaxii foarte indepartate.

Un nou telescop spatial, James Webb, este preconizat sa fie lansat pe orbita la sfarsitul lui 2021. Prezentat precum ''fratele mai mare'' al telescopului Hubble, va oferi posibilitatea observarii Universului indepartat cu o precizie de neegalat.

Comentarii
Menumorut
rank 5
Acum o luna a plouat cu suruburi si piulite de la o racheta
Menumorut
rank 5
De ce nu te cari in China ? Acolo valorezi cit organele tale