Trei țări unite împotriva Rusiei: Acum 30 de ani au ieșit de sub tutela Uniunii Sovietice, iar acum luptă contra agresiunii Moscovei

Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 00:3014056 citiri
Trei țări unite împotriva Rusiei: Acum 30 de ani au ieșit de sub tutela Uniunii Sovietice, iar acum luptă contra agresiunii Moscovei
Miniștrii de Externe ai Marii Britanii, Estoniei, Letoniei și Lituaniei s-au întânit la Kent FOTO: Newspostwall

Acțiunile agresive din ”umbră” ale Rusiei asupra mai multor țări din Europa au produs neliniște și chiar panică în Ucraina sau mai recent în Polonia. Acum, alte trei țări sunt confruntate cu ostilitatea Moscovei: Letonia, Lituania și Estonia, care au fost de acord să consolideze rezistența colectivă la mișcările rusești, la un summit desfășurat în Marea Britanie.

Miniștrii de Externe ai țărilor baltice și al Marii Britanii, au avut discuții la Kent referitoare la modul de acțiune colectiv împotriva activităților intenționate ale Rusiei împotriva lor, lucru reflectat și într-o declarație comună dată publicității la sfârșitul întâlnirii, potrivit B92.

”Am convenit să consolidăm stabilitatea colectivă contra acțiunilor intenționate și ostile ale Rusiei, pentru a proteja interesele naționale, atât ale noastre, cât și ale aliaților noștri și am cerut Rusiei să își îndeplinească obligațiile internaționale în domeniul drepturilor omului”, se arată în documentul semnat de Elizabeth Truss, ministrul Afacerilor Externe al Marii Britanii și omologii săi, Eva-Maria Liimets din Estonia, Edgars Rinkevics din Letonia și Gabrielus Landsbergis din Lituania, potrivit site-ului oficial al guvernului britanic.

Statele Unite încep vânătoarea de submarine ale Rusiei: Acțiune în forță din partea americanilor VIDEO

În plus, cei patru miniștri de Externe au fost de acord ”să acționeze împreună la nivel internațional”, solicitând nu numai Rusiei, ci și Chinei ”să-și îndeplinească obligațiile globale, inclusiv în domeniul drepturilor omului”.

Autoritățile ruse au negat în mod repetat acuzațiile liderilor occidentali, potrivit cărora acțiunile Moscovei sunt agresive sau ostile la adresa acestor țări baltice. În ceea ce privește Belarusul, Elizabeth Truss a subliniat că este important să se lucreze la problema emigranților de la granița cu Polonia, considerând că ”președintele Alexander Lukashenko a provocat criza în mod evident, pentru a pune presiune asupra statelor europene”.

Statele Unite, mutare strategică militară în Republica Moldova. Rusia reacționează prompt, dar nu poate face nimic

La 30 de ani după ce țările baltice au ieșit de sub tutela Uniuni Sovietice și și-au căpătat independența, se confruntă în prezent cu o ostilitate din partea Rusiei. ”Marea Britanie a sprijinit independența celor trei țări, Estonia, Letonia și Lituania în 1991, iar acum noi suntem alături de voi pentru a avansa, în ceea ce privește cauza libertății și protecția drepturilor fundamentale ale omului”.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News