Etiopia: Seful armatei a fost asasinat de garda lui de corp, iar un lider local de un "comando de ucigasi"

Duminica, 23 Iunie 2019, ora 12:13 12268 citiri
Foto: Arhiva Hepta.ro

Seful de stat-major al armatei etiopiene a fost ucis de gloante, a anuntat duminica premierul Abiy Ahmed (foto), ale carui servicii au denuntat, de asemenea, o tentativa de "lovitura de stat" intr-o regiune din nordul tarii.

Prim-ministrul a aparut in uniforma militara la televiziunea nationala pentru a anunta atentatul impotriva generalului Seare Mekonnen, fara sa ofere initial detalii despre starea de sanatate a acestuia, potrivit unui corespondent al agentiei France Presse.

Ulterior, un purtator de cuvant al premierului Abiy Ahmed a spus ca seful de stat-major si presedintele regiunii Amhara au fost amandoi ucisi.

Seful armatei a fost ucis de garda sa de corp la cateva ore dupa o tentativa de lovitura de stat in Amhara, un stat regional al carui presedinte a fost de asemenea ucis.

Oficialul guvernamental a precizat ca un "comando de ucigasi" condusi de un sef al securitatii din Amhara (nord-vest) a patruns in regiune, sambata dupa-amiaza, ranindu-l mortal pe presedintele regiunii Ambachew Mekonnen si pe un alt responsabil. Mai tarziu, seful de stat-major al armatei etiopiene, generalul Seare Mekonnen, a fost ucis de garda sa de corp in ceea ce pare a fi "un atac coordonat", a adaugat purtatorul de cuvant.

Ambasada Statelor Unite la Addis Abeba a lansat o alerta, recomandand personalului sau sa se puna la adapost dupa informatii privind focuri de arma in capitala si violente in statul regional Amhara (nord-vest).

Internetul a fost intrerupt in Etiopia si nu este disponibila nicio informatie suplimentara despre atentatul impotriva inaltului responsabil militar.

Sambata seara, guvernul etiopian anuntase ca o tentativa de "lovitura de stat" a fost comisa de un "grup armat" in Amhara, a doua regiune a tarii ca populatie, fara sa prezinte detalii despre aceste violente.

"Tentativa de puci din statul regional Amhara este contrara Constitutiei si urmareste sa saboteze pacea atat de greu dobandita in regiune", a declarat intr-un comunicat biroul prim-ministrului.

"Aceasta tentativa ilegala trebuie condamnata de toti etiopienii si guvernul federal dispune de toate capacitatile pentru a invinge acest grup armat", a adaugat documentul.

Un jurnalist prezent la Bahir Dar, capitala regionala, a declarat pentru AFP ca focuri de arma au fost auzite la putin timp dupa lasarea serii si au continuat cateva ore. Impuscaturile au incetat intre timp, a adaugat el.

De la instalarea sa la putere, in aprilie 2018, dupa doi ani de tulburari in Etiopia, premierul reformator Abiy Ahmed a depus eforturi pentru democratizarea tarii.

Printre altele, el a legalizat grupurile disidente, a imbunatatit libertatea presei si a reprimat incalcarea drepturilor omului arestand zeci de responsabili ai armatei si serviciilor de informatii.

De asemenea, Abiy Ahmed a lansat un program de reforme economice si a incheiat pace cu Eritreea dupa peste 20 de ani de conflict.

El se confrunta insa cu tensiuni interetnice recurente, in general legate de dreptul de proprietate a pamantului si utilizarea resurselor, care degenereaza frecvent in violente in aceasta tara cu peste 100 de milioane de locuitori.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
JackMalletFlute
rank 1
toti sefii din etiopia se numesc "Mekonnen"?