Cât de moderați sunt noii talibani din Afganistan și de ce alunecă spre extremism grupările islamiste. Cazul Frăției Musulmane din Egipt

Luni, 16 August 2021, ora 20:40 4998 citiri
Cum va decurge guvernarea talibanilor în Afganistan FOTO Hepta

Fostul deputat liberal Ovidiu Raetchi arată într-un scurt comentariu pe marginea evenimentelor din Afganistan că grupările islamiste au tins să alunece spre extremism în momentul în care s-au lovit de problemele reale ale guvernării.

„Până acum, din veștile confuze care vin dinspre Afganistan, această generație de talibani pare a fi mai prudentă decât cea a mullahului Omar. Nu am văzut încă știri confirmate despre execuții, masacre etc.

Să presupunem că aceasta linie prudentă va putea fi menținută de talibani o perioadă. Că există linii diplomatice deschise care presează eficient pentru moderarea lor. Știți care rămâne marea problemă? (Marea problema a oricărei grupari islamiste care ajunge la putere). Centrarea pe sharia. Singurul mesaj politic al mișcărilor islamiste este "să aplicăm sharia!". Când Frația Musulmana a fost fondată în Egipt, în 1928, sloganul său (de un impact electoral nimicitor) a fost: "Islamul e soluția!".

Când reprezentanții Frăției au ajuns - în mai multe perioade - în Parlament, au fost întrebați: "Bun, dar ce înseamnă concret asta? Cum aplicăm principiul că Islamul e soluția?". Au răspuns: "Facem din Sharia legea statului". După o perioadă, liderii egipteni au cedat: au numit sharia ca sursă a legislației și Constituției și au adoptat prevederi din ea. După câțiva ani, când Egiptul era tot sărac, Frăția Musulmană a spus: "Suntem săraci pentru că e nevoie de și mai multă sharia.

Trebuie să ne apropiem mai mult de linia Coranului". Și asta e o spirală care nu se mai oprește, pentru că mișcările islamiste nu au proiecte de guvernare, ci doar un slogan: Islamul e soluția, sharia, mai multă sharia! Cu cât lucrurile merg mai prost în societate și economie, gruparea se radicalizează în propriul slogan.

Talibanii se mai pot dovedi prudenți o perioadă - hai să sperăm că o vor face. Problemele vor începe însă din momentul în care vor trebui să guverneze. Atunci vor spune "Sharia!" - iar când vor întâmpina primele nemulțumiri: "Mai multă sharia!". Iar din acel punct potențialele linii de negociere cu ei vor fi tăiate”, a scris fostul deputat, specialist în politică externă.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com