Tensiunile din jurul Taiwanului intră pe un teren periculos ANALIZĂ

Marti, 12 Octombrie 2021, ora 03:25
4404 citiri
Tensiunile din jurul Taiwanului intră pe un teren periculos ANALIZĂ

Taiwanul a devenit central discordiei și rivalității dintre cele două superputeri, SUA și China, cu potențial de a aprinde o conflagrație militară și de a remodela ordinea regională, scrie „The New York Times“.

Pe măsură ce astfel de incidente se intensifică, echilibrul puterii de zeci de ani, din jurul Taiwanului se schimbă fundamental, întrând într-o nouă fază periculoasă. După ce a rezistat cererilor de unificare din partea Chinei mai bine de 70 de ani, Taiwanul se află acum în centrul disputelor aprofundate dintre China și SUA. Soarta insulei are potențialul de a remodela ordinea regională și chiar de a aprinde o conflagrație militară - intenționat sau nu.

„Problema Taiwanului a încetat să mai fie un fel de problemă îngustă, de tip boutique, și a devenit un teatru central - dacă nu drama centrală - în competiția strategică SUA-China”, a declarat Evan Medeiros, care făcut parte din Consiliul Național de Securitate al președintelui Obama.

Liderul ambițios al Chinei, Xi Jinping, conduce acum cea mai puternică armată din istoria Chinei. Unii susțin că Xi, care și-a aranjat lucrurile pentru pentru un al treilea mandat, începând cu 2022, s-ar putea simți obligat să cucerească Taiwanul pentru a-și încorona intrarea în noua eră de putere. Puțini cred că un război este iminent sau preconizat, deoarece sancțiunile economice și diplomatice al Occidentului ar fi năucitoare pentru China.

Cu toate acestea, chiar dacă zborurile avioanelor de luptă chineze recente în zona de identificare aeriană auto-declarată a Taiwanului sunt concepute doar ca presiune politică, nu ca un preludiu al unui război, ascendența financiară, politică și militară a Chinei a făcut dat fiori Taiwanului.

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a declarat că Taiwanul nu va ceda presiunilor Chinei şi îşi va apăra sistemul democratic, informează BBC. „Cu cât reuşim mai multe, cu atât este mai mare presiunea din partea Chinei”, a spus Tsai într-un discurs de Ziua Naţională. Ea a precizat că Taiwanul se află “în prima linie de apărare a democraţiei” şi nu poate fi forţat să ia calea aleasă pentru ţară de China.

„Sperăm într-o relaxare a relaţiilor cu Beijingul şi nu vom acţiona pripit, însă nu ar trebui deloc să ne gândim că poporul taiwanez va ceda presiunilor”, a adăugat Tsai Ing-wen. Aceste afirmaţii vin după ce, sâmbătă, preşedintele chinez Xi Jinping s-a angajat să realizeze „o reunificare paşnică“ cu Taiwanul şi nu a făcut nicio referire directă la utilizarea forţei, după o săptămână de tensiuni cu insula revendicată de China care au provocat îngrijorare la nivel internaţional.

Vorbind în Sala Mare a Poporului, Xi a spus că poporul chinez „are o tradiţie glorioasă“ de a se opune separatismului. „Separatismul independenţei Taiwanului este cel mai mare obstacol în realizarea reunificării ţării mamă şi cel mai serios pericol ascuns pentru revigorarea naţională“, a spus preşedintele la aniversarea revoluţiei care a înlăturat dinastia imperială în 1911. El a adăugat că ”reunificarea” paşnică reprezintă cel mai bine interesele generale ale poporului taiwanez, dar că China îşi va proteja suveranitatea şi unitatea.

Acesta a adoptat un ton uşor mai temperat faţă de luna iulie, când a avut loc cel mai recent discurs important al săi referitor la Taiwan, în care a promis să „zdrobească“ orice încercări de independenţă oficială. În 2019, preşedintele a ameninţat direct că va folosi forţa pentru a aduce insula sub controlul Beijingului.

China ar putea fi gata să invadeze Taiwanul până în 2025

Dar discurlui liderului de la Bejing a dat fiori taiwanezilor. China va fi capabilă să invadeze la scară largă Taiwanul până în 2025, susţine ministrul Apărării taiwanez Chiu Kuo-cheng, care a descris tensiunile actuale drept fiind cele mai grave din ultimii 40 de ani. Într-un interviu acordat pentru „China Times“, Chiu Kuo-cheng a declarat că statul chinez este capabil să organizeze o astfel de acţiune militară şi în prezent, însă pregătirile vor ajunge în stadiul final după aproximativ trei ani.

„Până în 2025, China va reduce costurile și consumul la cel mai mic nivel. Are capacitatea să invadeze Taiwanul acum, dar nu va începe cu ușurință un război. Trebuie să ia în considerare multe alte lucruri”, a spus oficialul taiwanez, citat de „The Guardian“. China revendică Taiwanul drept parte a teritoriului său şi a afirmat în repetate rânduri că va recupera insula prin orice mijloace. În schimb, guvernul Taiwanului declară că se află deja la conducerea unei naţiuni suverane, fără a mai fi necesară declararea independenţei.

SUA antrenează în secret armata taiwaneză

Pe acest fundal s-a aflat că militari americani antrenează în secret armata taiwaneză „de cel puţin un an” pentru a întări apărarea insulei faţă de China, cu riscul de a provoca furia Beijingului, relatează „Wall Street Journal“. Circa 20 de militari ai forţelor speciale americane şi un contingent de soldaţi din corpul puşcaşilor marini formează mici unităţi ale armatei terestre şi ale marinei taiwaneze, a relatat cotidianul american, citând surse oficiale americane care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Luptă pentru putere la vârful Partidului Comunist

Dar . potrivit lui Paul Monk, fostul șef al biroului China din cadrul organizației australiene de informații pentru apărare, președintele Xi intensifică în mod deliberat tensiunile cu Taiwanul pentru a distrage atenția de la criza din țară. „Există o luptă intensă pentru putere în interiorul Partidului Comunist Chinez.

Ideea că Beijingul devine din ce în ce mai puternic și că ar trebui să tremurăm de frică este o interpretare greșită, în opinia mea. despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în China. Dacă suntem atenți, vedem că Xi face greșeli și că regimul său are probleme. Există o luptă intensă pentru putere în interiorul Partidului Comunist Chinez între amicii lui Xi și vechii membri ai partidului care sunt pro-reformă, iar această luptă se amplifică. Acești oameni se așteptau la deschidere și reformă.

Xi merge în direcția opusă. Își face dușmani în interiorul puterii, ceea ce niciun strateg cu capul pe umeri nu ar face. Nu este neverosimil să vedem un scenariu în care Xi este îndepărtat de la putere”, a declarat Monk într-un interviu acordat Sky News Australia. Luptele pentru putere de la vărful Partidului Comunist nu sunt singura durere de cap a președintelui chinez. China se confruntă cu creșteri ale prețurilor și mari probleme în asigurarea de energie.

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
China va analiza atacul eșuat cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului pentru a se pregăti mai bine pentru o invazie a Taiwanului, cred experții citați de Business Insider. Iranul...
#SUA, #Taiwan, #China, #tensiuni , #China