Taiwanul condamnă China după o incursiune cu 52 de avioane militare în zona sa de apărare aeriană

Marti, 05 Octombrie 2021, ora 14:43
3141 citiri
Taiwanul condamnă China după o incursiune cu 52 de avioane militare în zona sa de apărare aeriană
China, incursiune amplă în spațiul aerian al Taiwanului FOTO Pixels

Taiwanul a condamnat marţi recenta incursiune de amploare a Chinei în zona sa de apărare aeriană, avertizând că aceste acţiuni subminează pacea regională, informează DPA.

"Taiwanul trebuie să fie în alertă câtă vreme China merge prea departe", a declarat premierul taiwanez Su Tseng-chang reporterilor pe marginea unei reuniuni parlamentare.

Comentariile lui Su intervin la o zi după ce China a trimis 56 de avioane spre Zona de Identificare a Apărării Aeriene din sud-vestul Taiwanului, marcând un nou record al numărului de zboruri zilnice ale avioanelor de război deasupra Taiwanului după ce Ministerul Apărării din insulă a început să emită astfel de rapoarte în septembrie 2020.

Incursiunea de luni a Chinei a fost mai amplă decât cea de vineri când au pătruns 38 de avioane şi sâmbătă 39, ambele reprezentând un număr record. Duminică, 16 avioane de război chineze au fost de asemenea observate în zona de apărare aeriană a Taiwanului.

"Lumea vede cum China a subminat în mod repetat pacea regională şi a făcut presiuni asupra Taiwanului", a adăugat Su.

Consiliul Afacerilor Continentale, agenţia guvernamentală din Taiwan pentru politicile cu Beijingul, a cerut luni noapte Beijingului să oprească imediat astfel de "acţiuni provocatoare non-paşnice şi iresponsabile".

La Washington, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a spus: "Îndemnăm Beijingul să înceteze presiunea sa militară, diplomatică şi economică şi constrângerea împotriva Taiwanului".

"Şi avem un interes permanent pentru pace şi stabilitate în Strâmtoarea Taiwan. De aceea vom continua să asistăm Taiwanul în menţinerea unei capacităţi suficiente de autoapărare", a mai declarat Psaki într-un briefing de presă.

Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră insula democratică autoguvernată parte din teritoriul său, notează sursa citată.

Agenţia dpa mai scrie că relaţiile dintre Taiwan şi China au devenit mai tensionate după ce preşedintele chinez Xi Jinping a cerut Taiwanului, în ianuarie 2019, reunificarea cu China, cu forţa dacă este necesar.

China a trimis 52 de avioane militare spre Taiwan, la o zi după ce SUA au exprimat îngrijorări

China a trimis luni 52 de avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului, a anunţat Taipei, acesta fiind un nou record în ceea ce priveşte numărul zilnic de avioane militare ce pătrund în zona de apărare aeriană a insulei, informează dpa.

Această cea mai amplă incursiune a avut loc la o zi după ce SUA au condamnat activitatea militară "provocatoare" a Chinei lângă Taiwan.

Ministerul Apărării taiwanez a informat luni că în decursul zilei 52 de avioane militare chineze au intrat în sud-vestul Zonei de Apărare Aeriană a Taiwanului, printre care 34 de avioane de luptă J-16, 12 bombardiere H-6, două avioane de luptă Su-30, două Yun-8 şi două aparate KJ-500.

Ministerul a adăugat că Forţele Aeriene ale Taiwanului au emis atenţionări radio şi că sistemul său de apărare anti-rachetă a fost activat pentru a monitoriza activitatea.

Beijigul a trimis iniţial, vineri, de ziua aniversării Chinei comuniste, 38 de avioane militare chineze, printre care un bombardier H-6 cu capacitate nucleară, stabilind astfel un nou record. Însă acest record a fost depăşit sâmbătă, cu 39 de incursiuni în zona taiwaneză.

Duminică, SUA s-au declarat "foarte îngrijorate" în legătură cu "provocările militare" ale Chinei lângă Taiwan, considerându-le "destabilizatoare" pentru "pacea şi stabilitatea regionale". "Îi cerem Beijingului să înceteze presiunile militare, diplomatice şi economice şi coerciţia sa împotriva Taiwanului", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price, reafirmând angajamentul ferm al SUA pentru Taiwan.

Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră că insula democratică autonomă face parte din teritoriul său. Cei peste 23 de milioane de locuitori ai insulei, care nu a fost recunoscută ca stat independent decât de un grup restrâns de capitale, trăiesc sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea Chinei.

Ajutorul financiar uriaș pe care Statele Unite l-au aprobat pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Începe o nouă cursă a înarmării pentru cele trei state
Ajutorul financiar uriaș pe care Statele Unite l-au aprobat pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Începe o nouă cursă a înarmării pentru cele trei state
Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres, scrie AFP....
Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulţumit miercuri Senatului Statelor Unite pentru aprobarea ajutoarelor militare şi economice de 61 de miliarde de dolari pentru ţara sa, notează...
#Taiwan, #Taiwan China, #statele unite, #Securitate , #China