Suspiciuni de fraudă la alegerile din Rusia. Voturile electronice din Moscova s-ar putea renumăra

Miercuri, 22 Septembrie 2021, ora 14:221500 citiri
Suspiciuni de fraudă la alegerile din Rusia. Voturile electronice din Moscova s-ar putea renumăra
Rezultatele au fost date publicității cu o întârziere de câteva ore FOTO Unsplash

Camera civică a Moscovei (Obşcestvennaia palata) - organism însărcinat cu monitorizarea alegerilor în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) - a agreat o renumărare a voturilor exprimate electronic în capitala rusă după numeroase acuzaţii de fraudă, relatează EFE şi Interfax.

''Am dispus grupului tehnic (al Camerei) să renumere voturile'', a declarat Aleksei Venediktov, şeful comisiei de observatori a entităţii menţionate într-o şedinţă a Camerei civie.

În plus, Venediktov - redactor-şef al postului de radio Eho Moskvî, care deşi aparţine holdingului Gazprom Media, apropiat Kremlinului, are o politică redacţională independentă şi se poziţionează ca un critic al puterii - a propus totodată să fie publicate toate informaţiile referitoare la votul electronic exprimat la Moscova.

El a cerut Comisiei Electorale Centrale (CEC) să păstreze toate documentele tipărite legate de votul electronic pentru a le compara la renumărarea votului online.

Principalele acuzaţii de fraudă legate de votul electronic au venit din partea Partidului Comunist, care şi-a văzut rezultatele scăzând considerabil la Moscova după ce Comisia electorală a adăugat datele de la votul electronic la numărul general de voturi.

Rezultatele votului electronic au fost date publicităţii la Moscova cu întârziere de mai multe ore, ceea ce a alimentat suspiciunile de fraudă.

Deşi o astfel de renumărare s-ar putea efectua la Moscova, Camera Civică a exclus o operaţiune similară în celelalte şase regiuni ruse în care a fost utilizată această modalitate.

''Nu este necesar la nivel federal, întrucât rezultatele au fost publicate rapid şi nu au existat îngrijorări cu privire la posibile manipulări'', a declarat preşedintele comisiei electorale teritoriale a Camerei Civice din Moscova, Ilia Massui.

Potrivit lui Massui, specialist IT şi fost ministru adjunct al comunicaţiilor, toate operaţiunile blockchain de la votarea de la Moscova au fost publicate, iar observatorii tehnici au acces la ele.

Nu se ştie încă dacă o renumărare a voturilor electronice chiar va avea loc, întrucât Comisia Electorală din Moscova (Mosgorizbirkom) a respins posibilitatea unei astfel de acţiuni, informează postul de televiziune independent Nastoiaşcee vremea. Nu s-a vorbit despre o renumărare a voturilor (electronice) propriu-zisă, în principiu, o astfel de chestiune nici nu poate abordată în cadrul legislaţiei actuale, a declarat Dmitri Reut, citat de postul de televiziune menţionat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News