Suprapopularea planetei: o catastrofa evitabila

Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 08:14
11521 citiri
Suprapopularea planetei: o catastrofa evitabila
Foto: IFL Science

Estimarile ONU prevad o perspectiva aproape inspaimantatoare, anume ca pana in anul 2050, omenirea va avea de hranit inca 2,4 miliarde de guri, in afara celor 7 miliarde care ii mananca deja actualele resurse alimentare. Este acesta un motiv de panica?

S-ar putea sa fie asa, noteaza Project Syndicate.

Fara indoiala, estimarile pornesc de la natalitatea ridicata tocmai in acele tari unde societatea n-a reusit sa-si asigure hrana pentru populatia existenta si nici nu lasa de inteles ca ar fi pregatita s-o asigure pentru valurile de noi nascuti care se anunta.

Dar problema trebuie privita intr-un ansamblu mai complex. Poate este chiar cazul sa pornim de la tarile dezvoltate, unde ponderea persoanelor in varsta este in crestere, iar rata natalitatii se prezinta mult prea mica in raport cu populatia, adica invers fata de situatia din tarile mai putin evoluate.

Acolo, un mare numar de tineri nu au loc de munca, adesea nu au nici macar profesie, constituind ei insisi o povara sociala pentru fratii si surorile lor care, de bine-de rau, si-au gasit activitate.

Pe langa faptul ca toti acestia reprezinta o forta de munca inca insuficient pusa in valoare, ei raman o rezerva de importanta majora pentru reechilibrarea in viitor a situatiei demografice la nivel mondial.

215 milioane de femei ar putea evita sarcina nedorita

Inrolarea lor in circuitul lucrativ al lumii ar aduce taxele necesare pentru sustinerea persoanelor in varsta atat in tarile de origine, cat si in cele dezvoltate, in masura in care interesul sau optiunea i-ar orienta spre ele.

Atat ONU, cat si guvernele nationale, ONG-urile si alti actori de pe scena lumii sunt astazi preocupati sa elaboreze programul capabil sa pregateasca agenda viitorului.

Singura varianta sanatoasa a acestei agende ar fi ca ea sa se bazeze pe oferta cea mai buna pentru lumea saraca aflata in expansiune, corelata cu nevoile lumii dezvoltate in recesiune demografica.

La baza corelarii, sta un paradox cel putin ciudat: desi cresterea ramane incontestabila, rata cresterii - adica raportul dintre cresterea de acum cateva decenii si cea de astazi - a devenit negativa. Adica, populatia creste, dar ritmul cresterii scade in timp.

Omenirea dispune deja de cel putin un motor capabil sa incetineasca fenomenul, si ma refer la raspadirea contraceptivelor. Ele ar permite numai in aceasta etapa unui numar de 215 milioane de femei, in majoritate din Africa, sa evite o sarcina nedorita.

Rolul comunitatii internationale

Dar lumea trebuie sa inteleaga ca nu tarile africane sunt capabile de efortul financiar necesar, care se ridica la 3,6 miliarde de dolari anual. Parintii din aceste tari vor trebui ajutati de comunitatea internationala, direct interesata, nu numai in problemele de planificare familiala, dar si in ce priveste sanatatea familiei.

Este infiorator sa citim astazi in presa ca in fiecare an isi pierd viata 640.000 de nou nascuti si 150.000 de mame, care nu reusesc sa nasca sau nasc in mod nereusit. Tot din presa aflam ca 600.000 de copii mici isi pierd mamele lor, ramanand singuri pe lume.

Toate acestea aduc societatii pagube care au fost estimate de 145 miliarde de dolari si multe din ele ar putea fi evitate, daca mamele cu mai putini copii s-ar ocupa mai bine de educatia si de sanatatea lor, lucru posibil prin stimularea planningului familial.

Planificarea familiala nu este insa totul. Cetatenii tarilor sarace de mare fertilitate - in special cele africane - care reprezinta 18% din populatia lumii, dar nasc 38% din copii, vor trebui ajutati, pentru ca noua lor generatie sa aiba accesul la educatia pe care generatia veche n-a avut-o.

Alternativele

S-a calculat ca o asemenea noua generatie astfel formata ar putea stimula economiile tarilor de bastina cu aporximativ 288 miliarde de dolari (pentru o singura generatie).

Astfel, fiecarui dolar cheltuit pentru programul de planificare familiala i-ar putea reveni un beneficiu de 120 dolari.

Necontrolata, societatea ar putea evolua intr-adevar haotic. Supusa unui control organizat, aceeasi societate de astazi poate crea singura acele beneficii de care au nevoie atat tarile sarace, cu demografia in expansiune, cat si cele evoluate, cu un accentuat regres demografic.

In fata omenirii, se afla deci doua alternative cruciale, de care depinde viitorul planetei. Sta numai in mainile ei sa aleaga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#demografie africa, #tari sarace fertilitate, #tari africane fertilitate , #Africa