Sunteti de acord cu implicarea Romaniei in razboiul din Libia? - Sondaj Ziare.com

Vineri, 25 Martie 2011, ora 09:05
3422 citiri
Sunteti de acord cu implicarea Romaniei in razboiul din Libia? - Sondaj Ziare.com

Romania a decis sa se implice in razboiul din Libia si a stabilit si modul in care o va face: va participa la embargoul impus Libiei cu fregata "Regele Ferdinand", doi ofiteri de stat major si 205 militari, pe o perioada de trei luni.

Decizia luata in Consiliul Superior de Aparare a Tarii este considerata normala de majoritatea oamenilor politici romani pentru ca, spun ei, tara noastra este membru NATO. Dar oare romanii ce parere au despre acest lucru?

Presedintele Comisiei de aparare din Senat, liberalul Teodor Melescanu crede ca decizia CSAT este una fireasca, precizand pentru Ziare.com ca ar fi fost mult mai bine daca era luata imediat dupa adoptarea rezolutiei de catre Consiliul de Securitate al ONU.

"Este o decizie fireasca si ar fi fost foarte important ca declaratia respectiva sa fie facuta imediat dupa adoptarea de catre Consiliul de Securitate a rezolutiei pentru ca din momentul in care aceasta rezolutie a fost adoptata, rezolutia 1973, este clar ca orice stat membru al ONU trebuie sa se pronunte si sa sprijine punerea in practica a rezolutiei respective. Din punctul nostru de vedere, acesta este lucrul de criticat.

In rest, nu era nevoie de asteptat decizia NATO pentru a exprima sprijinul si dorinta de a contribui pe masura mijloacelor noastre. Sigur la punerea in aplicare a acestei rezolutii in care sunt implicate deja doua state cu care Romania are parteneriate strategice. Este vorba de SUA si de Franta. Acum, dupa adoptarea deciziei NATO, eu cred ca, desi cu ceva intarziere care poate sa preteze la speculatii, s-a intrat intr-o normalitate. Romania participa cu ce poate, este vorba de o fregata, fiind un lucru normal dupa parerea mea", a declarat Melescanu pentru Ziare.com.

In opinia fostului ministru de Externe, nu este necesar ca decizia CSAT sa intre si in dezbaterea Parlamentului.

"Potrivit legii romane doar se informeaza Parlamentul. Sigur ca, daca dupa adoptarea rezolutiei in Consiliul de Securitate, se simtea nevoia, intrucat nu a existat o pozitie oficiala, se putea face o consultare cu Parlamentul pentru a vedea care este opinia Comisiilor de politica externa si de aparare. Dar nu exista obligatie juridica privind dezbaterea de catre Parlament si aprobarea acestor decizii", a precizat Teodor Melescanu.

Si fostul prim-ministru Petre Roman crede ca este un lucru normal ca Romania sa participe la operatiunile din Libia fiind, in opinia sa, o buna ocazie pentru tara noastra de a-si dovedi capacitatea de partener NATO.

"Fara indoiala ca este o decizie normala. De altfel, este singura modalitate prin care Romania in continuare isi dovedeste capacitatea de partener NATO", a declarat Petre Roman pentru Ziare.com.

Nici el nu considera ca ar fi trebuit ca decizia CSAT sa intre in dezbaterea Parlamentului, precizand ca acest lucru ar fi fost necesar doar in cazul in care Romania ar fi participat la actiuni militare.

"In momentul in care Romania ar participa la actiuni militare, probabil ca ar fi trebuit sa intre in dezbaterea Parlamentului. Dar ceea ce s-a spus ca participa doar la blocada, nu cred ca este obligatorie o decizie a Parlamentului. Repet, in faza actuala", a precizat Petre Roman.

Nu de aceeasi parere este insa si fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu, acesta afirmand ca i s-ar fi parut logic ca decizia CSAT sa fie dezbatuta si de Parlament.

"Sigur ca trebuie sa intre in dezbaterea Parlamentului, pentru ca asa mi se pare logic. Personal cred ca ar trebui sa intre in dezbaterea Parlamentului. Asta i-ar da validitate. Nu cred ca s-ar opune o majoritate, dar oricum intr-o democratie validitatea este castigata in Parlament.

Cred ca s-ar putea rezolva prin consultarea Parlamentului, dat fiind ca acolo vor participa peste 200 de romani. Deci nu e vorba doar de o gramada de fiare, mai mult sau mai putin noi, ci e vorba de 207 romani. Ori asta cred ca ar putea intra intr-o dezbatere a Parlamentului", a declarat Adrian Cioroianu pentru Ziare.com.

In ceea ce priveste hotararea luata de Consiliul Superior de Aparare a Tarii, Cioroianu considera ca este corecta si nu ar trebui sa ne surprinda.

"Nu se judeca in termeni de decizie buna sau decizie proasta, este o decizie la care intr-un fel sau altul ne obliga statutul nostru de aliati. Se pare ca sugestia a venit de la aliatii nostri si nu a fost practic o oferta facuta de Romania. Din ce spunea presedintele, desi nu a fost foarte clar, reiesea ca mai curand a fost o cerere din partea aliatilor ceea ce nu ar trebui sa ne surprinda. Cand esti intr-o alianta ai si drepturi ai si obligatii.

Aceasta decizie nu se judeca in termeni de buna sau rea. Sigur ca teoretic nicio veste de genul acesta nu e buna, dar pe de alta parte nici nu putem sta cu totii acasa, asteptand ca americanii sa rezolve totul in numele NATO. Cu atat mai mult cu cat acum a fost clar ca americanii nu au mai vrut sa joace rolul principal din motive probabil de politica interna".

Adrian Cioroianu considera insa ca o problema poate fi considerata maniera in care a fost comunicata hotararea luata de CSAT. Asta pentru ca, spune el, dupa ce initial s-a dat impresia ca Romania este impotriva participarii la acest conflict, tara noastra a anuntat nu doar ca nu este impotriva, ci ca va si lua parte la acesta.

"Deci practic putem spune ca e mai curand o participare ce intra in sfera unei datorii pe care o avem in cadrul aliantei, ca orice partener intr-o alianta. Deci nu asta cred ca este problema. Problema sta mai curand in maniera in care a fost comunicata sau gestionata prin comunicare aceasta problema libiana, pentru ca vreme de doua zile s-a trait cu impresia ca Romania este impotriva participarii la acest conflict si dintr-o data am aflat nu numai ca nu suntem impotriva, ci mai si participam", a mai afirmat Adrian Cioroianu.

Ziare.com va invita la vot. Sunteti de acord cu implicarea Romaniei in razboiul din Libia?

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Romania razboi Libia, #Romania participa razboi Libia , #Razboi Libia
Comentarii