Sunt americanii pregatiti pentru un presedinte mormon?

Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 10:32
7913 citiri
Sunt americanii pregatiti pentru un presedinte mormon?
Foto: CNN

Fostul guvernator al statului Massachusetts, Mitt Romney, este, fara indoiala, cel mai cunoscut mormon din Statele Unite. Nu bea cafea si nici ceai. Sotia sa, potrivit traditiei, pastreaza in camara provizii, pentru cazuri de calamitati naturale.

Campania prezidentiala, "asortata" cu show-uri TV si chiar un muzical, pe Broadway, a readus in atentia americanilor o religie de multe ori ignorata, dar destul de raspandita, comenteaza The Huffington Post.

Un sondaj realizat saptamana trecuta, de catre Forumul Pew asupra Religiei si Vietii Publice, in cadrul caruia mormonii au fost intrebati ce cred despre ei insisi si care le sunt viziunile legate de casatorie, homosexualitate, politica sau locul lor in societatea americana, releva ca mai putin de jumatate dintre mormoni inca mai cred ca a fi un bun membru al congregatiei echivaleaza cu abstinenta in ce priveste consumul de cafea.

Desi religia le recomanda sa detina in permanenta provizii pentru cel putin trei luni, numai 23 la suta dintre mormoni au in camara atat de multe alimente neperisabile. Cand vine vorba despre predicatul din usa in usa, numai unul din patru mormoni si-a desavarsit "misiunea". Sase din zece mormoni cred ca americanii cunosc prea putin sau deloc in legatura cu religia lor.

Cu doi mormoni candidati la investitura republicana in vederea alegerilor din noiembrie - Mitt Romney si fostul guvernator de Utah, Jon Huntsman - 56 la suta dintre mormonii chestionati au afirmat ca SUA sunt pregatite pentru un presedinte care le impartaseste religia. Doua treimi dintre mormoni se considera conservatori, din punct de vedere politic, iar trei din patru simpatizeaza cu Partidul Republican.

Pana acum, in precedentele campanii electorale, mormonii au fost "un cartof fierbinte" pentru multi candidati. Printre critici s-a aflat si pastorul baptist Robert Jeffress care a ajuns pe prima pagina a ziarelor, in luna octombrie, atunci cand a numit Biserica mormona "o secta".

74 la suta dintre mormoni cred ca avortul este imoral, 79 la suta sunt de parere ca relatiile sexuale in afara casatoriei sunt gresite, peste 50 la suta sustin ca alcoolul nu este bun, doua treimi nu sunt de acord cu homosexualitatea. Surprinzator este insa ca o treime dintre mormonii chestionati au raspuns ca relatiile sexuale intre persoane de acelasi sex ar trebui acceptate.

Inceput de campanie in forta

Fost guvernator al statului Massachusetts in perioada 2003-2007, Mitt Romney a reusit ceea ce niciun alt candidat republican, care sa nu fie presedinte in exercitiu, nu a mai reusit pana in momentul de fata: a castigat primele doua scrutinuri de alegeri primare, din statele Iowa si New Hampshire.

Astfel, el a devenit favorit in cursa pentru desemnarea candidatului din partea Partidului Republican pentru alegerile prezidentiale de pe 6 noiembrie, unde, daca va fi ales, va trebui sa il infrunte pe presedintele Barack Obama, care va reprezenta Partidul Democrat.

Romney a mai candidat la alegerile pentru nominalizarea candidatului din partea Partidului Republican si in 2008, insa a pierdut, retragandu-se din cursa in favoarea senatorului John McCain, reaminteste BBC.

Nascut in 1947 in Michigan, stat in care tatal sau a fost guvernator pentru trei mandate, Mitt Romney a servit ca misionar al Bisericii Mormone pentru doi ani, in Franta, iar apoi a studiat dreptul si antreprenoriatul la Harvard.

A devenit manager al companiei Bain and Company, din Boston, si a infiintat compania Bain Capital, afiliata a Bain and Company.

Cat de mormon este Mitt Romney?

Potrivit Institutului pentru Cercetari Religioase, religia lui Romney nu este un factor decisiv, cum arata faptul ca a fost ales guvernator al statului Massachusetts (2003-2007), dar nici nu-l favorizeaza. 20 la suta dintre republicani au declarat ca nu ar vota un mormon ca presedinte.

Iar el este un mormon cu pedigree: strabunicul sau a fost dintre primii convertiti si un simpatizant direct al lui Joseph Smith, care a infiintat LSD Church (Biserica lui Iisus Hristos a Sfintilor din Ultimele Zile) in 1830 si unul din primii pionieri care au emigrat in Utah.

Parley Pratt a avut 12 neveste. Fiul sau, Miles Park Romney, a avut numai cinci neveste, inclusiv una "dobandita" dupa 1897, cand se presupune ca a fost interzisa poligamia in randul membrilor LSD Church.

Tatal lui Mitt, George, s-a nascut in 1907, in Chihuahua, Mexic, din parinti monogami. El a devenit guvernator al statului Michigan. Practic, religia lui Mitt Romney este cu mult diferita fata de cea a predecesorilor sai.

Potentiala nominalizare republicana pentru Romney este deja comparata cu "momentul catolic" al alegerii lui John F. Kennedy, in 1961.

Pana in acel an era considerat tabu ca un catolic sa devina presedintele SUA (democratul catolic Al Smith a fost nevoit sa-si retraga candidatura in 1928). Kennedy a fost nevoit sa dedice un important discurs la inceputul campaniei pentru a arata ca religia nu il face dependent de instantele clerului, nici de Vatican, nici de episcopii americani.

In ultimii ani, Mitt Romney si-a exprimat dispretul pentru poligamie. In campania electorala din 2007, sotia sa, Anne, a subliniat ca Romney este singurul candidat republican care si-a petrecut viata alaturi de o singura femeie. Ceilalti candidati - cu exceptia lui Newt Gingrich, care a fost casatorit de trei ori - divortasera o data, in viata lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mitt Romney mormon, #SUA candidat mormon, #republicani investitura alegeri, #alegeri SUA 2012 , #America