Summit NATO - Rasmussen: Suntem cu Ucraina. Rusia sa isi retraga trupele

Joi, 04 Septembrie 2014, ora 23:20
20056 citiri
Summit NATO - Rasmussen: Suntem cu Ucraina. Rusia sa isi retraga trupele

Conflictul dintre Rusia si Ucraina si angajamentul NATO in Afganistan dupa incheierea misiunii Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF) la finalul acestui an au reprezentat principalele teme de discutie din cadrul summit-ului ce se desfasoara joi si vineri, in Tara Galiilor.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut din nou Rusiei sa isi retraga trupele din Ucraina si a precizat ca o decizie de a oferi ajutor militar Kievului poate fi luata de fiecare stat membru NATO in parte, nu la nivelul intregii aliante.

El a dat asigurari ca va sprijini Ucraina si ca va ajuta la construirea unei armate moderne si puternice. "NATO este cu Ucraina", a spus Rasmussen.

Totodata, potrivit unor surse guvernamentale din Marea Britanie, citate de BBC, vineri vor fi anuntate noi sanctiuni impotriva Rusiei. Este vorba de restrictii suplimentare cu privire la sectorul bancar, energetic si de aparare. Mai mult, asa numitii "acoliti ai lui Putin" vor avea interdictii de calatorie.

In acelasi timp, in cadrul summit-ului, Rasmussen a confirmat ca misiunea Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate de mentinere a pacii in Afganistan se va incheia pana la finalul acestui an, dar a subliniat faptul ca NATO va sprijini armata afgana.

De asemenea, seful NATO a promis ca se vor face pasi importanti pentru a combate gruparea militanta Statului Islamic, care a decapitat zilele trecute un al doilea jurnalist american si ameninta cu uciderea unui britanic.

Summit-ul a fost marcat, la inceputul lucrarilor, de proteste. Aproximativ 500 de persoane au manifestat impotriva NATO in apropiere de complexului hotelier unde s-a desfasurat evenimentul.

Summit-ul NATO are loc intr-o perioada marcata de evolutii importante pentru securitatea globala: de la criza ruso-ucraineana la evolutiile din Orientul Mijlociu si nordul Africii.

Evenimentul are o relevanta aparte pentru Romania, in contextul implinirii in 2014 a 10 ani de la aderarea tarii noastre la NATO. Tara noastra este reprezentata la summit-ul NATO de presedintele Traian Basescu, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, si ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean.

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT, de la fata locului, principalele evenimente din prima zi a Summit-ului NATO din Newport, Tara Galiilor

19.50 - Potrivit lui Rasmussen, NATO "va ajuta la construirea unei armate moderne si puternice" in Ucraina.

19.43 - Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat ca alianta invita Rusia "sa faca un pas inapoi in aceasta confruntare si sa ia calea pacii". "Ucraina a fost un partener activ si de incredere pentru NATO pe parcursul multor ani si apreciem foarte mult parteneriatul nostru. NATO este cu Ucraina", a spus el.

19.30 - Intre timp, in Ucraina, luptele continua in apropiere de Mariupol. Un punct de control a fost distrus de separatistii pro-rusi.

19.22 - Potrivit unor surse guvernamentale din Marea Britanie, citate de BBC, noi sanctiuni impotriva Rusiei vor fi anuntate vineri. Masurile includ restrictii suplimentare cu privire la sectorul bancar, energetic si de aparare. Mai mult, asa numitii "acoliti ai lui Putin" vor avea interdictii de calatorie.

19.10 - Petro Porosenko i-a multumit, intr-o postare pe Twitter, presedintelui francez, pentru ca nu a trimis Rusiei nava de razboi Mistral. "Ii multumesc presedintelui Francois Hollande pentru decizia de a nu livra Rusiei nava de razboi Mistral", a spus liderul ucrainean.

19.03 - Seful NATO a cerut din nou Rusiei sa isi retraga trupele din Ucraina.

18.56 - In ceea ce priveste Ucraina, Rasmussen a afirmat ca o decizie de a oferi ajutor militar pentru aceasta tara poate fi luata de fiecare stat membru NATO in parte, nu de intreaga alianta.

18.50 - Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, confirma ca misiunea ISAF de mentinere a pacii in Afganistan se va incheia pana la finalul acestui an, dar a subliniat faptul ca NATO va sprijini armata afgana.

18.25 - Presedintele Frantei, Francois Hollande, a declarat ca o incetare a focului in Ucraina si un acord politic sunt conditiile impuse de tara sa Rusiei pentru a-i livra nava de razboi Mistral. Miercuri, Presedintia franceza a anuntat ca a suspendat livrarea primei nave Mistral, din cele doua achizitionate de Rusia de la Paris, din cauza ca nu au fost indeplinite conditiile pentru livrare.

18.14 - Ministrul de Externe britanic, Philip Hammond, s-a intalnit cu omologul sau ucrianean Pavlo Klimkin si i-a promis acestuia ca Marea Britanie sprijina Ucraina in fata agresiunii Rusiei.

18.05 - Presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat ca in cazul in care membrii NATO nu vor lua o decizie cu privire la situatia din Ucraina, tara sa risca sa fie vizata de "agresiunea Rusiei". "Eu cred ca, daca agresiunea Rusiei nu este oprita in Ucraina, mai devreme sau mai tarziu ne vom confrunta si noi cu aceasta agresiune in apropierea frontierelor noastre", a spus ea.

17.35 - NATO si-a luat angajamentul de a-si retrage trupele din Afganistan pana la finalul acestui an, insa insurgentii raman neinvinsi. Un atac sinucigas al talibanilor intr-o cladire guvernamentala din provincia Ghazni a ucis joi cel putin 10 persoane.

17.23 - Presedintele Frantei, Francois Hollande, a declarat ca o decizie in ceea ce priveste viitoare sanctiuni impotriva Rusiei depinde de evenimentele din urmatoarele ore din Ucraina.

17.15 - In paralel cu lucrarile summit-ului NATO in care se discuta, printre altele, despre razboiul din Ucraina, liderii rebelilor din aceasta tara au emis o declaratie comuna spunand ca sunt gata sa inceteze focul vineri.

16.50 - Protestatarii s-au mai linistit, insa au promis ca seara vor "asedia" Castelul din Cardiff, unde va avea loc un dineu de lucru al sefilor de stat si/sau de guvern al tarilor membre NATO si al sefilor de delegatii.

16.37 - Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a promis in cadrul summit-ului din Tara Galilor, ca se vor face pasi importanti pentru a combate gruparea militanta Statul Islamic, care a decapitat zilele trecute un al doilea jurnalist american si ameninta cu uciderea unui britanic.

16.25 - Petro Porosenko a anuntat ca NATO va adopta o declaratie potrivit careia va sprijinii militar Kievul pentru a face fata agresiunii Rusiei. "In declaratia sa, NATO va confirma ca statele membre vor acorda sprijin militar si asistenta tehnologica pentru Ucraina. Este exact ce asteptam", a spus el.

16.16 - Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a declarat ca va ordona, vineri, fortelor guvernamentale care lupta cu rebelii in est, sa inceteze focul. El spera ca astfel va deschide calea pentru "un plan de pace in etape".

16.10 - Marea Britanie a anuntat ca a semnat un acord pentru a vinde 123 de vehicule armate Letoniei. Ministerul Apararii a declarat ca acordul arata ca Marea Britanie sprijina aliatii NATO.

16.05 - Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, s-a intalnit joi cu liderii american, britanic, francez, german si italian, inainte de deschiderea summit-ului. Se pare ca Porosenko i-a informat despre ceea ce se intampla in estul Ucrainei, dar si despre planul de rezolvare a crizei, propus miercuri de Vladimir Putin.

15.58 - Securitatea la summit-ul NATO este asigurata de peste 9.500 de politisti.

15.53 - Numarul celor care protesteaza fata de NATO, in Newport, este in continua crestere. Se estimeaza ca aproximativ 500 de persoane sunt pe strada.

15.47 - Ministrul de Externe britanic, Philip Hammond, a declarat ca, pentru a ramane credibila, Alianta Nord Atlantica trebuie sa demonstreze ca nu si-a pierdut "apetitul de a interveni" atunci cand este necesar.

15.43 - Joi dimineata, presedintele SUA, Barack Obama, a vizitat o scoala primara din Newport.

15.20 - Summit-ul NATO se desfasoara intr-un complex hotelier si toata zona din jurul sau, pe o raza de circa 25 de kilometri, este inchisa si securizata.

15.10 - Are loc ceremonia de deschidere a summit-ului, apoi urmeaza sesiunea de discutii despre Afganistan, transmite corespondentul Ziare.com din Tara Galilor.

14.45 - Sute de persoane protesteaza in orasul Newport, in apropiere de locul in care se desfasoara summit-ul NATO. Acestia au bannere pe care se poate citi "NATO Nuclear. Nu, multumesc" si "Stop NATO".

14.30 - Are loc primirea oficiala a sefilor de stat sau guvern ale tarilor aliate si partenere NATO, a sefilor delegatiilor si sefii organizatiilor internationale de catre secretarul general al Aliantei Nord Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, si de catre prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, David Cameron.

14.00 - Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, joi, ca Rusia ataca Ucraina. Rasmussen a avertizat cu privire la agresiunea Rusiei la inceputul summit-ului aliantei din Tara Galilor.

"Ne confruntam cu un mediu de securitate dramatic schimbat. La Est, Rusia ataca Ucraina", a spus acesta la sosirea pentru summit-ul NATO.

Sefi de stat si de guvern din 28 de tari membre ale NATO, precum si lideri din 33 de tari partenere ale Aliantei si din state care participa la misiunea din Afganistan (ISAF), se reunesc in zilele de 4 si 5 septembrie intr-un complex hotelier din Newport, in apropiere de Cardiff.

Printre participantii la summit se numara presedintele SUA, Barack Obama, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele in exercitiu al Consiliului European, Herman van Rompuy, dar si presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, care s-a pronuntat recent pentru reluarea procesului de apropiere la NATO a tarii sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#summit NATO Tara Galilor, #summit NATO Ucraina Rusia, #summit NATO Afganistan , #NATO