Summit la Washington: 40 de lideri din lume discuta despre securitatea nucleara

Duminica, 11 Aprilie 2010, ora 15:54
945 citiri
Summit la Washington: 40 de lideri din lume discuta despre securitatea nucleara

Oficialii americani incearca sa determine marile puteri sa ajunga la o pozitia comuna in ceea ce priveste cea mai buna metoda pentru a pastra materialele fisibile, inainte de summitul privind securitatea nucleara ce incepe luni la Washington si la care vor participa 40 de lideri.

Summitul de doua zile este calificat de Casa Alba drept cea mai mare conferinta de acest tip gazduita de Statele Unite din 1945, cand a fost infiintata ONU.

Prezenta liderilor din peste 40 de tari, inclusiv a presedintilor chinez Hu Jintao si indian Manmohan Singh, va ingreuna, probabil traficul si va duce la manifestatii.

Reuniunea este o chestiune de prestigiu personal pentru Obama, care a promis in campanie sa securizeze materialele nucleare in termen de patru ani. Saptamana aceasta, el a estimat ca summitul va permite trasarea unui plan concret si nu doar a unei "declaratii vagi".

Totusi diplomatii straini implicati in discutii au declarat ca oficialii americani s-au concentrat pe punctele comune si au musamalizat diferendele atunci cand au redactat comunicatul care va fi dat publicitatii marti dupa-amiaza. Acest document era aproape finalizat cu cateva zile inainte de reuniune, au adaugat ei.

Intalnirea "va oferi o vizibilitate noua unui subiect care nu a capatat suficienta atentie", a explicat un diplomat apropiat negocierilor. "Va determina oamenii sa faca mai mult", a adaugat el.

Dar in tentativa de a convinge tarile sa ia noi masuri, precum dezvoltarea unor standarde comune pentru securitatea fizica, administratia a evitat multe aspecte delicate.

Multe tari, precum Indian, China si Rusia, sunt foarte sensibile la ingerinte ale puterilor straine in programele lor nucleare, de exemplu, si s-ar opune unor eforturi internationale care sa le oblige sa divulge informatii secrete sau sa le permita inspectorilor sa le monitorizeze centrele atomice.

Exista dezacorduri si in privinta amenintarii nucleare existente. In conditiile in care unele state, precum SUA si Rusia, cred ca riscul ca grupari militante sa obtina arme atomice ar trebui sa fie o prioritate, liderii europeni sunt mai ingrijorati de materialele radiologice, care sunt mult mai usor de obtinut, a explicat Sharon Squassoni, un fost oficial american de la Centrul pentru studii strategice si internationale.

In plus, multe state ce nu detin arme nucleare considera prioritatile americane privind materialele atomice drept o cerere pentru mai multe eforturi si cheltuieli mai mari, pentru ca SUA sa se simta in siguranta, a adaugat ea.

Si alte aspecte delicate complica ajungerea la un acord. Premierul israelian Benjamin Netanyahu si-a anulat planurile de a participa, pentru ca s-a temut ca Egiptul si Turcia il vor pune intr-o situatie dificila, criticand faptul ca Ierusalimul nu a declarat clar daca are sau nu un program nuclear, potrivit consilierilor sai.

Majoritatea expertilor internationali cred ca Israelul dispune de un arsenal nuclear.

Un inalt oficial arab implicat in planificarea summitului a subliniat vineri ca tarile arabe nu intentioneaza sa abordeze acest subiect. "Nu exista nicio intentia de a politiza rezultatul summitului", a spus el.

Reuniunea la varf intervine dupa doua victorii obtinute de Obama in privinta armelor nucleare: anuntarea noii politici atomice americane si semnarea unui tratat pentru reducerea armelor strategice cu Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#summit Washington securitate nationala , #Washington