Suedia, tara considerata model in lupta impotriva coronavirusului, inregistreaza un record absolut de decese

Vineri, 15 Ianuarie 2021, ora 10:48
5097 citiri
Suedia, tara considerata model in lupta impotriva coronavirusului, inregistreaza un record absolut de decese
Foto: Pixabay (Arhiva)

Suedia a depasit joi pragul de 10.000 de morti de la inceputul epidemiei, au anuntat autoritatile sanitare, dupa un nou record de 351 de decese in ultimele 24 de ore.

Aceste noi decese anuntate de Agentia de sanatate publica ridica bilantul total al pandemiei la 10.185 de morti in regatul de 10,3 milioane de locuitori, care a avut o strategie mai putin coercitiva decat in alte locuri din Europa.

Printre tarile cele mai afectate din Europa

Suedia este in prezent una dintre tarile cele mai afectate din Europa si a atins saptamana trecuta un varf al deceselor de la inceputul pandemiei, potrivit bilantului intocmit de AFP.

Joi, aceasta tara a atins un nou record absolut de 132 de decese zilnice in medie in ultimele sapte zile, conform aceleiasi surse.

"Previzionam, din nefericire, o continuare a cresterii numarului de cazuri cu o propagare extinsa a contaminarii in tara", a declarat Karin Tegmark Wisell, din cadrul Agentiei suedeze de sanatate publica, in cadrul unei conferinte de presa.

Autoritatile precizeaza ca decesele anuntate cotidian nu s-au produs in ultimele 24 de ore ci dateaza, in majoritate, din mai multe zile.

Ce spun specialistii suedezi

In total, numarul cazurilor inregistrate de la inceputul epidemiei a ajuns la 518.783, cu circa 6.500 in plus in ultimele 24 de ore, potrivit ultimelor date de joi.

"Se pare ca am atins un platou al numarului de cazuri, nu vedem o accelerare, dar exista inca un numar mare de cazuri semnalate in Suedia", a afirmat Karin Tegmark Wisell.

Contrar masurilor luate in alte tari din Europa, regatul nordic a avut pana acum o strategie diferita bazata in principal pe recomandari, fara izolare si aproape fara masuri coercitive.

Unde a dus recomandarea de a nu purta masca

Cat priveste masca, ea nu a fost multa vreme recomandata nicaieri in spatiul public. Din 7 ianuarie, s-a recomandat oficial sa fie purtata in transportul public, dar numai la orele de varf.

Chiar daca strategia ramane mai putin stricta decat in numeroase alte tari, regatul a introdus masuri mai aspre din noiembrie, limitand numarul de mese din restaurante si impunand in licee invatamantul la distanta.

In contextul unui al doilea val in Suedia, Parlamentul a votat saptamana trecuta o lege care acorda temporar guvernului noi atributii in contextul epidemiei, permitandu-i in special inchiderea, in premiera, a magazinelor.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#coronavirus, #suedia, #Covid 19 , #stiri internationale