Sub presiunea internationala, presedintele Brazilei autorizeaza armata sa stinga incendiile devastatoare din padurea amazoniana

Sambata, 24 August 2019, ora 11:44
5668 citiri
Sub presiunea internationala, presedintele Brazilei autorizeaza armata sa stinga incendiile devastatoare din padurea amazoniana
Foto: captura video

Presedintele brazilian Jair Bolsonaro a autorizat mobilizarea armatei in Padurea amazoniana pentru a lupta contra incendiilor, dar a estimat ca aceste focuri nu pot "servi drept pretext" pentru sanctiuni internationale, scrie AFP, citata de news.ro.

Prin decret, presedintele de extrema dreapta i-a autorizat sambata, pentru o perioada de o luna, si pe guvernantii statelor preocupate sa recurga la armata pentru "identificarea si lupta contra focarelor de incendii", precum si pentru "actiuni preventive si represive contra delictelor din mediu".

Mii de incendii devasteaza padurea amazoniana: 7,4 milioane de kilometri patrati sunt afectati (Video)

Donald Trump i-a propus presedintelui brazilian ajutor din partea Statelor Unite. "Tocmai am vorbit cu presedintele Jair Bolsonaro. I-am spus ca daca SUA pot ajuta in legatura cu incendiile in padurea amazoniana, noi suntem gata sa o facem!", a scris pe Twitter presedintele american.

De cealalata parte a Atlanticului, inaintea G7 de la Biarritz, in sud-vestul Frantei, cea mai mare padure tropicala de pe planeta a devenit "o prioritate".

Presedintele Emmanuel Macron l-a acuzat pe Bolsonaro ca "a mintit" cu privire la angajamentele climatice si a decis sa se opuna acodului de liber-schimb UE-Mercosur.

Macron il acuza pe Bolsonaro ca a mintit cu privire la lupta impotriva modificarilor climatice

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a estimat, inaintea summitului de sambata si duminica de unde ar trebui sa rezulte "initiative concrete", ca incendiile reprezinta "o criza internationala".

"Incendiile de padure exista in toata lumea si asta nu poate servi drept pretext pentru eventuale sanctiuni internationale", a replicat seful statului brazilian intr-o scurta interventie televizata, ca reactie la presiunile internationale in crestere pentru salvarea bazinului Amazon, 60% din teritoriul brazilian. Pe Twitter, el l-a acuzat pe omologul francez ca "favorizeaza ura contra Braziliei din simpla vanitate".

Incendiile de paduri din Amazonul brazilian, care reprezinta mai mult de jumatate din cea mai mare padure tropicala a lumii, au crescut in acest an cu 83%, conform datelor guvernamentale, distrugand intinderi vaste ale unui ecosistem vital pentru combaterea schimbarilor climatice globale, informeaza Agerpres.

Agentia guvernamentala INPE a inregistrat 72.843 incendii, cel mai mare numar de la inceperea consemnarii acestora in 2013. Numai in ultima saptamana satelitii au depistat peste 9.500 de incendii.

Desi incendiile sunt un fenomen normal si se intampla cu regularitate in perioada secetoasa a sezonului uscat, ecologistii dau vina pe zelul fermierilor care urmaresc sa elibereze terenuri pentru pasuni.

Reuters noteaza ca este posibil ca fermierii sa fi avut parte de cel putin o incurajare tacita din partea presedintelui de dreapta al tarii, care a preluat puterea in ianuarie.

Bolsonaro a sustinut in repetate randuri ca Brazilia ar trebui sa deschida Amazonul pentru interesele de afaceri, care sa permita companiilor miniere, agricole si exploatarilor forestiere sa utilizeze resursele sale naturale.

Joi, Jair Bolsonaro a recunoscut pentru prima data ca in spatele unora din incendii s-ar putea afla fermieri.

Pe masura ce incendiile s-au raspandit, presiunea din exterior a continuat sa creasca, atat din partea liderilor politici cat si a activistilor de mediu. Vineri, cateva sute de activisti au protestat in fata ambasadelor braziliene din Paris si Londra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#incendii Brazilia interventie armata, #incendii padure Amazon , #Brazilia