SUA vor sa investeasca 1,2 miliarde de dolari intr-un posibil vaccin britanic impotriva COVID-19

Joi, 21 Mai 2020, ora 18:38
4372 citiri
SUA vor sa investeasca 1,2 miliarde de dolari intr-un posibil vaccin britanic impotriva COVID-19
Foto: Arhiva Ziare.com

Statele Unite vor finanta cu pana la 1,2 miliarde de dolari dezvoltarea de catre compania AstraZeneca a unui posibil vaccin impotriva COVID-19 si au anuntat joi ca vor comanda 300 de milioane de doze daca acest tratament se va dovedi eficient, in contextul in care administratia de la Washington cauta solutii pentru a invinge pandemia de coronavirus.

Angajamentul pune astfel bazele unui studiu clinic ce ar putea fi organizat in Statele Unite in vara acestui an pe un esantion de 30.000 de voluntari si consolideaza eforturile depuse de producatorul farmaceutic britanico-suedez in vederea dezvoltarii unui vaccin impotriva acestei boli - unul dintre cele peste 100 care sunt concepute si testate in aceasta perioada in mai multe tari ale lumii.

Alex Azar, secretarul american pentru Sanatate si Servicii Umane, spera ca primele doze cu acest vaccin, dezvoltat in colaborare cu Universitatea Oxford din Marea Britanie, ar putea deveni disponibile pana in luna octombrie, iar intreaga comanda ar putea fi livrata la inceputul anului 2021.

Totusi, reprezentantii AstraZeneca au spus ca vaccinul ar putea sa se dovedeasca ineficient si ca asteapta deocamdata rezultatele unui studiu in faza incipienta realizat in sudul Angliei, inainte de a demara etapele finale de testare.

Pana acum, nu exista niciun tratament sau vaccin aprobat pentru COVID-19 dintre cele care sunt testate de gigantii farmaceutici de pe plan mondial, iar expertii prezic ca dezvoltarea unui vaccin sigur si eficient ar putea necesita intre 12 si 18 luni.

In virtutea unui acord incheiat cu guvernul american, un departament al acestuia - Autoritatea pentru dezvoltare si cercetare avansata in biomedicina (BARDA) - va plati pana la 1,2 miliarde de dolari pentru a sprijini studiile clinice in stadii avansate si alte activitati de dezvoltare, inclusiv productia la scara industriala, pentru a accelera obtinerea acestui vaccin potential.

AstraZeneca a incheiat deja un acord pentru a furniza 100 de milioane de doze de vaccin catre Guvernul Marii Britanii, iar reprezentantii acestei companii si-au exprimat speranta ca livrarile ar putea sa inceapa in luna septembrie.

Compania britanico-suedeza noteaza intr-un comunicat ca isi doreste sa produca 1 miliard de doze cu potentialul vaccin in acest an si in 2021, daca testele vor avea succes. Testele vor include si un studiu pediatric iar AstraZeneca a anuntat ca discuta si cu alte organizatii internationale, inclusiv cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), pentru a asigura o furnizare si distribuire echitabila a potentialului vaccin in lumea intreaga.

Alti producatori farmaceutici, inclusiv Pfizer Inc., Johnson & Johnson si Sanofi se afla in diverse stadii de dezvoltare a unor vaccinuri proprii.

Inovio Pharmaceuticals, o companie cu sediul in Statele Unite, a anuntat miercuri ca vaccinul sau experimental a produs anticorpi protectori si a declansat reactii de aparare ale sistemului imunitar in cadrul unor teste realizate pe soareci si porcusori de Guineea.

O alta companie americana, Moderna, a publicat in aceasta saptamana o serie de date incurajatoare pentru vaccinul sau potential, despre care a spus ca a produs anticorpi protectori intr-un mic grup de voluntari sanatosi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#SUA vaccin britanic COVID , #America