De ce 70% din americani cred că economia SUA se îndreaptă într-o direcție greșită. Pesimismul crește odată cu prețul benzinei

Vineri, 19 Noiembrie 2021, ora 20:05
2615 citiri
De ce 70% din americani cred că economia SUA se îndreaptă într-o direcție greșită. Pesimismul crește odată cu prețul benzinei
Benzinărie SUA/ FOTO: reviewjournal.com

Contrastul dintre cifrele economice în America, în general pozitive și percepția publică cu privire la economie – extrem de pesimistă – intrigă experți, care încearcă să-i deslușească înțelesurile.

Economia americană a creat milioane de locuri de muncă și șomajul a ajuns la 4,6%, o cifră promițătoare, ținând cont de circumstanțe. Nivelul salariilor pe economie a crescut și el considerabil. Redresarea economică este mai accelerată decât anticipau experții.

Cu toate astea, aproape 70% din populație crede că economia americană se îndreaptă într-o direcție greșită. Un argument al pesimiștilor este puseul inflaționist, peste 6% în luna octombrie.

Ceea ce accentuează însă percepția negativă este că americani obișnuiți simt creșterile de prețuri acolo unde-i doare cel mai tare – prețurile la benzină majorate cu circa 50% de la începutul anului, în condițiile în care aici distanțele sunt mari și mulți americani trebuie să conducă, ca să ajungă la serviciu, apoi autovehicolele în sine, în special cele uzate, au prețuri mai mari.

La fel și chiriile, și prețurile locuințelor și, mai important decât orice, prețurile la alimente. Ori la unele dintre aceste categorii esențiale, inflația e mult peste 6%.

Apoi, o altă realitate cu care americanii nu sunt obișnuiți este faptul că, datorită blocajelor în sisteme de transport, care sunt globale, unele produse ori sunt mai greu de găsit, ori întârzie să ajungă. Chiar dacă asta nu are dimensiunile cu care alte țări sunt obișnuite, în America situația îngrijorează populația pentru că e diferită de cea cu care sunt obișnuiți.

În plus, și la locurile de muncă personalul este uneori redus, munca mai multă - un alt motiv de îngrijorare.

Privind către viitor, mulți nu dau crezare administrației că situațiile descrise sunt temporare, întrebându-se mai curând ce se va întâmpla dacă nu sunt temporare.

Administrația nu poate rezolva blocajele de aprovizionare, decât într-o anumită măsură, dar Rezervele Federale pot majora ratele dobânzilor, ca să combată inflația, nu o fac încă pentru că asta ar putea gâtui prematur creșterea economică.

Experți cred că situația pe ansamblu și percepția publică se vor modifica în interval de un an, dar că există riscul ca pesimismul însuși să alimenteze criza și să o facă să continue.

Preşedintele Joe Biden cere o anchetă după ce benzina s-a scumpit „inexplicabil”

Preşedintele american Joe Biden a cerut autorităţii care se ocupă de concurenţă să verifice comportamentul „posibil ilegal” al companiilor petroliere, în condiţiile în care preţul benzinei la pompă este tot mai mare.

Casa Albă i-a cerut într-o scrisoare preşedintei Federal Trade Commission (FTC), Lina Khan, „să îşi îndrepte atenţia spre semnele tot mai evidente de comportamente dăunătoare pentru consumatori din partea companiilor de petrol şi gaz”.

„FTC are autoritatea să examineze dacă există acţiuni ilegale care afectează bugetele familiilor la pompă. Cred că ar trebuie să începeţi imediat”, a scris Joe Biden.

Joe Biden subliniază că deşi preţurile la benzina de la pompă au continuat să se majoreze, „costurile rafinăriilor şi industriaşilor din domeniul petrolier au scăzut, iar profiturile lor au crescut”.

El a denunţat „diferenţa inexplicabilă” între preţul la petrolul brut şi preţul combustibilului la pompă.

„Nu accept ca americanii care muncesc din greu să plătească mult pentru carburant din cauza unor comportamente care încalcă regulile de concurenţă sau care sunt eventual ilegale. Prin urmare, cer Comisiei să examineze ce se întâmplă cu pieţele de petrol şi gaz”, se mai arată în scrisoarea preşedintelui.

Preţul unui galon de benzină la pompă (3,78 litri) a crescut cu mai mult de un dolar în ultimul an, situându-se la o medie de 3,41 dolari la nivel naţional, conform Asociaţiei Auto Americane (AAA).

În această săptămână, în California au fost atinse recorduri din ultimii 20 de ani, preţul ajungând la 4,69 dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Preşedintele american Joe Biden a provocat stupoare, joi, 16 aprilie, după ce a povestit despre unchiului său, despre care presupune că a fost devorat de canibali în Noua Guinee în timpul...
Bulgaria poate rata aderarea la zona euro, în 2025. Banca Centrală Europeană a stabilit un obiectiv clar pe care trebuie să-l atingă
Bulgaria poate rata aderarea la zona euro, în 2025. Banca Centrală Europeană a stabilit un obiectiv clar pe care trebuie să-l atingă
Dacă Bulgaria nu reuşeşte să îndeplinească ţintele de inflaţie ale Băncii Centrale Europene (BCE) în iunie, aderarea sa la zona euro, planificată în 2025, ar putea fi amânată cu luni...
#SUA petrol, #preturi, #benzina, #americani, #inflatie, #Joe Biden , #SUA