Administrația Biden, avertisment pentru Rusia în contextul crizei militare din Ucraina: „Toate opţiunile sunt deschise faţă de Rusia”

Sambata, 27 Noiembrie 2021, ora 07:34 2295 citiri
Joe Biden, presedintele SUA FOTO Facebook/ Joe Biden

Secretarul de stat adjunct al SUA însărcinat cu regiunea Europa şi Eurasia, Karen Donfried, a declarat vineri că toate opţiunile sunt deschise în privinţa reacţiei la desfăşurarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina şi că NATO va decide care va fi mişcarea sa viitoare în urma consultărilor de săptămâna viitoare, transmite Reuters.

”După cum puteţi aprecia, toate opţiunile sunt pe masă şi există un set de instrumente care include o gamă întreagă de opţiuni”, a declarat Donfried reporterilor într-un briefing telefonic.

”Acum depinde de alianţă să decidă care sunt următoarele mişcări pe care NATO vrea să le ia”, a spus ea, vorbind înaintea unei vizite a secretarului de stat american Antony Blinken în Letonia şi Suedia, săptămâna viitoare, pentru a participa la reuniunea NATO şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), unde ea a spus că desfăşurarea de trupe ”mare şi neobişnuită” a Moscovei va fi în fruntea agendei.

Oficialii americani, NATO şi ucraineni au tras un semnal de alarmă în ultimele săptămâni cu privire la ceea ce ei spun că sunt mişcări neobişnuite de trupe ruseşti în apropierea Ucrainei, sugerând că Moscova ar putea fi gata să lanseze un atac asupra vecinului său, acuzaţii pe care Rusia le-a respins ca fiind făcute pentru a provoca frică.

Întrebată dacă Blinken intenţionează să se întâlnească cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov în timp ce se va afla la Stockholm, Donfried a spus că nu are anunţuri de făcut cu privire la o astfel de întâlnire bilaterală, dar a adăugat: ”Fiţi pregătiţi”.

Discuțiile despre un război între Rusia și Ucraina s-au înmulțit, iar marile publicații ale lumii, inclusiv New York Times și Bloomberg, citează oficiali americani care avertizează că Moscova ar putea ataca țara vecină în această iarnă. Însă un asemenea scenariu pentru Kremlin, de a trece liniile roșii trasate de SUA și NATO, vine și cu efecte negative majore, precum anularea funcționării proiectului Nord Stream 2, mii de morți în rândul armatei sale, dar și o intensificare a protestelor opoziției și ale populației.

Acumularea a 92.000 de militari ruși în apropierea granițelor de nord și est ale Ucrainei a alarmat Statele Unite, care și-au exprimat ”îngrijorările reale” cu privire la mișcările de trupe ale Rusiei, avertizând că o posibilă ofensivă ar fi o ”gravă greșeală”, potrivit Radio Free Europe.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News