Forțele Aeriene americane activează prima escadrilă de F-35A din Europa

Sambata, 02 Octombrie 2021, ora 20:096334 citiri
Forțele Aeriene americane activează prima escadrilă de F-35A din Europa
Noua escadrilă va fi formată din 27 de avioane și va avea un efectiv de aproximativ 60 de militari FOTO Pixels

Pe 1 octombrie, în cadrul Aripii 48 Luptă a Forțelor Aeriene ale SUA din Europa (USAFE), dislocată în Anglia, la baza Lakenheath, a fost înființată prima escadrilă de avioane de luptă stealth F-35A.

”Escadrila 495 Luptă, poreclită „Valkyries”, a fost activată exact la 8:49 și 50 de secunde, vineri dimineața, la 30 de ani de la desemnarea sa ca escadrilă de luptă”, se precizează într-un comunicat de presă al bazei aeriene Lakenheath, informează publicația Defense România.

Primul F-35A ajunge la finalul anului


Primul F-35A este programat să sosească la Lakenheath până la sfârșitul anului. Baza a fost selectată pentru a găzdui prima din escadrilele F-35A americane din Europa pe baza legăturilor foarte strânse cu Forțele Aeriene Regale (Royal Air Force), infrastructura existentă și oportunitățile combinate de pregătire. În plus, Marea Britanie este o componentă esențială în menținerea unui nivel înalt de pregătire pentru luptă a USAFE datorită spațiului aerian excelent și parteneriatului în programul F-35.

Noua escadrilă va fi formată din 27 de avioane și va avea un efectiv de aproximativ 60 de militari, se mai precizează în comunicatul bazei aeriene Lakenheath.

„Escadrila 495 a fost activă în Europa tot la baza Lakenheath, în perioada 1 aprilie 1977 – 13 decembrie 1991, fiind desființată ca urmare a terminării ”războiului rece”.

Pe teritoriul Europei mai sunt aeronave de luptă F-35 în cadrul forțelor armate ale Italiei, Marii Britanii, Norvegiei și Olandei. Alte țări europene care au mai comandat F-35 și urmează să le primească sunt Belgia, Danemarca, Polonia și probabil Elveția.

Până în prezent, s-au fabricat aproximativ 700 de avioane F-35, considerate cele mai avansate din lume din punctul de vedere al tehnologiei stealth”, scriu cei de la Defense România.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News