Pentagonul monitorizeaza exercitiile militare fara precedent ale Rusiei in Arctica: "Nimeni nu este interesat sa vada regiunea militarizata" VIDEO

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 07:16
Autor: Alina Toma
Pentagonul monitorizeaza exercitiile militare fara precedent ale Rusiei in Arctica: "Nimeni nu este interesat sa vada regiunea militarizata" VIDEOPurtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby FOTO Youtube (Yahoo Finance)

Statele Unite monitorizeaza "foarte atent" activitatea militara a Rusiei in Arctica, a anuntat luni, 5 aprilie, Washingtonul, potrivit dpa.

Intr-o conferinta de presa, un reporter l-a intrebat pe purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, cat de ingrijorat este Departamentul american al Apararii cu privire la informatiile privind testarea de arme si obtinerea de imagini prin satelit de catre noile baze ale Rusiei.

"Evident, monitorizam foarte atent", a raspuns Kirby. "Nimeni nu este interesat sa vada Arctica militarizata".

SUA are interese de securitate nationala in Arctica, iar regiunea este vitala atat pentru apararea nationala, cat si ca "potential coridor strategic" intre regiunea indo-pacifica, Europa si SUA, a spus Kirby.

Arctica este importanta din punct de vedere strategic pentru toate statele cu care se invecineaza si nu doar din punct de vedere militar. Se crede ca exista cantitati uriase de petrol si gaze, iar prezenta unor resurse minerale valoroase a provocat in mod repetat disputele teritoriale.

Marina rusa a spart gheata groasa din Arctica la sfasitul lunii martie folosind submarine nucleare, demers menit sa evidentieze prezenta Moscovei in regiune.

"Rusia renoveaza aerodromuri si instalatii de radiolocatie din epoca sovietica, construieste porturi noi si centre de cautare si salvare, isi consolideaza flota de spargatoare de gheata, atat conventionale cat si pe baza de energie nucleara", a declarat luni pentru CNN Thomas Campbell, un purtator de cuvant al Pentagonului.

Campbell a declarat ca Moscova isi extinde, de asemenea, reteaua de sisteme de rachete de aparare aeriene si de coasta in incercarea de a-si consolida capacitatea de a respinge atacurile si de a apara parti importante ale Arcticii.

Armata rusa a testat recent tipul de torpila numit Poseidon 2M39, cu propulsie nucleara. Aceasta torpila este destinata sa depaseasca nedetectata sistemele de aparare de coasta, cum ar de exemplu cele ale SUA, potrivit CNN.

 Articol citit de 1817 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  Nelamurit
  06.04.2021, 11:16
  Ce frumos
  America are interese la mii de km departare de teritoriul national. Rusii nu au voie sa faca nimic la granitele teritoriului national. Tir masiv propagadistic sa puna butul cat mai multi la aberatia asta
  Gerbeldir
  06.04.2021, 09:52
  mazel tov
  2 nații de șmecheri, conduse de evrei (și Urss, nu la fel ca Sua, dar tot pe acolo!

  Iar soldații goyim mo.r pt ei ca fraerii!
  Grebla
  06.04.2021, 08:48
  Stau cu ochii pe rusi
  Ca pe butelie !