SUA demasca jocurile lui Vladimir Putin: 80.000 de militari rusi au ramas langa frontiera cu Ucraina

Vineri, 07 Mai 2021, ora 05:30
23629 citiri
SUA demasca jocurile lui Vladimir Putin: 80.000 de militari rusi au ramas langa frontiera cu Ucraina
Trupe rusesti langa Ucraina FOTO: politico

Tensiunea crescuse foarte mult luna trecuta in apropierea frontierei Ucrainei cu Rusia, unde Kremlinul comasase 100.000 de militari si armament, invocand efectuarea unor ample exercitii. Insa acum Statele Unite au anuntat ca, in ciuda anunturilor facute de Moscova privind o retragere masiva a trupelor, acest lucru nu s-a intamplat si in prezent exista 80.000 de soldati ramasi pe pozitii.

Informatiile au fost dezvaluite de inalti oficiali ai Departamentului Apararii din SUA, iar concentrarea din regiune reprezinta cea mai mare forta pe care a acumulat-o Rusia, de la anexarea Crimeei, in anul 2014, potrivit New York Times.

Armata rusa a comandat retragerea unor unitati militare in cazarmi pana pe data de 1 mai 2021 si acestea au plecat din zona de granita cu Ucraina. Dar multe trupe au lasat acolo vehicule blindate si camioane militare, un semnal care indica faptul ca s-ar putea intoarce, daca Vladimir Putin le va cere acest lucru.

Presedintele Joe Biden a declarat marti ca are "sperante si asteptari", ca se va intalni cu Putin, in iunie, in timpul unei calatorii in Europa, atunci cand este programat si summit-ul NATO, de la Bruxelles.

In acelasi timp, in apropierea Rusiei, in Balcani, are loc un exercitiu militar denumit Defender Europe, care a inceput marti, 4 mai 2021 si va continua in urmatoarele doua luni. La acesta participa trupe americane si ale Aliantei NATO din Europa, cu un efectiv de aproximativ 28.000 de soldati.

Analistii politici au observat ca desfasurarea trupelor lui Putin a fost in mod intentionat vizibila, un efort de a-si arata forta militara si o parte a procedurii de operare standard a Kremlinului.

Putin ar putea cauta modalitati de testare a hotararii noului presedinte al SUA, Joe Biden, au apreciat expertii. Dar pericolul este ca orice acumulare militara ar putea scapa de sub control sau ar determina o criza mai profunda.

Oficialii americani considera ca raman nesiguri in ceea ce priveste obiectivul lui Putin, in cazul cresterii numarului de trupe din apropierea granitei cu Ucraina. "Au pastrat in regiune o forta destul de letala si au retras doar cateva unitati", a declarat generalul Michaels S. Repass, fost comandant al Fortelor de Operatiuni Speciale ale Statelor Unite din Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#Rusia razboi Ucraina, #Rusia, #Vladimir Putin, #Joe Biden, #statele unite, #Ucraina , #Statele Unite