SUA confirma ca Phenianul a lansat prima sa racheta balistica intercontinentala. Nord-coreenii se lauda ca poate purta un focos nuclear mare

Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 08:325297 citiri
SUA confirma ca Phenianul a lansat prima sa racheta balistica intercontinentala. Nord-coreenii se lauda ca poate purta un focos nuclear mare
Foto:Twitter/ Rex Tillerson

Washingtonul a confirmat marti ca Phenianul a lansat prima racheta balistica intercontinentale (ICBM) si a denuntat "o noua escaladare a amenintarii" reprezentate de regimul nord-coreean.

Acest test al unei rachete de tip Hwasong-14, efectuat de Ziua Nationala americana si supervizat personal de Kim Jong-un era un "cadou" pentru "nemernicii de americani", a ironizat liderul nord-coreean, citat de agentia de presa oficiala KCNA.

Armata americana a pus initial la indoiala anuntul Coreei de Nord potrivit caruia ea a tras o racheta intercontinentala, evocand o racheta cu o raza de actiune "intermediara". Insa Statele Unite au recunoscut ulterior ca este vorba despre o ICBM.

"Statele Unite condamna cu forta tirul Coreei de Nord al unei rachete balistice intercontinentale", a declarat secretarul de Stat american Rex Tillerson, citat intr-un comunicat.

Nord-coreeni se lauda, analistii inca sunt sceptici

"Testul unei ICBM constituie o noua escaladare a amenintarii (nord-coreene) la adresa Statelor Unite, aliatilor si partenerilor nostri, a regiunii si lumii", a spus el.

Detinerea unei rachete balistice intercontinentale, capabile potrivit unor experti americani sa atinga Alaska, reprezinta un moment de cotitura pentru regimul nord-coreean.

Izolat pe scena internationala, Phenianul isi justifica programul inarmarii nucleare prin amenintarea unei invazii a celor 28.000 de militari americani stationati in Coreea de Sud. El a realizat deja cinci teste nucleare si dispune de un mic arsenal de bombe atomice.

Agentia KCNA sustine ca racheta balistica trasa este capabila sa poarte "o ogiva nucleara mare" si ca testul realizat marti a raspuns "tuturor criteriilor tehnologice, inclusiv rezistenta la caldura si stabilitatea structurala a ogivei", necesare pentru ca aceasta sa reintre in atmosfera fara sa fie afectata.

Unii analisti se indoiesc insa de capacitatea actuala a Coreei de Nord de a miniaturiza un focos nuclear pentru a-l monta intr-o racheta si de faptul ca ar stapani tehnologia reintrarii unei ogive in atmosfera.

Insa toti expertii sunt de acord asupra progreselor remarcabile ale programelor balistic si nuclear de la venirea la putere a lui Kim Jong-un la sfarsitul lui 2011.

Reuniune de urgenta la ONU

Faptul ca Phenianul s-a dotat efectiv cu rachete balistice intercontinentale ar rasturna evaluarea riscului reprezentat de Coreea de Nord.

Presedintele american Donald Trump a exclus, in ianuarie, perspectiva unei rachete nucleare intercontinentale nord-coreene. "Asta nu se va intampla", a spus el.

Washingtonul a cerut o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, care urmeaza sa aiba loc miercuri catre ora locala 15:00 (22:00, ora Romaniei).

Uniunea Europeana (UE), care a denuntat "o incalcare flagranta a numeroase rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU", a anuntat ca are in vedere sa impuna noi sanctiuni Phenianului.

Testul de marti a antrenat o reactie puternica din partea lui Trump, care a cerut Beijingului, principalul sustinator international al Phenianului, sa "puna capat acestei absurditati o data pentru totdeauna".

Cererea americana a fost formulata in momentul in care presedintele chinez Xi Jinping se afla la Moscova pentru a se intalni cu Vladimir Putin.

Intr-o declaratie comuna, ministerele rus si chinez de Externe au indemnat la un dublu "moratoriu" - Phenianul sa opreasca testele nucleare si balistice, iar Washingtonul sa renunte sa mai organizeze manevre militare la scara mare in apropierea costelor aliatului sau sud-coreean.