The Washington Post: Fără sprijinul aliaților, Statele Unite nu pot câștiga confruntarea cu China

Luni, 22 Noiembrie 2021, ora 23:11
3323 citiri
The Washington Post: Fără sprijinul aliaților, Statele Unite nu pot câștiga confruntarea cu China
Președintele SUA, Joe Biden și omologul sau chinez Xi Jinping FOTO: Captura Youtube

Președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping au discutat, săptămâna trecută, timp de aproximativ 3,5 ore în timpul unui summit virtual, desfășurat pe fondul diviziunilor tot mai mari dintre cele două țări. Problemele de negociere au fost legate de Taiwan, comerț, drepturile omului și tehnologie, scrie The Washington Post.

Biden, făcând aluzie la limitarea conflictului SUA-China, a explicat principalele obiective ale discuțiilor cu Xi Jinping. „Este responsabilitatea noastră, ca lideri ai Chinei și ai Statelor Unite, să ne asigurăm că competiția dintre țările noastre nu devine conflictuală”, a spus Biden.

Aceasta este opinia corectă. Un război deschis al SUA cu China ar fi un dezastru. Chiar și o repetare a Războiului Rece sovietico-american ar fi critică, scrie publicația americană.

În același timp, un adevărat Război Rece între Statele Unite și China este greu de imaginat având în vedere legăturile economice profunde dintre cele două țări.

În plus, chiar și în apogeul Războiului Rece, Washingtonul și Moscova „au vorbit”.

Astfel, conversația lui Biden cu Xi are „valoare intangibilă”, dar unele beneficii tangibile, deși modeste.

De exemplu, Washingtonul și Beijingul iau în considerare acum negocieri suplimentare pentru controlul armelor ca un potențial descurajator pentru arsenalul nuclear în expansiune rapidă al Chinei.

A doua zi după summit, Beijingul a fost de acord să permită trei mari ziare americane - The Post, Wall Street Journal și New York Times - să trimită jurnalişti înapoi în China în schimbul restabilirii accesului în Statele Unite pentru presa de stat chineză, care a avut a fost restricționat de administrația fostului președinte american Donald Trump.

Cu toate acestea, toate diferențele semnificative dintre cele două țări cu sisteme diferite nu dispar.

Xi Jinping pare să creadă că este în interesul său pe termen scurt să reia negocierile cu SUA în timp ce China se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice de iarnă din februarie.

În plus, Xi Jinping se pregătește pentru confirmarea finală a unui alt mandat prezidențial. În același timp, liderul chinez încearcă să acționeze „dintr-o poziție de forță”.

El l-a avertizat pe Biden să evite „diviziunea ideologică, diviziunea și confruntarea de grup”, care sunt cuvinte cod pentru politicile SUA lansate sub Trump, sugerând contracararea Chinei în parteneriat cu alte țări din Indo-Pacific precum Japonia, India și Australia.

Având în vedere acest lucru, Biden nu ar trebui să cedeze provocărilor și să arate slăbiciune.

Fie că este vorba de a reduce agresiunea chineză împotriva Taiwanului, de a combate manipularea comercială a Beijingului sau de a apăra drepturile oamenilor din Hong Kong, Tibet și Xinjiang, Statele Unite vor avea mai mult de câștigat dacă acționeaază în comun cu aliații săi.

Biden a descris corect relația SUA cu China ca fiind competitivă. Cu toate acestea, concurența va fi probabil dificilă și prelungită.

Pentru a face față acestui lucru, Statele Unite vor trebui uneori să se angajeze la dialog cu rivalul său. Dar pentru a menține o poziție puternică, America are nevoie de ajutorul aliaților democrați, conchide ziarul.

Fostul ambasador al SUA la Moscova, Michael McFaul, susține că un eșec al Statelor Unite de a descuraja Rusia lui Putin să reinvadeze Ucraina va avea un impact negativ asupra eforturilor Washingtonului de a descuraja China să preia Taiwanul prin forță.

„Eșecul Statelor Unite de a-l descuraja pe Putin să reinvadeze Ucraina va avea un impact negativ asupra eforturilor SUA de a descuraja China să invadeze Taiwan”, a spus McFaul.

Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
#SUA, #China, #confruntare, #Joe Biden, #Xi Jinping, #aliati , #China
Comentarii
Poza Pieues
Pieues
rank 1
daca ue si-ar retrage fabricile din china iar gazul din norvegia..
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5