SUA ataca Irakul: Cinci motive pentru care Siria inca nu este bombardata

Luni, 11 August 2014, ora 22:08
15297 citiri
SUA ataca Irakul: Cinci motive pentru care Siria inca nu este bombardata

Statele Unite ale Americii au inceput bombardamentele asupra Irakului, dupa ce presedintele Barack Obama si-a petrecut cateva luni incercand sa convinga americanii si Congresul ca SUA trebuie sa intervina militar in Siria. Exista insa cateva motive pentru care americanii nu au intervenit in tara condusa de Bashar al Assad.

In schimb, SUA ataca unul dintre cei mai mari dusmani ai lui al Assad, militia extremista care isi spune Statul Islamic - fostul ISIL -, interventie care nu are loc in Siria, ci in Irak, scrie Washington Post.

Bombardamentele se intensifica in Irak: SUA au lansat inca patru atacuri

Exista cinci motive prezentate de sursa citata, pentru care este bombardat Irakul si nu Siria, asa cum ceruse Obama.

Exista o opozitie puternica la interventia in Siria

Atunci cand Obama a insistat pentru o interventie militara in aceasta tara, alte state au fost impotriva, printre care Rusia lui Vladimir Putin sau Iranul, aliati cheie ai Siriei lui al Assad. Nici macar in randul tarilor europene care ii sustineau pe rebeli, sustinerea unei astfel de masuri n-a fost suficient de puternica - premierul britanic David Cameron a suferit o infrangere umilitoare cand a cerut in Parlament interventia in Siria, in timp ce Franta a refuzat sa ia initiativa.

In plus, sondaje realizate atat in SUA cat si in Europa au aratat ca, desi oripilati de regimul care conduce Siria, oamenii pur si simplu nu au sustinut o interventie militara.

Statul Islamic este atat izolat, cat si o amenintare pentru SUA

Statul Islamic are putini aliati, pana si al Qaida, grupul care i-a dat nastere, fiind acum impotriva sa. Si, chiar daca se crede ca primeste finantari din Arabia Saudita si Qatar, nimeni nu se va plange daca fortele SUA il vor decima.

Chiar si izolat cum este, insa, Statul Islamic ar putea reprezenta o amenintare pentru Statele Unite. Astfel, daca in prezent amenintarea pe care o reprezinta este limitata, in viitor ar putea creste, Norvegia anuntand recent ca a primit avertizari ca luptatori islamisti care se intorc din razboiul civil sirian planuiesc un atac terorist.

Reprezentantii Statului Islamic au subliniat si posibilitatea mutarii luptei pe teritoriul SUA. "Nu fiti lasi sa ne atacati cu drone. In schimb, trimiteti-ne soldatii vostri, cei pe care i-am umilit in Irak. Ii vom umili peste tot si vom ridica steagul lui Allah in Casa Alba", a spus Abu Mosa, purtator de cuvant al gruparii.

SUA au inceput sa bombardeze Irakul - primul atac aerian

Odata cu desfasurarea razboiului sirian, este tot mai putin clar cine este cu adevarat dusmanul

Planul unei interventii in Siria s-a bazat pe ideea trimiterii de trupe, insa a devenit tot mai putin clar cine ar beneficia de pe urma unei asemenea interventii, existand posibilitatea cresterii gruparilor extremiste, precum Statul Islamic, care sa umple golul lasat astfel.

In plus, daca SUA ar ataca Statul Islamic din Siria, o asemenea actiune i-ar da inapoi pe rebelii sirieni pe care Washingtonul de fapt vrea sa ii sustina.

Situatia din Irak de acum permite ca atacurile aeriene limitate sa poata faca o diferenta

Pana acum, interventia americana in Irak este una limitata, fiind lansate bombe care tintesc artileria folosita de luptatorii Statului Islamic pentru a ataca trupele kurde care apara Erbil. Situatia actuala din Irak arata ca pana si o interventie limitata precum cea actuala poate avea un mare impact.

Guvernul Irakului si puterile regionale kurde sustin o interventie a SUA, iar in luna iunie autoritatile irakiene chiar au criticat SUA pentru ca nu furnizasera inca suport aerian, precizand ca exista un pericol nu doar pentru Irak, ci si pentru intreaga lume.

SUA au datoria de a interveni

Intr-un discurs in care isi apara decizia de a actiona militar in Irak, Barack Obama a mentionat personalul militar american din Erbil si faptul ca are datoria de a-i apara. Erbil este capitala reginala a kurzilor din Irak, care s-au dovedit a fi aliati cheie ai Washingtonului in Irak.

Mai este si problema minoritatii religioase yazidi, care a fost vizata de Statul Islamic. Circa 40.000 de membri yazidi sunt refugiati in muntii din Irak, avand mari probleme din cauza lipsei alimentelor si apei, oficialii american avertizand chiar ca situatia yazidi putandu-se transforma intr-un "genocid".

Armata Statelor Unite ale Americii a lansat un atac aerian asupra artileriei militantilor islamisti din Irak, potrivit unui anunt facut vineri de Pentagon, iar sambata au lansat inca patru atacuri aeriene in nordul Irakului, asupra militantilor. Conform UNICEF, peste 50 de copii kurzi din populatia yazidi au murit pana acum de deshidratare in munti, langa Sinjar.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#SUA atac Irak, #SUA atac Siria, #SUA Statul Islamic, #Statul Islamic Irak , #Irak
Comentarii
I
ioanaiiiiii
rank 5
Poza John Doe 5430
John Doe 5430
rank 5
Islamistii astia sunt oameni bolnavi...se vor imputzina in curand .