Super-avionul conceput să blocheze comunicațiile inamice intră în dotarea forțelor aeriene americane

Marti, 12 Octombrie 2021, ora 15:09
4981 citiri
Super-avionul conceput să blocheze comunicațiile inamice intră în dotarea forțelor aeriene americane
Aeronava Gulfstream G550 costă 114 milioane de dolari

Forțele aeriene americane vor putea în curând să se bazeze pe o nouă armă pentru a-și destabiliza adversarii din aer.

Compania L3Harris a anunțat, marți, 12 octombrie, că a atins "o etapă importantă în domeniul războiului electronic" cu primul zbor al unui avion nou-nouț, echipat cu sistemul de bruiaj Compass Call.

Această armă aeriană poate paraliza apărarea aeriană a inamicului prin perturbarea "comenzilor inamice și a controlului comunicațiilor, a radarelor și a sistemelor de navigație pentru a restricționa coordonarea spațiului de luptă al adversarului", explică designerul său britanic BAE Systems.

Până acum, acest sistem a fost transportat de o flotă de avioane militare de transport C-130, puternic modificate pentru a susține particularitățile sistemului Compass Call. Din 1981, Forțele Aeriene ale SUA operează o flotă îmbătrânită, de paisprezece aparate EC-130H, dintre care patru nu mai sunt în funcțiune.

Succesorul său este oarecum diferit, deoarece este o versiune derivată a unui avion privat civil: Gulfstream G550. Această nouă aeronavă de bruiaj, EC-37B, va oferi o permanență crescută la "viteze mai mari, distanțe mai mari și altitudini mai mari", spune BAE Systems.

Față de predecesorul său, este la jumătate din greutate, are o autonomie de peste 9.800 de kilometri - față de aproximativ 3.700 de kilometri al înaintașului său. De asemenea, este mai rapid, cu o viteză de croazieră de 567 km/h. Specificități "care îi îmbunătățesc considerabil capacitatea de acțiune".

Livrarea primului EC-37B este programată pentru decembrie 2022. În cadrul programului vor fi produse în total zece unități însoțite de un avion de antrenament.

Tensiunea în creștere cu China determină armata SUA să caute modalități de desfășurare în Pacific pentru a contracara arsenalul maritim și de rachete ale statului comunist. Forțele aeriene americane, în special, caută să-și disemineze avioanele și aviatorii, iar operatorii speciali din serviciu se grăbesc acum să-și echipeze avionele de luptă pentru a putea opera pe uscat sau pe apă.

Comandamentul pentru operațiuni speciale al forțelor aeriene americane a declarat săptămâna aceasta că își va spori eforturile de prototipare pentru a crește "independența pistei și capacitatea expediționară” a avionului MC-130J prin modificare plutitorului amfibie. Variante ale aparatului MC-130 au susținut operațiunile militare americane încă din anii 1960. MC-130J este cea mai recentă versiune și formează coloana vertebrală a forței aeriene a Comandamentului de operațiuni speciale al forțelor aeriene (AFSOC).

Avionul, care costă 114 milioane de dolari (aproximativ 97 de milioane de euro), este echipat cu sisteme avansate de navigație și radar care îi permit să funcționeze în teritoriu ostil, dar capacitatea amfibie a MC -130J Commando II, prescurtată MAC, îi va permite să susțină operațiunile pe mare și în zonele apropiate de țărm, conform AFSOC.

MAC "permite Forțelor Aeriene să crească plasarea și accesul pentru infiltrare, extragere și recuperare a personalului, precum și să ofere capacități logistice îmbunătățite", declară locotenent-colonel Josh Trantham, adjunctul șefului de divizie știință, sisteme, tehnologie și inovație a AFSOC. Operațiunile maritime oferă locații de aterizare „aproape nelimitate” și ar extinde autonomia și supraviețuirea MC-130J și a comandourilor care îl utilizează, a adăugat Josh Trantham.

AFSOC lucrează cu Direcția de Planificare și Experimentare a Dezvoltării Strategice a Laboratorului de Cercetare a Forțelor Aeriene și cu industria privată. Comandamentul intenționează să utilizeze un program de prototipare rapidă în cinci faze, care îi va permite să desfășoare o demonstrație a capacității operaționale în 17 luni.

Ultimul hidroavion militar american a ieșit din serviciul Gărzii de Coastă a SUA în 1983, la șaisprezece ani după ce Marina și-a retras ultimul hidroavion. Avioanele amfibii au jucat un rol important în cel de-al doilea război mondial, dar progresele tehnologice din timpul războiului rece le-au redus valoarea operațională.

Cu toate acestea, interesul pentru avioanele amfibii a crescut în ultimii ani. Mai multe țări - inclusiv Rusia și Japonia - încă le operează, iar China lucrează la cel mai mare hidroavion din lume, AG600.

China a investit puternic în flota sa de avioane de transport militar pentru a sprijini operațiunile la distanță mare, iar AG600 oferă „niște capacități de nișă, dar importante”, a declarat Timothy Heath, cercetător RAND Corporation.

O aeronavă amfibie permite să ajungi în zone altfel dificil de accesat. De asemenea, pot susține nave care sunt blocate pe mare sau pur și simplu trebuie să se conecteze la o navă pe mare unde nu există nici o pistă de aterizare", a explicat Timothy Heath.

Se așteaptă ca China să folosească AG600 pentru căutare și salvare, transport și stingere a incendiilor, printre alte operațiuni. Ar fi deosebit de util în Marea Chinei de Sud, pentru a sprijini operațiunile în jurul bazelor insulare pe care China le-a construit acolo. Oficialii AFSOC au declarat că avioanele amfibii reprezintă o resursă valoroasă într-o eră de mare concurență între marile puteri.

Statul Islamic, amenințări voalate către Occident și felicitări după atentatul din Moscova. „Îi încurajăm pe leii singuratici să vizeze cruciaţii, în special în SUA şi Europa”
Statul Islamic, amenințări voalate către Occident și felicitări după atentatul din Moscova. „Îi încurajăm pe leii singuratici să vizeze cruciaţii, în special în SUA şi Europa”
Purtătorul de cuvânt al grupării jihadiste Stat Islamic, Abu Huzaifa al Ansari, a cerut joi, 28 martie, să fie comise atacuri individuale în Europa şi Statele Unite pentru a sprijini...
Pod prăbușit în SUA: Cum vor fi îndepărtate resturile podului și ce se va întâmpla cu nava „aproape la fel de lungă ca Turnul Eiffel” FOTO/VIDEO
Pod prăbușit în SUA: Cum vor fi îndepărtate resturile podului și ce se va întâmpla cu nava „aproape la fel de lungă ca Turnul Eiffel” FOTO/VIDEO
Wes Moore, guvernatorul din Maryland a oferit detalii privind planul său de a îndepărta resturile după ce o navă cargo a lovit un pod important din Baltimore, ducând la moartea a şase...
#SUA, #Pentagon, #US Air Force, #avioane de bruiaj, #armata SUA , #America