Revolta angajaților sau „The Great Resignation”. Care sunt motivele pentru care americanii demisionează în masă? ANALIZĂ

Duminica, 17 Octombrie 2021, ora 22:45
8168 citiri
Revolta angajaților sau „The Great Resignation”. Care sunt motivele pentru care americanii demisionează în masă? ANALIZĂ
Muncitorii din SUA nu mai acceptă orice/ FPTO: cbsnews

Peste 4,3 milioane de americani au demisionat în august, a dezvăluit miercuri Departamentul Muncii. Acest fenomen a crescut într-o asemenea măsură în Statele Unite încât începe să aibă repercusiuni vizibile asupra economiei țării.

Americanii îl numesc „Big Quit” sau „Great Resignation”. Această „Mare Demisie” se referă la valul de angajați care își părăsesc locul de muncă în Statele Unite.

Acest lucru este nemaivăzut din 2000, când au început statisticile lunare privind demisiile. „Mai mult de 3% din toți angajații din sectorul privat și-au părăsit locul de muncă, mai mult decât recordul anterior, din ianuarie 2001 (2,8%).

Și fenomenul actual nu se limitează la o singură lună: 20 de milioane de angajați și-au părăsit locurile de muncă de la începutul primăverii, a calculat presa americană, dar a existat o accelerare clară în ultimele trei luni.

Fenomenul este atât de masiv încât nu mai este discutat doar în mediile academice și în rândul economiștilor. „Big Quit” a devenit subiect de dezbatere la emisiunile de dimineață pe principalele canale TV și s-a strecurat chiar și la popularul serial The Daily Show al comediantului Trevor Noah.

Acest val de demisii nu îi afectează pe toți în același mod. Aproape 40% dintre angajații care au trântit ușa angajatorilor au lucrat în sectorul serviciilor și HORECA.

Profilul angajatului care a demisionat în august este: femeie, peste 35 de ani, care locuiește în Midwest.

De fapt, 5,5% dintre angajații de sex feminin din IMM-uri care renunță la serviciu, față de „doar” 4,4% dintre bărbați, potrivit unei analize a Gusto, o companie care furnizează servicii companiilor. Numărul demisionarilor a crescut cu peste 20% în rândul lucrătorilor care se apropie de 40 de ani și este aproape de două ori mai mare în statele din centrul SUA, comparativ cu regiunile de coastă, potrivit unui studiu publicat în revista Harvard Business Review.

Departamentul Muncii a dat pur și simplu aceste cifre fără a oferi explicații. Suficient pentru a lăsa câmpul deschis economiștilor și comentatorilor care, în ultimele zile, au înmulțit teoriile, recunoscând „că este încă puțin cam devreme pentru a trage concluzii definitive cu privire la motivele acestui fenomen”, subliniază Christophe Blot.

Revolta angajaților prost plătiți și tratați?

Acest fenomen ar putea ilustra, mai presus de toate, o revoltă a angajaților din sectoarele cele mai afectate în timpul crizei sanitare. Nu este o coincidență faptul că lucrătorii din supermarketuri, menajerele din hoteluri și alte locuri de muncă slab calificate și prost plătite sunt cele mai susceptibile de trânti ușa angajatorilor, scrie Wall Street Journal. „Acum că redresarea economică se arată, acești lucrători își dau seama că nu există niciun motiv pentru care să continue să muncească subplătiți, fiind supuși presiunii de aproape un an, în timp ce există tot mai multe oportunități de a găsi un alt loc de muncă”, notează publicația.

Pe rețelele de socializare și pe site-urile de comunități, cum ar fi Reddit, mesajele de la americanii care își sărbătoreau demisia în semn de protest față de condițiile de muncă îngrozitoare s-au înmulțit în ultimele săptămâni. Un videoclip, postat la sfârșitul lunii august de o angajată Walmart care s-a filmat anunțându-și demisia în direct la magazin, a provocat agitație pe TikTok, unde a fost vizionat de milioane de ori.

O notă publicată de Goldman Sachs sugerează în continuare că ajutorul financiar de stat instituit pentru a garanta venitul minim în timpul pandemiei a făcut ca perspectiva demisiei să fie mai puțin înspăimântătoare pentru unii angajați. Dar această analiză, care echivalează cu învinovățirea guvernului pentru valul actual de demisii, a fost contestată de alți economiști care au subliniat că în august, o mare parte din acest ajutor public a fost revizuit în jos sau oprit ... Și asta nu i-a împiedicat pe americanii să renunțe la locul de muncă, notează Washington Post.

Obiceiurile de telemuncă din timpul carantinei au schimbat și geografia pieței muncii. „Angajații calificați care lucrează în regiunile agricole din Midwest au fost mai puțin ezitanți să demisioneze pentru că și-au dat seama că pot aplica pentru locuri de muncă în toată țara fără a fi nevoie să se mute”, a declarat studiul preluat de Harvard Business Review.

Unii economiști chiar leagă boomul de pe piață de la începutul pandemiei de „Marea Demisie”. „Baby-boom-urile au văzut că portofoliile lor de acțiuni câștigă atât de multă valoare în timpul acestei crize de sănătate încât au putut să se pensioneze devreme”, spune Wall Street Journal.

Ar exista chiar reacții în lanț. Este cazul în sectorul asistenților maternali, confruntat cu o lipsă de asistenți medicali pentru creșe. Pe baza economiilor pe care aceste cupluri tinere au reușit să le facă în perioada de carantină - economiile americanilor au crescut cu 4 trilioane în timpul crizei sanitare - unii au decis că unul dintre cei doi părinți își permite să demisioneze pentru a avea grijă de copil, scrie Washington Post, care a cunoscut mai mulți astfel de tineri părinți.

Banii nu mai sunt totul

Acest „Big Quit” începe să aibă repercusiuni în întreaga economie americană. În prezent, există aproape 11 milioane de oferte de muncă . Din nou, acest lucru este nemaiauzit de la începutul mileniului, notează agenția AP.

„Marea întrebare este dacă tendința unei piețe a forței de muncă cu multe oportunități va continua pe termen lung, ceea ce ar putea aduce economia SUA într-o situație apropiată de ocuparea deplină (atunci când muncitorii aveau o mulțime oferte) din anii 1970 permițând o reevaluare ascendentă a salariilor ”, rezumă Christophe Blot.

Mai multe mărci mari, precum CVS, Cosco, Walgreens au început deja să ridice salariul minim la peste 15 dolari pe oră. Dar acest lucru nu este întotdeauna suficient. O altă lecție din acest val de demisii "este că doar plata nu mai este singura motivație. În general, se caută condiții de muncă mai bune ”, notează economistul de la Ofce.

O asigurare de sănătate mai bună, de exemplu, a devenit adesea prioritatea numărul unu pentru persoanele care caută un nou loc de muncă. Criza sănătății a arătat cât de important poate fi accesul la îngrijiri la prețuri accesibile. În Statele Unite, în general, angajatorii sunt cei care oferă asigurări mutuale angajaților lor.

Dar nu toți angajatorii sunt pregătiți să facă concesii pentru a atrage angajați și caută alte modalități de a suplini lipsa de personal. În industria hotelieră, de exemplu, mai multe lanțuri, intervievate de Wall Street Journal, au indicat că au decis să reducă anumite servicii: mai puține alegeri la micul dejun, camere refăcute mai rar sau chiar terminale electronice pentru check-in în locul recepționerilor. Proprietarii de baruri caută, de asemenea, să înlocuiască picolii cu tablete pe care clienții pot comanda.

Aceasta va fi probabil una dintre marile bătălii ale ieșirii din criză din Statele Unite: vom vedea o îmbunătățire a condițiilor de muncă sau, așa cum a opinat gazda Daily Show Trevor Noah, în curând clienții „vor trebuie să-și gătească propriile preparate la restaurant ”.

Statul Islamic, amenințări voalate către Occident și felicitări după atentatul din Moscova. „Îi încurajăm pe leii singuratici să vizeze cruciaţii, în special în SUA şi Europa”
Statul Islamic, amenințări voalate către Occident și felicitări după atentatul din Moscova. „Îi încurajăm pe leii singuratici să vizeze cruciaţii, în special în SUA şi Europa”
Purtătorul de cuvânt al grupării jihadiste Stat Islamic, Abu Huzaifa al Ansari, a cerut joi, 28 martie, să fie comise atacuri individuale în Europa şi Statele Unite pentru a sprijini...
Pod prăbușit în SUA: Cum vor fi îndepărtate resturile podului și ce se va întâmpla cu nava „aproape la fel de lungă ca Turnul Eiffel” FOTO/VIDEO
Pod prăbușit în SUA: Cum vor fi îndepărtate resturile podului și ce se va întâmpla cu nava „aproape la fel de lungă ca Turnul Eiffel” FOTO/VIDEO
Wes Moore, guvernatorul din Maryland a oferit detalii privind planul său de a îndepărta resturile după ce o navă cargo a lovit un pod important din Baltimore, ducând la moartea a şase...
#SUA, #muncitori, #lucratori, #demisii, #criza sanitara , #SUA