Moscova acuză SUA că au efectuat un test de atac nuclear asupra Rusiei. Ce a răspuns Pentagonul

Miercuri, 24 Noiembrie 2021, ora 19:20
4266 citiri
Moscova acuză SUA că au efectuat un test de atac nuclear asupra Rusiei. Ce a răspuns Pentagonul
Exercițiile Global Thunder sunt efectuate de SUA în fiecare an pentru testarea capacităților nucleare FOTO US Air Force

Ministrul rus al Apărării a acuzat Statele Unite că a efectuat un test de atac nuclear asupra Rusiei, din două direcții diferite, la începutul lunii noiembrie, și susține că bombardierele americane s-au apropiat la 20 de kilometri de granița rusă. Pentagonul spune însă că exercițiile au fost anunțate public, la acel moment, și au respectat protocoalele internaționale.

Acuzațiile Moscovei vin într-un context de tensiune sporită cu Washingtonul privind Ucraina. Oficialii americani sunt îngrijorați de un posibil atac rusesc asupra Ucrainei, informație pe care Kremlinul a catalogat-o drept falsă.

Moscova, în schimb, a acuzat Statele Unite, NATO și Ucraina de comportament provocator și irespinsabil, aducând în discuție furnizarea de armament Ucrainei de către SUA, folosirea de către ucraineni a dronelor turcești în atacuri asupra separatiștilor proruși din estul țării și exercițiile militare NATO din zonă.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Moscova a identificat o creștere a activității bombardierelor strategice ale SUA, despre care el spune că au efectuat 30 de zboruri în apropiere de Rusia, în această lună, adică de 2,5 ori mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut.

„Ministerul Apărării a atras atenția că, în timpul exercițiilor Global Thunder ale Armatei SUA, zece bombardiere strategice americane au exersat lansarea de arme nucleare înspre Rusia, din direcțiile estică și vestică”, a declarat Șoigu. „Distanța minimă față de granița noastră de stat a fost de 20 de kilometri”, a completat acesta.

Șoigu a mai precizat că unitățile rusești de apărare antiaeriană au identificat și urmărit bombardierele americane și au luat măsuri nespecificate pentru a evita incidente.

Pentagonul a reacționat. „Aceste misiuni au fost anunțate public la acea vreme și au fost plănuite îndeaproape cu Comandamentul Strategic și Comandamentul European, aliații și partenerii noștri pentru a asigura oportunități de antrenament, precum și pentru respectarea tuturor normelor și protocoalelor naționale și internaționale”, a declarat Anton Semelroth, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Șefii forțelor armate americane și ruse au purtat o discuție telefonică marți, 23 noiembrie, însă niciuna dintre părți nu a făcut publice subiectele conversației.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#bombardiere, #exercitii militare, #atac nuclear, #atac nuclear SUA , #Rusia