Statele Unite, mutare strategică militară în Republica Moldova. Rusia reacționează prompt, dar nu poate face nimic

Sambata, 02 Octombrie 2021, ora 05:00
12031 citiri
Statele Unite, mutare strategică militară în Republica Moldova. Rusia reacționează prompt, dar nu poate face nimic
Avion al SUA a livrat armament în Republica Moldova FOTO: Army

Odată cu noile deschideri pro-europene și nord-atlantice ale politicii externe a Republicii Moldova, promovate de președintele țării, Maia Sandu și de guvernul condus de Natalia Gavrilița, Statele Unite și-au reiterat sprijinul pentru Chișinău. Astfel, Washingtonul a livrat Republicii Moldova echipamente militare în valoare de 5 milioane de dolari, fapt care nu a fost văzut cu ochi buni de către Rusia.

”Expedierile de armament american către Republica Moldova complică situația din Transnistria”, a comentat Alexey Zaytsev, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, potrivit SeeNews.

”Armata Naţională a primit un lot de echipament militar din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii în valoare de 5 milioane de dolari SUA, în scopul realizării Planului de dezvoltare și transformare a Armatei Naționale conform prevederilor Strategiei Naționale de Apărare și Pachetului Iniţiativei de Consolidare a Capacităţii de Apărare a Republicii Moldova”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării din Republica Moldova, scrie Army.

În document se specifică, de asemenea, că livrarea armamentului a fost posibilă ”datorită bunei cooperări dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii stabilită de-a lungul anilor”. Echipamentul militar este destinat sporirii capacității și interoperabilității pentru participarea la operațiuni internaționale de menținere a păcii.

Statele Unite și NATO au trecut de peste 10 ori liniile roșii trasate de Rusia. ”Moscova trece la represalii dacă SUA depășesc ultima barieră în Ucraina”

Pe de altă parte, Moscova a reacționat prompt, după acest transport militar din Statele Unite. ”Credem că astfel de pași, care se încadrează în linia generală a Washington-ului și Bruxelles-ului de a atrage Moldova în structurile euro-atlantice, nu vor putea probabil îmbunătăți încrederea dintre cele două maluri ale Nistrului și vor complica, în plus, procesul de soluționare a conflictelor blocate (din Transnistria -n.a.)”, a declarat Zaytsev.

Diplomatul rus a spus că echipamentele trimise de SUA includ arme de calibru redus, dispozitive de comunicații, sisteme de artilerie ușoară și blindate.

Statele Unite vor amplasa sisteme de rachete la granița cu Rusia: Putin nu are soluții

”Scopul declarat este îmbunătățirea potențialului forțelor armate moldovene și a compatibilității lor operaționale, pentru participarea la misiuni internaționale de menținere a păcii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Principalul contracandidat al Maiei Sandu la prezidențiale, prorusul Igor Dodon, a scăzut în preferinţele alegătorilor, conform rezultatelor unui sondaj prezentat joi, 28 martie, de compania...
Chișinăul avertizează Transnistria să respecte Constituția. ”Tiraspolul să manifeste prudenţă în declaraţii”
Chișinăul avertizează Transnistria să respecte Constituția. ”Tiraspolul să manifeste prudenţă în declaraţii”
Biroul pentru politici de reintegrare din cadrul Guvernului Republicii Moldova, condus de vicepremierul Oleg Serebrian, a emis miercuri un comunicat în care îndeamnă Tiraspolul să manifeste...
#SUA Moldova, #livrare armament Statele Unite, #Republica Moldova, #Republica Moldova Rusia, #Republica Moldova Transnistria , #Statele Unite