Washingtonul, mesaj dur pentru Beijing în contextul acțiunilor de intimidare din Marea Chinei de Sud

Marti, 24 August 2021, ora 09:44
4905 citiri
Washingtonul, mesaj dur pentru Beijing în contextul acțiunilor de intimidare din Marea Chinei de Sud
Portavionul american USS G. Ford FOTO Wikicommons

Kamala Harris, vicepreşedintele Statelor Unite, aflată săptămâna aceasta într-o scurtă vizită în Asia, a criticat regimul de la Beijing pentru acţiunile de intimidare din Marea Chinei de Sud.

Harris a făcut mai multe remarci privind China într-un discurs susţinut în Singapore, de unde marţi urmează să plece în Vietnam. Vizita ei în Asia este văzută ca o încercare de reafirmare a angajamentului SUA faţă de regiune.

Ea a acuzat Beijingul de acţiuni de constrângere şi intimidare în Marea Chinei de Sud, zonă ce a stârnit tensiuni în ultimii ani, informează BBC.

Vicepreşedintele a spus că Statele Unite vor fi alături de aliaţi „în faţa ameninţărilor”.

În discursul ei, la fel ca la conferinţa de presă susţinută marţi împreună cu prim-ministrul singaporez, a vorbit puţin despre retragerea trupelor din Afganistan, decizie pe care a caracterizat-o drept „curajoasă şi corectă”.

Harris a a criticat China pentru că revendică „mare parte din Marea Chinei de Sud” despre care a spus că se bazează pe intimidare şi constrângere.

„Aceste afirmaţii ilegale au fost respinse în 2016 printr-o decizie a tribunalului arbitral şi acţiunile Beijingului continuă să submineze ordinul bazat pe reguli şi să ameninţe suveranitatea naţiunilor”, a declarat ea.

Harris a făcut astfel referire la o victorie legală a Filipine în faţa Chinei privitor la incursiunile teritoriale în Marea Chinei de Sud.

Din 2012 şi în ciuda deciziei tribunalului, a existat o prezenţă constantă a pazei de coaste chineze acolo, iar pescarii filipinezi au raportat cazuri de hărţuire din partea autorităţilor.

În ultimii ani, China a arătat tot mai multă determinare legat de ce susţine că reprezintă drepturi vechi de secole asupra regiunii contestate şi şi-a reconstruit prezenţa militară pentru a susţine aceste afirmaţii.

Alte ţări, inclusiv Japonia, revendică proprietatea unor mici insule şi recife şi, odată cu ele, acces la resurse.

Deşi problema Mării Chinei de Sud este una majoră, vizita lui Harris a fost în mare parte umbrită de plecarea americanilor din Afganistan, care ar trebui să fie finalizată până la 31 august.

Ea nu a detaliat pe această temă, însă multe dintre întrebările care i-au fost adresate au abordat subiectul.

Preluarea puterii în ţară de către talibani în doar zece zile a şocat lumea întreagă. Au fost făcute comparaţii cu aşa-numita cădere a Saigonului în 1975.

Kamala Harris este primul vicepreşedinte american ce va vizita Vietnamul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Răzvrătirea tinerilor care muncesc. „Trendul” prin care își arată dezgustul pentru societate și joburile prost plătite: în pijamale și papuci de casă la birou
Răzvrătirea tinerilor care muncesc. „Trendul” prin care își arată dezgustul pentru societate și joburile prost plătite: în pijamale și papuci de casă la birou
Există un nou trend, un tip de videoclip "pregătește-te cu mine" în China, în care tinerii prezintă ținute pentru muncă atipice. Tinerii din China își îmbracă pijamalele, papucii și...
Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
China va analiza atacul eșuat cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului pentru a se pregăti mai bine pentru o invazie a Taiwanului, cred experții citați de Business Insider. Iranul...
#Kamala Harris, #statele unite, #China, #Beijing , #China