Lecția Afganistan. Coreea de Sud vrea să își controleze ea trupele în caz de război. În prezent, în caz de conflict, comanda e la SUA

Duminica, 22 August 2021, ora 14:55
6595 citiri
Lecția Afganistan. Coreea de Sud vrea să își controleze ea trupele în caz de război. În prezent, în caz de conflict, comanda e la SUA
Divizia 82 aeropurtată a SUA FOTO Facebook/ US Army

Cele întâmplate în aceste zile în Afganistan au ridicat din nou la Seul discuția cu privire la transferul controlului operațional al Forțelor Armate sud-coreene în cazul unui conflict militar.

China a folosit retragerea americanilor pentru a calibra aparatul de propagandă, ținta fiind bineînțeles Taiwanul. Însă tot în Asia, de data aceasta un aliat al SUA, reia discuția despre controlul operațional al Forțelor Armate sud-coreene în cazul unui război.

Seulul ridică din nou această problemă în contextul Afganistanului, scrie publicația DefenseRomânia.ro.

În prezent, prin Autoritatea de Control Operațional (OPCON), în cazul unui conflict militar, controlul trupelor din Coreea de Sud e efectuat de un general american. Seulul a adus în discuție de mai multe ori controlul propriei armate în caz de conflict.

Acest subiect a fost pe agenda Washingtonului și Seulului sub administrația Trump, însă nu s-a ridicat până în prezent problema OPCON sub administrația Biden. Transferul controlului este unul din obiectivele actualului președinte sud-coreean Moon Jae-in.

De precizat că în prezent aproximativ 28.500 de soldați americani se află în Coreea de Sud.

Publicația de specialitate Opex360 precizează că Song Young-gil, liderul Partidului Democrat, formațiune aflată la guvernare în Seul, a vorbit despre transferul controlului forțelor armate.

„Retragerea americanilor din Afganistan subliniază necesitatea ca Coreea de Sud să reia rapid controlului operațional al Forțelor Armate sud-coreene în caz de război”, a precizat acesta.

Coreea de Sud consideră o „calomnie” comparația ei cu Afganistanul

Reacția oficialului sud-coreean vine după ce jurnalistul Marc Thiessen, editorialist la Washington Post și cel care între 2004 și 2009 se ocupa de discursurile președintelui George W. Bush, a precizat „armata nord-coreeană e mai avansată decât talibanii. Ideea e că Sudul nu se poate apăra fără ajutorul SUA. Dacă nu sunteți de acord cu asta putem retrage trupele și economisi miliarde de dolari anual”.

Opinia sa e împărtășită și de Condoleezza Rice, fost secretar de stat în timpul administrației George W. Bush. Aceasta nu crede că Seulul are puterea de a descuraja singur Coreea de Nord.

În Coreea de Sud aceste afirmații nu au fost primite foarte bine. La nivel diplomatic, Song Young-gil, liderul partidului aflat la guvernare, a denunțat comparația.

„E o calomnie să comparăm armata și economia Coreei de Sud cu cele ale Afganistanului”, a precizat acesta, care a subliniat faptul că armata sud-coreeană dispune de tehnică foarte modernă de luptă.

Cu toate acestea, Song Young-gil a recunoscut că alianța dintre Seul și Washington rămâne fundamentală pentru a menține un echilibru al puterii, precum și pacea în Asia de Nord-Est, însă e de părere că țara sa trebuie să preia controlului operațional al Forțelor Armate sud-coreene în cazul unui conflict militar.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre Marea Japoniei FOTO
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre Marea Japoniei FOTO
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre Marea Japoniei, în largul coastei de est a Coreei de Sud, a anunţat luni, 22 aprilie, armata sud-coreeană, relatează Reuters, AFP şi DPA....
Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulţumit miercuri Senatului Statelor Unite pentru aprobarea ajutoarelor militare şi economice de 61 de miliarde de dolari pentru ţara sa, notează...
#statele unite, #Afganistan, #Coreea de Nord, #Coreea de Sud , #Coreea de Nord