Cât de greu ar fi pentru China să scufunde un portavion al Statelor Unite. „Vom vedea cât de speriată este America”

Sambata, 18 Septembrie 2021, ora 04:23
13094 citiri
Cât de greu ar fi pentru China să scufunde un portavion al Statelor Unite. „Vom vedea cât de speriată este America”
Portavionul Harry S Truman FOTO Pixabay

Pentru oricare din armatele lumii, a încerca să scufunde un portavion american, presupune mai întâi că trebuie să îl lovească. Iar acest lucru nu este ușor. Niciun portavion nu navighează fără o flotilă aeriană cu până la 50 de avioane de vânătoare plus câteva distrugătoare, crucișătoare și submarine care îl escortează în permanență. Un zid virtual de armament defensiv înconjoară portavionul la o distanță de câteva sute de mile.

Armata RP Chineze și-a pus această problemă

Un amiral chinez a declarat în urmă cu câțiva ani că Beijingul ar putea rezolva disputele teritoriale ale Chinei prin scufundarea a două portavioane ale marinei SUA și uciderea a mii de marinari americani.

Amenințarea vice-amiralului Lou Yuan nu este una goală. Armata chineză a desfășurat o serie de arme pe care le-a dezvoltat special pentru a viza portavioanele americane. Lou a făcut comentariul său provocator pe 20 decembrie 2018 la un summit al industriei militare, scrie publicația National Interest.

„Lucrul de care Statele Unite se tem cel mai mult este să aibă victime”, a declarat Lou, autor anti-american, comentator social și teoretician militar la Academia PLA de Științe Militare.

Scufundarea unui singur portavion ar putea ucide 5.000 de americani, a subliniat Lou. Dacă scufundăm două dublăm acest bilanț. „Vom vedea cât de speriată este America după ce a pierdut 10.000 de marinari”, a spus amiralul chinez.

Istoria arată cât de greu este însă să scufunzi un portavion

Lăsând deoparte probabilitatea izbucnirii unui război pe scară largă între cele două puteri și economii militare din lume, scufundarea unui portavion este mai ușor de imaginat decât de făcut. Istoria subliniază dificultatea întreprinderii.

În 1964, sabotorii Viet Cong au reușit să distrugă și să scufunde temporar fostul portavion al marinei americane Card, în timp ce nava, care funcționa apoi ca feribot de avioane pentru Comandamentul Militar de Sealift al SUA, era ancorată în Saigon.

Dar ultima dată când cineva a scufundat definitiv un portavion al Marinei SUA în luptă a fost în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Doisprezece portavioane americane au fost scufundate în timpul războiului, de obicei în urma atacurilor aeriene intensive. Ultimul care s-a scufundat, USS Bismarck Sea, a fost victima avioanelor kamikaze japoneze în februarie 1945.

În deceniile următoare, portavioanele americane au suferit accidente grave, inclusiv coliziuni și incendii, dar niciunul nu s-a scufundat. Este foarte dificil să scufunzi o navă plutitoare, lungă de o mie de metri, care este în mare parte din oțel.

Marina americană știe acest lucru din experiență. În 2005, marina SUA a luat la țintă portavionul dezafectat America, pentru a determina cât de multe bombardamente ar putea suporta nava înainte de a aluneca sub valuri.

"Nava a fost lovită de explozii atât deasupra cât și sub linia de plutire", a explicat reporterul din zona de război Tyler Rogoway în 2018. "După aproape patru săptămâni de bombardament continuu, portavionul a fost scufundat. La 14 mai 2005, pupa navei a dispărut dedesubtul liniei de plutire și nava și-au început călătoria către fundul mării".

"America a rezistat până la patru săptămâni de abuz și a cedat în fața mării doar după ce echipele de demolare au scufundat nava intenționat o dată pentru totdeauna”.

Un alt caz celebru este și nava ponton, în formă de portavion, pe care Iranul a construit-o ca țintă la scară pentru un joc de război din 2015. În timp ce era mică în comparație cu un portavion real, nava ponton a reușit să suporte un asalt intens. "Iranul a lovit portavionul fals cu un baraj de rachete anti-nave", a raportat Rogoway.

Cu toate acestea, portavionul fals a rămas aparent pe linia de plutire.

Capacitățile militare ale Iranului nu sunt neapărat foarte impresionante, în timpul unor exerciții din luna mai a anului 2020, o rachetă anti-navă care ar fi trebuit să lovească macheta portavionului SUA a lovit o navă iraniană, ucigând 19 marinari.

Merită riscul scufundării unui portavion?

Chiar dacă misiunea de a scufunda un portavion nu pare facilă, China sau o altă țară ar putea încerca să atace portavioanele cu submarine, rachete de croazieră și rachete balistice.

„Vor folosi mai multe sisteme pentru a confunda și copleși apărarea grupului naval”, a scris în 2017 istoricul naval Robert Farley. „Se vor baza pe amenințarea atacului pentru a menține grupurile de luptă ale portavioanelor americane cât mai departe posibil de principalele teatre de operațiuni. "

"Dar observația că inamicul are o rachetă sau o torpilă care poate scufunda un portavion începe doar o conversație despre vulnerabilitatea acestor nave", a continuat Farley. „A ataca un portavion este o operațiune costisitoare, dificilă”.

Atacatorii s-ar putea confrunta cu un contraatac puternic chiar din partea apărătorilor navei. „Dincolo de costul monetar, lansarea unui atac deschis împotriva unui portavion, cu propriile crucișătoare, distrugătoare și submarine, este aproape sigur o misiune sinucigașă”.

Și dacă reacția Statelor Unite la atacurile teroriste din 11 septembrie este un indiciu, cu siguranță Washingtonul își va desfășura toată puterea militară rămasă, inclusiv cele opt sau nouă portavioane rămase, împotriva țării din spatele atacului.

„Așadar, există două întrebări care rămân pentru oricine crede că are o metodă de a scufunda unul dintre acești gigantici monștrii de oțel”, a explicat Farley. "Poți să o faci? Și chiar dacă poți, merită?"

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#China SUA, #portavion, #statele unite, #Asia , #Statele Unite