Sprijinul fata de Erdogan a urcat vertiginos dupa operatiunea din Siria - sondaj

Marti, 05 Noiembrie 2019, ora 15:45
4059 citiri
Sprijinul fata de Erdogan a urcat vertiginos dupa operatiunea din Siria - sondaj
Foto: Arhiva Facebook/ Recep Tayyip Erdogan

Sprijinul turcilor fata de presedintele Tayyip Erdogan a urcat vertiginos luna trecuta, cand Ankara a lansat o incursiune militara in nord-estul Siriei pentru a indeparta militia kurda YPG din apropierea granitei sale, arata un sondaj realizat de Metropoll.

Rata de aprobare a lui Erdogan a crescut cu 3,7 puncte procentuale in octombrie pana la 48%, arata sondajul, cel mai inalt nivel dupa cel inregistrat la scurt timp dupa alegerile prezidentiale din iunie 2018, care au fost tinute inainte de criza monedei nationale anul trecut, relateaza Reuters.

Rata de dezaprobare a scazut cu 9,3 puncte procentuale la 33,7%, cel mai mic nivel de la lovitura de stat esuata din iulie 2016. Aproximativ 18% din participanti nu au raspuns la intrebarea sondajului sau au spus ca nu stiu.

De la cea mai grava criza, cand lira s-a devalorizat anul trecut cu 30%, sprijinul fata de Erdogan s-a erodat, in timp ce inflatia si somajul au crescut rapid, iar economia a intrat in recesiune.

Autoritatile, dar si majoritatea cetatenilor turci vad YPG ca pe o organizatie terorista si o extindere a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) scos in afara legii in Turcia. PKK a lansat o insurgenta separatista impotriva statului din 1984 si aproximativ 40.000 de oameni au fost ucisi in conflict.

Patru dintre cele cinci partide politice din parlamentul turc au sustinut puternic operatiunea Turciei impotriva YPG. Partidul Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd s-a opus si a declarat ca aceasta avea ca scop stimularea sprijinului tot mai mic pentru Erdogan si partidul sau AK.

Ankara a lansat operatiunea pe 9 octombrie, la cateva zile dupa ce presedintele Donald Trump a decis brusc sa retraga trupele americane din nordul Siriei in urma unei discutii telefonice cu Erdogan. Atacurile au fost primite cu condamnare internationala.

Ulterior, Turcia a ajuns la acorduri separate cu Washingtonul si Moscova si si-a oprit operatiunea dupa ce militantii YPG s-au retras in interiorul Siriei dintr-o fasie de teren situata la frontiera.

Vezi si:

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#sondaj sprijin Erdogan Turcia , #Turcia