Spitale din Franta, tintele unor atacuri informatice majore in timpul pandemiei de COVID-19. Autoritatile au pregatit o strategie in domeniul securitatii cibernetice

Joi, 18 Februarie 2021, ora 16:55
1807 citiri
Spitale din Franta, tintele unor atacuri informatice majore in timpul pandemiei de COVID-19. Autoritatile au pregatit o strategie in domeniul securitatii cibernetice
Hackerii au spart retelele informatice ale spitalelor FOTO Pixabay.com

Mai multe spitale din Franta au fost tinta unor atacuri informatice de tip ransomware, in ultimul an. Nu mai putin de 27 de astfel de atacuri majore au fost inregistrate in 2020, iar in 2021 a avut loc cate un atac pe saptamanana. In acest context, autoritatile au pus la punct un plan de securitate cibernetica.

Ransomware este un software rau intentionat care, dupa ce se instaleaza pe dispozitivul victimei (calculator, smartphone), cripteaza datele si cere rascumparare pentru a le debloca.

In total "27 de atacuri cibernetice majore" au fost comise in 2020, iar "in 2021 a avut loc loc un (atac cibernetic) pe saptamana", a anuntat secretarul de stat insarcinat cu Tranzitia Digitala, Cedric O.

Spitalul din Villefranche-sur-Saone, in Rhone, a fost atacat zilele trecute, iar cel din Dax, in Landes, saptamana trecuta.

Sistemele informatice ale acestor spitale au ramas paralizate in asteptarea platii rascumpararii, iar atacurile vizand spitale sunt tot mai frecvente de la inceputul pandeniei covid-19.

In contextul in care intreaga societate si economia franceze sunt vizate de aceasta amenintare, presedintele francez Emmanuel Macron prezinta joi strategia franceza in domeniul securitatii cibernetice, care are ca obiectiv o consolidare a sectorului in Franta si o reducere a actorilor strani, care reprezinta o treime din piata franceza.

Un miliard de euro in lupta cu atacurile cibernetice

Statul francez intentioneaza sa mobilizeze un miliard de euro in vederea unei triplari a cifrei de afaceri a filierei si sa dubleze efectivele pana in 2025.

In centrul acestei ambitii se afla "Campus Cyber", care urmeaza sa reuneasca, pe o suprafata de 20.000 de metri patrati in La Defense aprocimativ 60 de actori-cheie din sector - grupuri mari, start-up-uri, actori publici, organisme de formare, actori din cadrul cercetarii si asociatii.

Phenianul a incercat sa pirateze date de la Pfizer privind vaccinul impotriva COVID-19

Efectivele Agentiei Nationale franceze pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), care ajuta institutiile sa-si consolideze securitatea, urmeaza sa creasca la 600 de oameni la sfarsitul lui 2021, de la 400 in 2017.

Atacul asupra spitalelor din Romania face parte dintr-o actiune la nivel global. Cazuri similare au mai fost in SUA si Germania

Atacurile cibernetice vizand organizatii au crescut de patru ori in 2020, o tendinta care afecteaza "toti actorii si toate tarile", subliniaza Palatul Elysee.

O crestere cu 255% a atacurilor de tip ransomware s-a inregistrat in Franta, in 2020, in sfera publica.

Intreprinderi ca grupul informatic Sopra Steria estimeaza costuri de aproximativ 50 de milioane de euro.

In cadrul politiei si jandarmeriei exsta deja unitati specializate, dar si un parchet specializat in inculparea infractorilor cibernetici, insa autorii atacurilor sunt adesea foarte bine organizati si folosesc servere multiple, iar uneori sunt piratati, la randul lor.

Strategia europeana impotriva atacurilor cibernetice

La nivel european, amenintarea este de asemenea reala.

In 2019, nu mai putin de 450 de atacuri cibernetice au vizat infrastructuri europene cruciale, mai ales in sectoarele financiar si energetic.

In decembrie, Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a fost victima unui atac cibernetic, in timp ce delibera cu privire la autorizarea de urgenta a unor vaccinuri impotriva covid-19.

Bruxellesul vrea, astfel sa treaca la ofensiva, iar Comisia Europeana (CE) a prezentat in decembrie o noua strategie in lupta impotriva atacurilor cibernetice, prin reactualizarea unei directive din 2016 cu privire la "consolidarea obligatiilor structurilor sensible" precum spitalele, retelele energetice, retelele de transport sau laboratoarele de cercetare.

Hackeri romani cautati cu FBI si Europol. Cum modificau fisiere pe computerele atacate fara sa fie detectati

Bruxellesul vrea totodata sa foloseasca inteligenta artificiala in detectarea atacurlor intr-un stadiu timpuriu si sa creeze un "veritabil scut in securitatea cibernetica".

Comisia doreste, de asemenea, sa-si consolideze regimul sanctiunilor cu privire la atacuri cibernetice comise din afara Uniunii Europene.

Sanctiuni - precum blocarea activelor si interdicia intrarii in UE - au fost aplicate deja unui numar de opt persoane si patru entitati originare din Rusia si China.

Insa statelor le revine sarcina sa decida investitiile necesare, cheia razboiului cibernetic.

Trei hackeri nord-coreeni, acuzati de SUA ca au comis atacuri cibernetice prin care au furat peste 1,3 miliarde de dolari

Statele Unite au pus sub acuzare trei programatori nord-coreeni pentru un furt cibernetic de peste 1,3 miliarde de dolari, in bani si criptomonede. Victimele hackerilor au fost: companii, banci sau studiouri de film.

Potrivit acuzatiilor, Jon Chang Hyok, 31 de ani, Kim Il, 27 de ani, si Park Jin Hyok, 36 de ani, au furat bani in timp ce lucrau pentru serviciile de spionaj militar din Coreea de Nord. Park a mai fost acuzat anterior, intr-o plangere facuta publica in 2018.

Departamentul de Justitie a anuntat ca hackerii sunt responsabili de o gama larga de activitati penale si atacuri cibernetice de amploare, inclusiv unul efectuat in 2014 impotriva Sony Pictures Entertainment ca razbunare pentru producerea filmului "The Interview", care a avut ca subiect asasinarea liderului nord-coreean.

Avertisment la Paris: Anunțuri care par oficiale le cer francezilor „să se angajeze în Ucraina”. „Uzurparea unui site oficial al Forţelor Terestre”
Avertisment la Paris: Anunțuri care par oficiale le cer francezilor „să se angajeze în Ucraina”. „Uzurparea unui site oficial al Forţelor Terestre”
Ministerul Apărării din Franța a denunțat joi, 28 martie, pe X, un fals site care folosește logoul instituţiei și care cere ca 200.000 de francezi să se angajeze în Ucraina. ”URL-ul...
Ministerele şi administraţiile locale din Franţa încep testarea săptămânii de lucru de 4 zile. Cât timp va dura experimentul
Ministerele şi administraţiile locale din Franţa încep testarea săptămânii de lucru de 4 zile. Cât timp va dura experimentul
Experimentarea săptămânii de lucru de patru zile în ministerele din Franţa va începe în această primăvară şi va dura „cel puţin un an”, potrivit unei note a administraţiei difuzate...
#atacuri informatice, #Franta, #spitale atacate cibernetic , #stiri externe