Ce soluții a găsit Spania pentru reducerea facturilor la gaze și energie: plafonează prețurile, reduce taxele

Marti, 14 Septembrie 2021, ora 11:483306 citiri
Ce soluții a găsit Spania pentru reducerea facturilor la gaze și energie: plafonează prețurile, reduce taxele
Măsurile vor avea ca efect reducerea veniturilor guvernamentale în 2021 cu aproximativ 1,4 miliarde de euro FOTO Unsplash.com

Spania va plafona preţurile gazelor naturale, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiei energetice, ca parte a pachetului de măsuri menit să scadă preţurile în creştere la utilităţi, a anunţat luni, 13 septembrie, premierul Pedro Sanchez, într-un interviu acordat postului de televiziune TVE, transmite Reuters.


Acesta a precizat că este inacceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma preţurilor ridicate de pe piaţa pentru electricitate. "Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori". Vom reduce taxa specială pe electricitate la 0,5%, de la 5,1%, a declarat prim ministrul.

Premierul a mai explicat că redirecţionarea profiturilor de la companiile de utilităţi va fi folosită pentru plafonarea preţurilor gazelor naturale şi reducerea costurilor cu energia pentru consumatori.

Noile măsuri ar urma să fie adoptate în şedinţa de marţi, 14 septembrie, a Guvernului de la Madrid. Analiştii se aşteaptă şi la suspendarea impozitului pentru generare de 7% şi extinderea reducerii TVA până la finalul anului. Măsurile vor avea ca efect reducerea veniturilor guvernamentale în 2021 cu aproximativ 1,4 miliarde de euro, a afirmat Sanchez.

Cererea ridicată pentru gaze naturale şi creşterea preţurilor la certificatele tranzacţionabile pentru emisii au dus la majorarea preţurilor în multe state europene.