Soldati ai coalitiei conduse de Arabia Saudita, pentru prima data in Yemen

Duminica, 03 Mai 2015, ora 22:02
6613 citiri
Soldati ai coalitiei conduse de Arabia Saudita, pentru prima data in Yemen
Foto: Hepta.ro

Un numar "limitat" de militari ai coalitiei conduse de Arabia Saudita au fost observati pentru prima data duminica pe strazile orasului Aden din sudul Yemenului, unde ii sprijina pe combatantii ce lupta contra rebelilor siiti houthi, potrivit unor responsabili locali, citati de AFP.

La Riad, purtatorul de cuvant saudit al coalitiei, generalul de brigada Ahmed Al-Assiri, a negat ca acesta este inceputul unei ofensive terestre majore. "Pot sa va asigur ca nu a avut loc nicio debarcare duminica la Aden", a declarat el.

Pana in prezent, interventia coalitiei arabe, declansata la 26 martie, s-a limitat la bombardamente aeriene, in special intensive.

Un responsabil provincial a declarat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, ca o "forta limitata a coalitiei a sosit" in marele oras-port. Un sef al asa-numitei "rezistente populare", un grup de forte ce lupta contra houthi, a confirmat prezenta unor elemente militare terestre ale coalitiei la Aden.

"O forta limitata a coalitiei a sosit la Aden pentru a ne ajuta in confruntarea cu houthi si soldatii loiali (fostului presedinte Ali Abdullah) Saleh", a declarat el.

Canalul de televiziune panarab Al-Jazeera a difuzat dupa-amiaza imagini cu un grup de soldati inarmati mergand pe jos in cartierul Khor Maksar din apropierea aeroportului. Un cameraman AFP a anuntat de asemenea prezenta acestor soldati, vizibil nemultumiti ca erau filmati.

Soldatii coalitiei desfasurati la Aden sunt doar cateva zeci, potrivit unor surse din cadrul "rezistentei populare".

Un responsabil a explicat ca treizeci de militari ai coalitiei arabe au fost desfasurati pentru "supervizarea" operatiunilor contra rebelilor pe aeroportul din Aden.

Lupte grele au avut loc duminica in apropierea aeroportului, au afirmat locuitori, iar coalitia a efectuat raiduri asupra si in jurul aeroportului, potrivit unui responsabil.

Arabia Saudita face obiectul tot mai multor critici pentru campania militara pe care o efectueaza de peste cinci saptamani in Yemen impreuna cu alte opt tari arabe, majoritar sunite.

Arabia Saudita bombardeaza intens Yemenul

Obiectivul operatiunii este de a restabili guvernul legitim si a recuceri de la houthi, sprijiniti de Iranul siit, teritorii vaste, inclusiv capitala Sanaa, sub controlul rebelilor din septembrie 2014.

Dar numarul victimelor civile este in crestere - peste 1.200 de persoane au murit de la mijlocul lunii martie, potrivit ONU - si situatia umanitara este descrisa in mod regulat drept catastrofala.

Duminica, organizatia Human Rights Watch a declarat ca coalitia condusa de Arabia Saudita a folosit munitii cu fragmentare furnizate de Statele Unite in timpul raidurilor aeriene impotriva rebelilor siiti, ceea ce este interzis printr-un tratat international.

Resturile acestor munitii ucid sau schilodesc prezentand pericole pe termen lung pentru civili. Munitiile cu fragmentare sunt interzise printr-un tratat adoptat in 2008 de 116 tari, dar nici Arabia Saudita, nici SUA si nici Yemenul nu l-au semnat.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#soldati Yemen, #Arabia Saudita soldati Yemen , #Yemen