Premierul populist al Sloveniei i-a numit pe eurparlamentari „marionetele lui Soros”

Vineri, 15 Octombrie 2021, ora 12:41
2749 citiri
Premierul populist al Sloveniei i-a numit pe eurparlamentari „marionetele lui Soros”
Premierul sloven Janez Jansa/ FOTO: slovenian-presidency.consilium.europa.eu

Premierul sloven Janez Jansa, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a postat, joi, 14 octombrie, pe Twitter, o fotografie în care apar mai mulţi europarlamentari olandezi pe care i-a calificat ca fiind "marionete" ale bogatului om de afaceri George Soros. Gestul i-a atras oprobiul omologilor europeni.

Postarea, care invocă o teorie a conspirației, a fost făcută în condițiile în care membri ai Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European se aflau în Slovenia pentru a evalua situaţia statului de drept şi libertatea mass-media. Tot pe Twitter, Jansa i-a acuzat pe europarlamentari că sunt părtinitori şi întreabă cât de des au făcut aceştia vizite unui cancelar german, unui prim-ministru olandez sau unui preşedinte francez.

Critici din partea liderilor UE

În fotografia publicată de premierul sloven Jansa, George Soros - o figură detestată de teoreticienii conspiraţiei de extremă dreapta şi de antisemiţii europeni - apărea alături de mai mulţi europarlamentari. Printre ei se afla şi Hans van Baalen, membru al partidului VVD al premierului olandez Mark Rutte, care a murit în luna aprilie la vârsta de 60 de ani.

Omologul olandez Mark Rutte l-a atacat imediat pe omologul său sloven calificând postarea ca fiind de "prost gust" pentru că invoca o teorie a conspiraţiei fără temei şi l-a convocat pe ambasadorul Sloveniei la Haga, informează AFP.

"Tweet-ul de prost gust al lui Janez Jansa despre europarlamentari. Îl condamn în termenii cei mai fermi", a scris pe Twitter Mark Rutte.

"Guvernul tocmai a transmis acelaşi sentiment ambasadorului sloven la Haga", a adăugat premierul Rutte, care a avut recent o serie de dezacorduri cu lideri din Europa Centrală.

Postarea lui Jansa pare să fi fost ştearsă în cursul serii de joi.

Cu toate acestea, prim-ministrul Sloveniei a ripostat cu o serie de tweet-uri adresate omologului său olandez, cu referire în special la asasinarea din iulie, la Amsterdam, a jurnalistului specializat în dosare penale, Peter R. De Vries.

"Ei bine, Mark, nu pierde timpul cu ambasadorii şi cu libertatea presei în Slovenia. Cu Sophie in 't Veld, protejaţi-vă jurnaliştii de crimele din stradă ", a scris Jansa.

În dispută a intervenit și președintele Parlamentului European, David Sassoli, care de asemenea a admonestat în termeni duri atitudinea prim-ministrului sloven.

„Atacurile asupra membrilor acestei instituţii sunt şi atacuri asupra cetăţenilor europeni”, a scris Sassoli pe Twitter. „Îi cerem urgent lui (Jansa) să înceteze provocările la adresa membrilor (Parlamentului European)”, a adăugat președintele PE. „O colaborare constructivă cu preşedinţia rotativă a Consiliului se poate baza numai pe încredere reciprocă şi respect”, a mai scris David Sassoli.

Nu e prima ispravă a premierului populist, admirator al fostului președinte american Donald Trump. În luna martie a avut loc un alt scandal în Parlamentul European, după ce premierul Jansa a cerut la o audiere asupra situaţiei mass-media din Slovenia să i se permită să prezinte o înregistrare video proprie. Solicitarea i-a fost respinsă şi Janez Jansa a părăsit transmisia online fără să îşi ia rămas bun.

De la preluarea, la 1 iulie, a președinției semestriale a Consiliului Uniunii Europene de către Slovenia, premierul Janez Jansa a iritat și contrariat de mai multe ori partenerii europeni cu declarațiile sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a făcut apel la reţinere în Orientul Mijlociu, luni, în timpul discuţiilor de la Washington, în contextul în care tensiunile dintre Iran şi Israel...
Primul panou publicitar cu miros de cartofi prăjiți. Unde se află și ce companie promovează VIDEO
Primul panou publicitar cu miros de cartofi prăjiți. Unde se află și ce companie promovează VIDEO
Lanțul de fast-food McDonald’s are primul panou publicitar cu miros de cartofi prăjiți în orașele Utrecht și în Leiden, Olanda. Aceste panouri publicitare au fost amplasate pe stradă de...
#Slovenia, #premier, #Janez Jansa, #jigniri, #europarlamentari, #George Soros, #Olanda, #Mark Rutte , #Olanda