Situatie dramatica in Africa: Epidemia de Ebola a scapat de sub control

Joi, 03 Iulie 2014, ora 23:33
15879 citiri
Situatie dramatica in Africa: Epidemia de Ebola a scapat de sub control

Epidemia de boala Ebola din vestul Africii se raspandeste cu pasi repezi. Ceea ce se intampla in Guineea, Liberia si Sierra Leone depaseste si cele mai sumbre scenarii facute pe aceasta tema. Nu exista un vaccin impotriva virusului care provoaca Ebola si nici medicamente specifice.

Virusul Ebola este unul dintre cele mai periculoase cunoscute pana in prezent. Odata contaminat, bolnavul acuza simptome dure care arata infestarea, boala fiind cunoscuta si ca febra hemoragica Ebola. Cei infestati prezinta artrita, dureri de spate, frisoane, diaree, oboseala, febra, dureri de cap, stare generala de rau, greata, durere in gat si varsaturi, noteaza Deutsche Welle.

OMS inregistreaza noi cazuri de Ebola in Africa de Vest. Epidemia, care de doua saptamani a cuprins tringhiul dintre Guineea, Liberia si Sierra Leone, a depasit scenariile cele mai sumbre. Colaboratori ai organizatiei "Medici fara Frontiere" sustin ca epidemia este scapata de sub control.

Ebola face ravagii in Guineea - 70 de morti, inca 111 persoane sunt infectate

Pana acum au fost inregistrate peste 60 de focare de infectie. Peste 400 de oameni au murit deja de Ebola. "Cel mai probabil, raspandirea bolii este legata de circulatia intensa a oamenilor intre cele trei tari. Lipsa de intelegere a populatiei locale in ceea ce priveste modul de transmitere a bolii ingreuneaza lupta cu virusul", arata "Medicii fara Frontiere".

In tari precum Guineea, de pilda, se consuma foarte multa carne care provine de la animale salbatice, inclusiv maimute. Normele de igiena sunt precare, iar, cand sunt inmormantati oameni care au murit de Ebola, rudele si apropiatii acestora nu respecta sfaturile medicilor care le spun sa nu atinga trupurile.

Mortalitate de 70 la suta

Mortalitatea in cazul actualei epidemii este de 70 la suta. Din cauza insuficientei locurilor din spitale in cele trei tari si a lipsei medicamentelor si personalului medical, se pare ca situatia nu se va imbunatati foarte curand. Mai mult, organizatia umanitara "Medici fara Frontiere" se teme ca situatia ar putea scapa cu totul de sub control.

Alerta - O epidemie de Ebola se raspandeste cu repeziciune

Virusul Ebola este intalnit in junglele tropicale ale Africii Centrale si Asia de Sud-Est, fiind depistat pentru prima data in anul 1976. Numele sau vine de la raul Ebola din Congo, acolo unde, in anul respectiv, s-au imbolnavit peste 300 de oameni de teribila maladie.

Virusul se transmite de la om la om prin fluidele corpului, inclusiv sudoare si saliva. Cercetatorii nu au reusit sa depisteze focarul primar de infestare, nestiind nici unde se gaseste rezervorul natural al acestuia. Cu siguranta, omul se poate infesta prin contactul cu o maimuta si exista presupuneri ca un purtator principal este liliacul, care transmite virusul altor specii de animale, si de aici la om.

Impotriva bolii Ebola nu exista niciun vaccin si nici medicamente care sa lupte eficient impotriva virusului. Bolnavul este izolat, iar lupta cu virusul se duce cu ajutorul unor antivirale, insa totul depinde de rezistenta celui contaminat. Se crede ca este foarte putin probabil ca epidemia sa apara si in Europa.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#epidemie Ebola Africa, #virus Ebola hemoragie, #boala Ebola simptome , #Africa