Siria, de acord cu punerea armelor chimice sub control international

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 10:02
1610 citiri
Siria, de acord cu punerea armelor chimice sub control international
Foto: Press TV

Ministrul sirian de Externe Walid al Moallem a declarat ca Siria va prezenta public arsenalul de arme chimice pe care il detine si ulterior il va preda pentru a fi distrus.

Decizia Siriei vine dupa ce secretarul de stat John Kerry a propus aceasta actiune in schimbul stoparii oricarei interventii militare in zona din partea fortelor occidentale.

Ministrul sirian a anuntat ca tara sa este gata sa coopereze cu fortele occidentale si cu Rusia pentru a plasa toate armele chimice pe care le detine sub control international si se angajeaza sa nu mai produca altele.

Oficialul a declarat ca va plasa arsenalul in mainile Rusiei, a "altor tari" si a ONU, scrie Sky News.

"Vrem sa ne alaturam conventiei care interzice folosirea armelor chimice si suntem gata sa ne asumam obligatiile impuse de aceasta conventie, inclusiv oferirea tuturor informatiilor solicitate in legatura cu armele de care dispunem", a declarat ministrul.

Premierul britanic David Cameron a declarat ca inainte ca Siria sa predea arsenalul de arme chimice, lumea trebuie sa asigure ca este vorba despre un gest sincer si ca nu avem de-a face cu o tactica de amanare a unei eventuale interventii in Siria.

Un purtator de cuvant al premierului britanic a declarat ca, nu mai departe de luni, Bashar al Assad a refuzat sa confirme daca armata detine arme chimice sau nu.

Secretarul de Stat John Kerry a anuntat ca Statele Unite asteapta acum stabilirea unui calendar in ceea ce priveste predarea armelor si a subliniat ca asteptarea nu va fi lunga. Mai mult, Kerry a subliniat ca si Consiliul de Securitate al ONU ar trebui sa se pronunte in privinta acestei intelegeri.

SUA si Siria, la un pas de impacare: arsenalul chimic al armatei, pus sub control international

Ideea confiscarii armelor a fost facuta publica, luni, de secretarul de stat John Kerry in timpul unei conferinte in Marea Britanie. Oficialul american a inaintat propunerea mai mult cu titlul de ipoteza si a adaugat la final ca este convins ca Bashar al-Assad nu ar fi de acord.

"Poate sa ne predea fiecare arma chimica pe care o are pana saptamana viitoare - sa ne dea totul fara intarziere. Dar nu o va face", a declarat, luni, secretarul de stat american.

Dar iata ca Siria si Rusia au receptionat mesajul iar presedintele Obama si-a dat si el acordul, luni seara, pentru aceasta "garantie" in Siria, scrie Washington Post.

Ideea de a monitoriza si ulterior distruge arsenalul chimic al Siriei "ar putea fi o descoperire importanta", a declarat presedintele SUA.

Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU pe tema Siriei, amanata la cererea Rusiei

In timp ce Kerry se afla in avion si se intorcea din Marea Britanie in Statele Unite a primit un telefon de la ministrul de Externe rus Serghei Lavrov care a spus ca a auzit declaratia facuta in conferinta de presa si ca va face un anunt public pe aceasta tema.

Declaratia a fost facuta inainte ca secretarul de stat sa aterizeze. "Facem un apel catre autoritatile siriene sa fie de acord cu punerea sub control international a arsenalului de arme chimice si de asemenea sa accepte distrugerea lor in viitor. Mai mult, Siria ar putea sa se inscrie in Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Am facut aceasta propunere catre ministrul sirian de externe Walid al-Moualem si speram sa primim rapid un raspuns pozitiv", a anuntat ministrul rus de Externe.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Siria arme chimice control international, #Siria preda armele chimice, #Siria anularea interventiei militare , #Siria