Siria: Assad, primul interviu dupa atacul chimic

Autor:Ana Ilie
Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 14:182627 citiri
Siria: Assad, primul interviu dupa atacul chimic

Presedintele sirian Bashar al-Assad a acordat, unei publicatii ruse, primul interviu de dupa atacul chimic de la Damasc. Assad neaga ca fortele sale au folosit arme chimice si a avertizat SUA ca orice interventie militara va esua.

"Esecul pandeste SUA la fel ca in celelalte razboaie pe care le-a declansat, incepand cu Vietnamul si pana in zilele noastre", a avertizat Assad in paginile publicatiei ruse Izvestia, potrivit Reuters.

Nu trebuie trecuta cu vederea alegerea lui Assad, de a acorda un interviu unei publicatii ruse: intr-un moment in care comunitatea internationala este revoltata de moartea a sute de civili intr-un posibil atac chimic al fortelor guvernamentale siriene si se vorbeste despre o posibila interventie militara, Rusia a continuat sa ramana singurul aliat al regimului de la Damasc.

Rusia chiar si-a exprimat ingrijorarea, luni, ca Washingtonul va raspunde militar la atacul in care se crede ca au fost utilizate arme chimice, si a cerut retinere de la SUA.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, ar fi fost alarmat de declaratia SUA, conform careia faptul ca Assad a permis comisiei ONU de ancheta a atacurilor chimice din Siria, aflata deja in tara, sa inspecteze locul unde s-ar fi petrecut, miercurea trecuta, incidentul, vine "prea tarziu pentru a fi credibil". Moscova se teme ca aceasta declaratie ar semnala ca este posibil un raspuns militar.

Mai mult, Rusia considera ca rebelii se afla in spatele atacului chimic.

Luni, expertii ONU vor inspecta locul unde un gaz otravitor a provocat moartea a sute de persoane in Damasc. SUA si aliatii sai sustin insa ca permisunea vine prea tarziu si dovezile au fost distruse de bombardamentele guvernamentale neobosite timp de cinci zile in acea zona.

In capitalele occidentale, in zilele ce au trecut de la atac, s-au auzit tot mai multe voci care cer actiuni militare pentru a pedepsi ceea ce pare a fi cel mai devastator atac cu arme chimice din lume, din ultimii 25 de ani.

ONU si Damascul au cazut de acord asupra unei incetari a focului cat timp inspectorii sunt in zona. Medicins sans Frontieres sustine ca cel putin 355 de persoane au murit la trei spitale in urma unor simptome de otravire, in vreme ce rebelii au pus cifra la 500-1.000, unii mergand pana la 1.300 de morti.