Ancheta in Portugalia privind vaccinarea anti-COVID a 126 de functionari. Ar fi fost imunizati fara sa aiba dreptul

Vineri, 29 Ianuarie 2021, ora 15:38
2214 citiri
Ancheta in Portugalia privind vaccinarea anti-COVID a 126 de functionari. Ar fi fost imunizati fara sa aiba dreptul
Oamenii s-au vaccinat peste rand FOTO Pexeles

O ancheta este in desfasurare in Portugalia, pentru a se verifica daca 126 de functionari din cadrul Institutului de Securitate Sociala din cartierul Setubal (sudul Lisabonei) s-au vaccinat anti-COVID fara sa aiba dreptul. Ei ar fi fost inclusi pe o lista cu angajati ai caminelor de batrani si ai unitatilor de terapie intensiva.

Ministrul de resort, Ana Mendes Godinho, a confirmat pentru EFE ca nu a avut cunostinta de respectiva situatie si ca, pe fondul suspiciunilor, "s-a deschis o ancheta interna urgenta la Institutul de Securitate Sociala".

Decizie pentru adoptarea "pasaportului de vaccinare" in Uniunea Europeana: "Vizam un sistem care sa stocheze informatiile letric si digital"

Aceasta ancheta s-a produs pe fondul polemicii izbucnite in Portugalia, dupa ce s-a constatat ca planul de vaccinare anuntat in aceasta saptamana de guvern include administrarea vaccinului si pentru politicieni si inalte oficialitati, al caror proces de imunizare va incepe in februarie. Astfel, oameni politici si inalti functionari vor avea prioritate la administrarea vaccinului, inaintea unor categorii care cer sa fie vaccinate ca urmare a unei mai mari expuneri la imbolnavire, cum este cazul angajatilor din sistemul de invatamant.

La ce sa te astepti atunci cand mergi sa te vaccinezi anti-COVID. Cei zece pasi povestiti de un roman care a fost imunizat

Inalti functionari, angajati ai institutiei Avocatului Poporului, membri ai Consiliului de Stat, membri ai magistraturii din Ministerul Public, membri ai organelor regiunilor autonome si primari sunt unii dintre beneficiari.

Opozitia, atat liderii de centru-dreapta, cat si cei de stanga, au criticat masura guvernului, dat fiind ca lista inaltilor oficiali care urmeaza sa fie vaccinati este foarte lunga.

Portugalia, tara cu 10 milioane de locuitori, a inceput campania de vaccinare la 27 decembrie 2020 cu o prima etapa care a inclus angajati din domeniul sanitar de prima linie, precum si angajati si rezidenti ai caminelor de batrani. In cadrul acestei prime etape, unui numar de peste 255.000 de persoane le-a fost administrata prima doza de vaccin.

Vaccinare peste rand in Romania

Si in Romania este in curs o ancheta privin vaccinarea "peste rand" a unor persoane.

Ministerul Sanatatii a transmis, joi, printr-un comunicat de presa, ca a solicitat controlul de la centrul de vaccinare din Radauti dupa ce s-a constatat ca in perioada 15-23 ianuarie 2021 au fost imunizate in acest centru 563 de persoane marcate ca eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare.

Conform comunicatului, la momentul controlului inspectorii DSP Suceava au constatat ca persoanele venite pentru imunizare in centrul de vaccinare nu erau verificate in aplicatia Rovaccinare pe baza CNP-ului si nici in listele de pacienti programati pentru ziua in curs. Listele cu pacienti pentru ziua in curs erau trimise pe whatsapp de catre medicul coordonator din DSP catre directorul medical al spitalului si redirectionate mai apoi de acesta personalului care asigura paza centrului pentru a permite accesul in unitate al pacientilor programati.

Medicul coordonator al centrului de vaccinare din Radauti sustine ca nu a vaccinat persoane care nu ar fi fost indreptatite sa primeasca serul in aceasta etapa, ci oameni care nu se putusera prezenta la vaccinare atunci cand fusesera programati.

Scandal în industria Big Pharma. Alianţa Pfizer-BioNTech, dată în judecată pentru încălcarea patentelor pentru vaccinul antiCovid
Scandal în industria Big Pharma. Alianţa Pfizer-BioNTech, dată în judecată pentru încălcarea patentelor pentru vaccinul antiCovid
Alianţa Pfizer-BioNTech a fost dată în judecată, joi, 25 aprilie, de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK), care acuză că cele două companii i-au încălcat patentele asociate...
ONU cere anchetă internațională la spitalele atacate de Israel în Gaza, unde au fost descoperite mai multe gropi comune
ONU cere anchetă internațională la spitalele atacate de Israel în Gaza, unde au fost descoperite mai multe gropi comune
Naţiunile Unite au cerut marţi "o anchetă clară, transparentă şi credibilă" privind gropile comune descoperite la două spitale importante din Gaza, devastată de război, care au fost...
#vaccin COVID, #Portugalia, #ancheta , #Portugalia