Sesiunea anuala a Adunarii Parlamentare a NATO incepe, sambata, la Bucuresti

Sambata, 07 Octombrie 2017, ora 08:52
4050 citiri
Sesiunea anuala a Adunarii Parlamentare a NATO incepe, sambata, la Bucuresti

Cea de-a 63-a sesiune anuala a Adunarii Parlamentare a NATO incepe, sambata, la Bucuresti, aceasta fiind a treia sesiune care are loc in Romania, dupa cele din 1997 si 2011. Evenimentul coincide cu vizita facuta in tara noastra de catre secretarul general al organizatiei, Jens Stoltenberg (foto).

La eveniment participa peste 50 de delegatii parlamentare nationale ale statelor membre si statelor cu statut de asociat, de partener regional si mediteranean asociat si de observator, precum si invitati din Romania si din strainatate. Discutiile se vor axa pe teme de actualitate privind securitatea internationala, comisiile de specialitate urmand sa adopte mai multe rapoarte care au fost dezbatute cu ocazia sesiunii de primavara care a avut loc, in acest an, la Tbilisi, in Georgia.

"Sesiunea anuala a AP NATO este cu siguranta cea mai importanta organizata de noi pana acum, sau cel putin de la finalul Razboiului Rece, pentru ca se intampla intr-o perioada in care Alianta NATO este profund subminata si se incearca destabilizarea, daca nu chiar destructurarea Uniunii Europene", a declarat, vineri, Vergil Chitac, seful delegatiei romane, la conferinta de deschidere a AP NATO. Potrivit lui Chitac, faptul ca in 20 de ani Romania a organizat de trei ori sesiunea anuala a AP NATO arata ca suntem "membri de incredere, voluntari si devotati ai Aliantei".

La randul sau, presedintele AP NATO, Paolo Alli, a declarat ca pe flancul estic al Aliantei exista tensiuni "crescande" cu Rusia, care are un comportament "agresiv", el subliniind importanta unui efort militar si politic din partea Aliantei pentru a face fata acestor provocari. "Pe flancul estic al Aliantei avem tensiuni crescande cu Rusia si siguranta in Marea Neagra este cruciala nu numai pentru Romania, Bulgaria si alte tari care se invecineaza cu Marea Neagra, dar si pentru Europa si pentru Alianta Nord Atlantica", a spus Alli. Totodata, Alli a spus ca Romania este unul dintre cei mai importanti parteneri ai NATO, el subliniind astfel importanta implicarii Romaniei in ceea ce priveste asigurarea sigurantei euroatlantice.

Sambata, de la ora 9.30, incep discutiile in cadrul comisiilor Adunarii Parlamentare, care vor continua si duminica. Astfel, ministrul Apararii Mihai Fifor si seful Statului Major General, vor face o prezentare cu tema "Evolutii in domeniul securitatii in Romania si in regiunea Marii Negre", in cadrul Comisiei pentru aparare si securitate. Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, va fi prezent la lucrarile Comisiei politice, unde va face o pezentare intitulata "Securitatea in sud-estul Europei".

Luni va avea loc, intre orele 9 si 16, sesiunea plenara in deschiderea careia vor sustine discursuri presedintele Klaus Iohannis, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Presedintele Iohannis va avea o intrevedere separata cu Stoltenberg, la Palatul Cotroceni, luni, de la 11.45, intrevedere care va fi urmata de declaratii de presa la 12.35. "Agenda intrevederii va include evaluarea concreta a stadiului implementarii deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varsovia, din anul 2016, si la Reuniunea la nivel inalt de la Bruxelles din mai 2017, precum si pregatirea agendei si rezultatelor viitorului Summit NATO din anul 2018.

Aspectele privind continuarea procesului de adaptare a Aliantei la mediul international complex de securitate, cu accent pe postura NATO de aparare si descurajare pe Flancul Estic, vor ocupa un loc important in cadrul discutiilor", transmitea, joi, Administratia Prezidentiala.

De la Cotroceni, secetarul general al NATO va merge la Vila Lac 1, unde se va intalni cu premierul Mihai Tudose. Ultimul punct pe agenda de luni a lui Jens Stoltenberg este vizitarea, de la ora 16.30, a Brigazii Multinationale NATO Sud-Est, impreunca cu presedintele Iohannis.

"Constituirea acestei structuri NATO pe teritoriul Romaniei reprezinta unul dintre rezultatele importante ale tarii noastre decis de sefii de stat si de guvern la Summitul NATO de la Varsovia in anul 2016 pentru intarirea securitatii in regiune. Conjugand efortul Romaniei, al aliatilor si al NATO ca organizatie, aceasta structura reprezinta expresia principiilor care stau la baza Aliantei Nord-Atlantice - solidaritatea si unitatea", a informat Presedintia.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#sesiune anuala Adunarea Parlamentara NATO Bucuresti , #NATO
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Sesiunea parlamentara OTAN/NATO la Bucuresti, un frumos cadou