Serviciile de informatii ale NATO pariaza pe victoria Armeniei in conflictul cu Azerbaidjanul

Vineri, 02 Octombrie 2020, ora 11:37
15912 citiri
Serviciile de informatii ale NATO pariaza pe victoria Armeniei in conflictul cu Azerbaidjanul
FOTO: Hepta Photo

Potrivit agentiei Bloomberg, Armenia si Azerbaidjanul se afla in pragul unui razboi, care va zgudui NATO, Orientul Mijlociu si pietele energetice.

Conflictul din Nagorno-Karabah poate parea pentru cetateanul obisnuit occidental ca o ciocnire nesemnificativa, undeva intr-un colt indepartat al planetei. Insa, in realitate, ceea ce se intampla acolo poate avea consecinte colosale, afectand stabilitatea si securitatea regionala, precum si ambitiile a doi lideri problematici pentru Occident: Vladimir Putin si Recep Tayyip Erdogan, arata sursa citata, potrivit publicatiei DefenseRomania.ro.

In confruntarile agravate, nici Armenia si nici Azerbaidjanul nu vor face concesii si compromisuri, asa ca un razboi, cu consecinte potential mari, este foarte probabil. Serviciile de informatii ale NATO au evaluat anterior situatia si au pariat pe victoria Armeniei impotriva Azerbaidjanului.

Inainte de aceasta, Rusia a furnizat arme si a instruit ambele parti, exercitand un efect calmant asupra lor. Dar acum, Armenia si Azerbaidjanul au decretat legea martiala si isi mobilizeaza trupele. Cel mai rau lucru este ca nu exista nicio posibilitate pentru alte tari sa intervina in ceea ce se intampla, pentru a opri varsarea de sange, cel putin o vreme.

Ankara si Moscova sustin parti diferite si au puncte de vedere opuse in Siria si Libia. Turcilor nu le plac armenii si stau in spatele fratilor lor musulmani din Azerbaidjan. In acelasi timp, Armenia este membra a OTSC si spera la o asistenta suplimentara de la Moscova.

Georgia instabila si Iranul agresiv se afla in imediata apropiere a campului de lupta. In acelasi timp, conductele Azerbaidjanului, bogate in petrol si gaze, trec la doar 10 km de granita cu Armenia. Transcaucazia a fost o regiune cu un nivel ridicat de tensiune si inainte, dar de data aceasta totul este mult mai grav.

Alegerile din SUA distrag atentia Washingtonului de la ceea ce se intampla. UE este ocupata cu problemele legate de Brexit. Prin urmare, sansele unei solutionari pasnice a conflictului par sumbre. Poate ca Statele Unite, Rusia si Turcia, lucrand impreuna, ar putea influenta partile in conflict si le-ar putea convinge sa opreasca evolutiile catastrofale. Negocierile ar putea sa inceapa cu restituirea simbolica a unei parti a terenurilor detinute de armeni catre azeri si cu angajamentele reciproce de a nu mai folosi armamentele. Insa, o astfel de dezvoltare a evenimentelor pare acum putin probabila.

Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
#international, #Armenia, #NATO, #Azerbaijan, #conflict, #razboi, #Securitate, #stiri , #NATO
Comentarii