Cel mai important general din Iran a fost asasinat de o drona la ordinul lui Trump

Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 07:15
28776 citiri
Cel mai important general din Iran a fost asasinat de o drona la ordinul lui Trump
Foto: Hepta.ro

Generalul Qassem Soleimani, seful fortei de elita Quds din Iran, a fost ucis intr-un atac aerian care a fost lansat de trupele americane asupra convoiului in care acesta se afla pe aeroportul din Bagdad, a anuntat vineri Pentagonul.

"Acest atac avea drept scop descurajarea planurilor viitoare de atac iraniene", a transmis Pentagonul intr-un comunicat. Atacul a fost efectuat la ordinul presedintelui Donald Trump.

In atac a fost ucis si comandantul militiei irakiene Hashd al-Shaabi, Abu Mahdi al-Muhandis, a declarat un purtator de cuvant al militiei irakiene, citat de Reuters.

Ei au fost ucisi chiar pe aeroportul din Bagdad, intr-un atac cu rachete, la scurt timp dupa ce au fost acuzati de americani ca au orchestrat manifestatiile din fata Ambasadei SUA din Irak din aceasta saptamana.

Intr-un articol din 2013 al publicatiei The New Yorker intitulat Comandantul din umbra (The Shadow Commander), Qassem Soleimani este descris ca fiind "cel mai puternic agent operativ din Orientul Mijlociu", iar fortele Quds sunt numite "o combinatie intre CIA si fortele speciale".

Manifestantii care inconjurau ambasada SUA din Irak s-au retras. Cine a dat ordinul

"Inamicul american si cel israelian sunt responsabili pentru uciderea mujahedinilor Abu Mahdi al-Muhandis si Qassem Soleimani", a declarat Ahmed al-Assadi, un purtator de cuvant al Fortelor Populare de Mobilizare din Irak, care coordoneaza militiile sustinute de Iran.

Soleimani, care a condus aripa internationala a Garzilor Revolutionare si a avut un rol cheie in razboaiele din Siria si Irak, a dobandit statutul de celebritate acasa si in strainatate.

El a contribuit la raspandirea influentei iraniene in Orientul Mijlociu, pe care Statele Unite si dusmanii regionali ai Teheranului, Arabia Saudita si Israel, s-au straduit sa-l tina sub control.

El a supravietuit mai multor tentative de asasinat impotriva lui puse la cale de agentiile occidentale, israeliene si arabe in ultimele doua decenii.

Forta Quds este o unitate a Garzilor Revolutionare din Iran (IRGC) care desfasoara activitati de razboi si de informatii neconventionale si este responsabila pentru operatiunile internationale. Statele Unite au trecut-o pe lista organizatiilor teroriste.

Forta Quds sprijina actorii non-statali in multe tari, inclusiv Hezbollah in Liban, Hamas si Jihadul Islamic Palestinian in Fasia Gaza si Cisiordania, rebelii Hutti din Yemen si militiile siite din Irak, Siria si Afganistan.

Analistii nu cunosc dimensiunea exacta a Quds, dar estimeaza ca ar avea 10.000-20.000 de membri. Forta Quds raporteaza direct liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

Trump a facut ce n-au avut curaj nici Bush nici Obama. Care va fi pretul?

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#atac rachete Bagdad, #Qassem Soleimani asasinat, #SUA razboi Iran , #terorism