Securitatea din zona extinsă a Mării Negre, pe agenda discuţiilor şefului Statului Major al Apărării cu omologul polonez

Sambata, 06 Noiembrie 2021, ora 20:09
2050 citiri
Securitatea din zona extinsă a Mării Negre, pe agenda discuţiilor şefului Statului Major al Apărării cu omologul polonez
Daniel Petrescu, șeful SMG

Evaluarea situaţiei de securitate din zona extinsă a Mării Negre şi Balcanilor de Vest şi ameninţările la adresa stabilităţii şi securităţii NATO s-au numărat printre subiectele abordate de şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, şi omologul său polonez, generalul Rajmund Andrzejczak, cu ocazia unei vizite în Republica Polonă.

"Şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a efectuat, în perioada 3-5 noiembrie, o vizită oficială în Republica Polonă, în cadrul căreia s-a întâlnit cu şeful Statului Major General al Forţelor Armate Poloneze, generalul Rajmund Andrzejczak, şi a participat la ceremonia de depuneri coroane de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Piaţa Pilsudski, Varşovia", informează un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Totodată, generalul-locotenent Daniel Petrescu a vizitat structuri aliate ale Corpului Multinaţional Nord-Est, precum şi contingentul românesc dislocat în Polonia pentru misiunea de asigurare a prezenţei înaintate consolidate pe flancul Nord-Estic al Alianţei.

"Întâlnirile şefilor Apărării din cele două ţări au urmărit consolidarea relaţiilor bilaterale de cooperare militară şi au constituit o oportunitate de analiză privind implementarea componentelor NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic al Alianţei. Pe agenda de lucru s-au aflat subiecte privind evaluarea situaţiei de securitate din zona extinsă a Mării Negre şi Balcanilor de Vest, ameninţările la adresa stabilităţii şi securităţii NATO, precum şi modul de implementare a deciziilor luate pe timpul Summiturilor NATO de la Varşovia (2016) şi Bruxelles (2021)", arată sursa citată.

De asemenea, cei doi oficiali au identificat aspecte practice pentru întărirea relaţiilor de colaborare atât în context bilateral, cât şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi al Uniunii Europene, prin dezvoltarea iniţiativei de instruire multinaţională la nivel întrunit.

Potrivit MApN, în anul marcării unui centenar de la semnarea "Convenţiei de alianţă defensivă între România şi Polonia", din martie 1921, relaţiile de cooperare militară cu Polonia, un aliat apropiat şi un partener strategic regional, se situează la un nivel ridicat, principalele argumente în acest sens fiind integrarea ambelor armate în structuri multinaţionale defensive, participarea acestora la operaţii şi misiuni NATO, UE şi al altor organisme internaţionale, precum şi prezenţa consistentă la activităţi de instruire în format bilateral şi aliat.

"Începând cu anul 2017, militarii polonezi sunt încadraţi în Brigada Multinaţională de Sud-Est, în principal, şi în alte structuri aliate dislocate în România, contribuind la asigurarea prezenţei înaintate adaptate a NATO, în zona de sud a flancului estic al Alianţei. Din acelaşi an, subunităţile artileriştilor antiaerieni români sunt integrate în Grupul de Luptă NATO din Polonia, reprezentând contribuţia României la prezenţa înaintată consolidată a NATO, în zona de nord a flancului estic al Alianţei.

Prin recenta dislocare a detaşamentului de apărare antiaeriană suntem la cea de-a zecea rotaţie a militarilor români în Polonia. I-am mulţumit generalului Andrzejczak pentru modul remarcabil de îndeplinire a sarcinilor revenite militarilor polonezi în activităţile comune cu militarii români. Pe linia de efort a Prezenţei Înaintate, i-am transmis că, pentru Armata României, alinierea şi unificarea capabilităţilor defensive ale NATO pe întregul său flanc estic constituie o prioritate", a afirmat şeful Statului Major al Apărării, conform comunicatului.

Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și președintele României Klaus Iohannis s-au angajat marţi, 23 aprilie, să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă...
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Producătorul francez de anvelope Michelin, cu afaceri anuale de aproape 30 miliarde euro, va închide fabrica de anvelope pentru camioane grele din Polonia, de la Olsztyn, unde lucrează...
#Securitate, #Marea Neagra, #discutii, #Stat Major, #Romania, #Polonia , #NATO