Secretele murdare ale armatei americane: Violul

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 22:43
11081 citiri
Secretele murdare ale armatei americane: Violul
Foto: Arhiva

Violul in cadrul armatei americane a devenit atat de raspandit, incat se estimeaza ca o femeie soldat in Irak risca mai mult sa fie victima unui viol decat sa fie ucisa de inamic.

"Mi-au trebuit opt ani ca sa pot sa vorbesc despre cele intamplate. Am fost in marina pentru o luna, eram foarte tanara. Am incercat sa fac raport, dar nu m-a luat nimeni in seama".

"Nu mai pot sa dorm fara pastile. Chiar si asa ma trezesc plangand noaptea, retraind momentele de cosmar".

Acestea sunt doua dintre confesiunile celor care au fost victime ale abuzurilor sexuale, in timp ce erau inrolate in armata americana, scrie intr-un amplu articol The Guardian.

In prezent se afla pe rol un proces in Statele Unite in care un grup de veterani au dat in judecata Pentagonul pentru a obliga institutia sa faca ceva pentru a putea controla aceasta problema.

Procesul a fost deschis de trei barbati si 25 de femei, care pretind ca au fost supusi unor agresiuni sexuale in timp ce se aflau in serviciul fortelor armate si care aduc acuzatii secretarilor de stat din Departamentul de Aparare, Donald Rumsfeld si Robert Gates.

Grupul ii acuza pe acestia ca au instituit o politica de reprimare si ignorare a celor care reclamau abuzurile de natura sexuala, dar si faptul ca cei care erau acuzati de comiterea faptelor erau considerati nevinovati din start.

Conform unor date care au fost prezentate in cursul audierilor, la procesul in cauza, in 2010 au fost inregistrate 3.158 de abuzuri sexuale reclamate in cadrul armatei americane. Dintre acestea numai 529 au ajuns la un sala de judecata si doar 104 s-au finalizat prin condamnari ale autorilor, se arata intr-un raport al SAPRO (Societatea pentru prevenirea abuzurilor sexuale din cadrul Departamentului american al Apararii).

Acelasi raport a estimat ca au existat alte 19.000 de cazuri nedeclarate.

Departamentul Vetaranilor a facut un studiu paralel in urma caruia se estimeaza ca una din trei femei, care activeaza in cadrul Armatei, a avut o experienta de trauma sexuala in timp ce se afla in serviciul activ, adica dublu fata de rata infractiunilor de tip sexual care au loc in SUA.

Victimele care accepta sa vorbeasca sustin ca este de notorietate faptul ca cei care comit infractiuni de natura sexuala in cadrul Armatei raman nepedepsiti, ceea ce face ca victimele sa renunte sa mai depuna plangere.

Situatia este cu atat mai grava cu cat cadrelor militare active americane le este interzis sa ceara schimbarea locului in care activeaza, in aceste conditii o femeie care a fost supusa la o agresiune sexuala in timpul serviciului militar fiind obligata sa ramana pe post pana la terminarea misiunii, ceea ce reprezinta un alt motiv pentru care femeile renunta sa mai faca plangere.

"Violul este o problema universala - se intampla peste tot, dar in alte sisteme militare este considerat ca o fapta penala, in timp ce in armata SUA, in multe cazuri, este considerat pur si simplu o incalcare de conduita", spune, citat de The Guardian, unul dintre avocatii grupului care a actionat Pentagonul in judecata.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Armata americana viol, #viol Pentagon, #femei viol Armata SUA , #America