Scurgeri radioactive la o uzina din Transnistria - radiatii de 300 de ori peste norma admisa

Joi, 14 Martie 2019, ora 09:38
6270 citiri
Scurgeri radioactive la o uzina din Transnistria - radiatii de 300 de ori peste norma admisa
Foto: Arhiva Pixabay

Scurgeri radioctive s-au produs la Uzina metalurgica de la Ribnita, din regiunea transnistreana, insa autoritatile de la Chisinau spun ca nu sunt motive de ingrijorare pentru populatie.

Scurgerea radioactiva ar fi avut loc pe 5 martie, iar nivelul radiatiei in zona, care se afla la circa 140 de kilometri departare de la Chisinau, ar depasi de 300 de ori norma admisa, conform ziarulnational.md, care precizeaza ca informatia, ascunsa initial, a aparut din surse anonime pe retelele de socializare, dar incidentul este confirmat si de Biroul pentru Politicile de Reintegrare al Guvernului de la Chisinau.

Coform sursei citate, intr-un mesaj anonim publicat pe Facebook se arata ca, in ziua incidentului, la fata locului s-au deplasat 40 de oameni in costume speciale. Angajatilor Uzinei li s-a cerut sa taca, iar unii au fost platiti cu 200 de dolari pentru a curata zona periculoasa.

Autoritatile de la Chisinau au confirmat incidentul, insa afirma ca nu exista niciun pericol pentru populatie.

"Biroul Politici de Reintegrare vine cu o precizare cu referinta la incidentul produs la Uzina Metalurgica din or. Rabnita, unde ca urmare s-a oprit cuptorul. Confirmam ca un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii martie curent, iar serviciile de interventie ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta nu au fost solicitate, desi la nivelul dialogului dintre Chisinau si Tiraspol exista un grup de lucru pe probleme ce tin de situatiile exceptionale.

In cadrul comunicarii cu Tiraspolul, la fata locului se desfasoara o cercetare interna pentru clarificarea cauzelor situatiei", se arata intr-un comunicat de presa al Biroului de la Chisinau.

"Nu exista motive de ingrijorare. Cu certitudine. Este un incident local, care poate fi stopat. In afara gardului uzinei nu exista niciun pericol", a declarat pentru publicatie Ion Apostol, directorul Agentiei Nationale de Reglementare a Activitatilor Nucleare si Radiologice (ANRANR) de la Chisinau.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#scurgeri Uzina metalurgica Ribnita, #scurgeri Uzina metalurgica Transnistria , #Transnistria