Scrisoarea de adio lasata de fostul presedinte al Peru, Alan Garcia, inainte de a se sinucide

Sambata, 20 Aprilie 2019, ora 15:49
6923 citiri
Scrisoarea de adio lasata de fostul presedinte al Peru, Alan Garcia, inainte de a se sinucide
Foto: Hepta.ro

Fostul presedinte peruan Alan Garcia a lasat o scrisoare de adio inainte de a se impusca in cap miercuri, in care a declarat ca nu are de ce sa suporte "nedreptatea" de a fi arestat pentru presupuse acte de coruptie si ca si-a indeplinit misiunea de om politic si lider al tarii sale, informeaza sambata EFE.

"I-am vazut pe altii defiland incatusati, agatandu-se de mizerabila lor existenta, insa Alan Garcia nu are de ce sa suporte nedreptati si tot acest circ, iar din acest motiv le las mostenire fiilor mei demnitatea deciziilor mele, tovarasilor mei un indiciu al mandriei si cadavrul meu ca dovada a dispretului fata de adversarii mei, pentru ca mi-am indeplinit deja misiunea pe care mi-am impus-o", a scris Garcia in scrisoarea citita de fiica sa Luciana Garcia Nores.

In scrisoarea sa de adio, despre a carei existenta s-a aflat cu putin timp inainte ca sicriul cu ramasitele pamantesti ale lui Garcia sa fie transportat intr-un cimitir privat din Lima unde urma sa fie incinerat, fostul presedinte peruan mai spunea ca si-a indeplinit misiunea de a aduce de doua ori la putere istoricul Partid Aprist Peruan (PAP), una dintre cele mai vechi formatiuni politice peruane, fondata de Victor Raul Haya de la Torre.

In misiva, Garcia, care a guvernat Peru intre anii 1985-1990 si 2006-2011, a scris ca, in opinia sa, "a aduce aprismul la guvernare in doua randuri" a fost "misiunea" existentei sale si ca, din acest motiv, adversarii sai "au optat pentru aceasta strategie" de a-l denunta timp de mai bine de 30 de ani, insa "n-au gasit niciodata nimic".

"In aceste vremuri de zvonuri si ura cu repetitie pe care majoritatile le cred adevarate am vazut cum sunt folosite procedurile judiciare pentru a umili sau a ofensa, ci nu pentru a descoperi adevaruri. Ani la randul m-am situat deasupra insultelor, m-am aparat, iar dusmanii mi-au adus un omagiu, spunand ca Alan Garcia era suficient de inteligent pentru ca ei sa nu aiba cum sa-si probeze calomniile", a mai scris fostul presedinte, care a dat asigurari ca "nu au existat si nu exista conturi, nici mita, nici avere, istoria are mai multa valoare decat orice bogatie materiala".

Garcia a mai scris ca si-a facut datoria "in politica si in lucrarile realizate pentru popor, ca si-a atins obiectivele pe care alte tari si guverne nu le-au atins". "Nu am de ce sa accept umilinte", a remarcat el, inainte de a cere "ca Dumnezeu, la care merg cu demnitate, sa-i apere pe cei cu inima buna si pe cei mai sarmani".

UN fost presedinte peruan s-a impuscat in cap pentru ca urma sa fie arestat

Mii de oameni, intre ei politicieni si reprezentanti ai autoritatilor, au participat la priveghiul lui Garcia, 69 de ani, care a fost organizat la sediul partidului PAP, la care familia a preferat sa aiba o ceremonie fara discursuri oficiale si unde s-a scandat impotriva guvernului condus de Martin Vizcarra si a presei de investigatie.

Dupa citirea scrisorii, intr-un gest plin de simbolism, mezinul lui Alan Garcia, Federico Danton, in varsta de 14 ani, a semnat deasupra cosciugului parintelui sau un document prin care a devenit membru al Partidului Aprist. Dupa aceea, sicriul cu ramasitele pamantesti ale fostului lider peruan a fost purtat vineri in procesiune pe strazile din centrul istoric al Limei, sub privirile multimilor.

Alan Garcia, nascut la Lima la 23 mai 1949, a murit miercuri dupa ce si-a tras un glont in cap in momentul in care un procuror si mai multi agenti de politie s-au prezentat la locuinta sa pentru a-l aresta pentru o presupusa luare de mita in legatura cu construirea unei linii de metrou in capitala de catre concernul brazilian Odebrecht.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#presedinte Peru sinucidere scrisoare adio , #stiri internationale