Schimbarea Facebook, Twitter si Google dupa ce Putin le-a folosit in razboiul hibrid

Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 19:36
9744 citiri
Schimbarea Facebook, Twitter si Google dupa ce Putin le-a folosit in razboiul hibrid
Foto: Hepta.ro

Vladimir Putin pare ca si-a propus sa castige un nou mandat de sase ani de sef la Kremlin. Nu si-a anuntat inca intentia de a candida, dar semnele par tot mai mult sa indice ca se pregateste sa intre in cursa.

Are cele mai mari sanse intr-un sistem de putere autocrat construit chiar de el si care inca i se supune. Dar s-ar putea sa aiba cateva surprize dupa amestecul in campania electorala americana si in Brexit.

Liderul rus este un mare admirator al retelelor sociale. A deslusit puterea comunicarii online, capacitatea ei de a influenta masele, probabil, de mult, din 2004, atunci cand Ucraina a iesit pentru prima data de sub pulpana Rusiei in urma Revolutiei Portocalii si Viktor Iuscenko, reprezentantul celor care doreau independenta fata de Moscova, l-a invins pe omul Rusiei, Viktor Ianukovici.

In urma cu 13 ani nu existau smart-phone-uri, iar Facebook era la inceput, fiind lansat in februarie 2004 ca o distractie a studentilor de la Harvard. Primul mesaj pe Twitter a fost trimis in anul 2006. Dar cresterea vitezei de a schimba mesaje, cele mai multe prin posta electronica si sms-urile telefoanelor mobile, dezvoltarea Photoshop si aparitia aparatelor foto digitale au dezvoltat, la un nivel fara precedent, comunicarea online, iar acest lucru a avut un puternic impact asupra societatii si asupra evolutiei ideilor politice.

"Daca nu puteai sa publici un anunt legal intr-un ziar, apelai la Internet", a spus Miroslaw J. Myj, profesor emerit la Scoala de Administrare a Afacerilor din Widener University. "Oamenii si-au dat seama ca puteau atasa postere electorale politice intr-un mesaj de e-mail, nu mai trebuia sa te duci direct sa-l oferi", a spus el. "Totusi, pana la sfarsitul anului 2004, doar intre doi si patru la suta dintre ucraineni foloseau Internetul. Dar cei mai multi erau studenti, universitari sau profesori, jurnalisti, cercetatori, tineri corporatisti sau politicieni - elita intelectuala si politica a Ucrainei - si constituiau o forta care a optat pentru schimbare", a declarat profesorul, citat de Voice of Ameria.

Revolutia Portocalie, un esec politic pentru Putin determinat de Internet

Vladimir Putin vine la putere in data de 31 decembrie 1999, dupa ce Boris Eltin isi da demisia. Revolutia Portocalie a fost una din partidele pierdute de noul tar, desi nimic nu anunta o astfel de infrangere. Kremlinul controla Ucraina din toate punctele de vedere - politic, economic si social. Fostul mare stat sovietic era dependent de gazul rusesc, de importurile venite de la fratele mai mare, iar 80% din schimburile comerciale erau cu Rusia. Si, totusi, Ucraina a reusit cumva sa se desprinda de Rusia. Cum a fost posibil?

Nu a durat mult pana cand reprezentantii Kremlinului au inteles ca Internetul a avut un impact devastator, acesta a trezit tanara generatie care s-a implicat in politica si a modificat cursul prestabilit al evenimentelor.

Si, de atunci, lucrurile au mers din rau in mai rau in ce priveste influenta ruseasca asupra comunicarii digitale, desi de televiziune s-a ocupat din prima zi a mandatului. Tehnologia s-a dezvoltat, iar Moscova pierdea toate confruntarile ideologice din cauza incapacitatii de a controla fluxurile de informatii de pe Internet. Asta s-a intamplat pana in 2006 cand oligarhii din preajma lui Vladimir Putin incep sa cumpere companii de media, de Internet si platforme sociale din tara, dar si din strainatate.

"Primul lucru pe care l-a facut dupa ce a ajuns in functia de presedinte in 2000 a fost acela de a forta cele mai importante canale TV - cel mai puternic mediu din tara - sa se supuna vointei sale. Proprietarii au fost fie cooptati, fie inchisi, fie exilati, iar pana in 2006 majoritatea presei rusesti a ajuns direct sau indirect sub controlul administratiei lui Putin", scrie cotidianul "The Guardian", intr-un articol din martie 2017.

Stirile false sunt cea mai importanta arma pentru propaganda rusa, iar distribuirea lor intensiva pe retelele sociale au avut efecte uimitoare in ce priveste influentarea alegerilor din statele democratice, foto Hepta.ro

Cum distribuie Kremlinul ura pe retelele sociale

De atunci, conceptul de razboi hibrid a fost conturat si pus in aplicare. Folosind succesul Facebook si Twitter, propaganda Kremlinului s-a strecurat in fiecare casa din Uniunea Europeana, in fiecare computer din SUA, singurul scop al lui Putin fiind acela de a distruge solidaritatea occidentala si, intr-o mare masura, a reusit.

In urma acestei strategii, partidele extremiste care erau exceptii izolate in urma cu un deceniu au ajuns, in unele state europene, la guvernare, de exemplu in Austria.

Populismul a luat o amploare fara precedent, iar controversele din mediul digital au inceput sa afecteze societatea. Au fost victorii mari si mici pentru Vladimir Putin, dar cele mai rasunatoare sunt Brexit-ul si alegerea lui Donald Trump presedinte al SUA.

"O examinare facuta de New York Times a catorva sute de postari arata ca cele mai puternice arme pe care agentii rusi le-au folosit pentru a schimba politica americana au fost furia, patima si dezinformarea pe care americanii le difuzau pe platformele sociale. Paginile rusesti - cu nume precum 'Fiti patrioti', 'Frontiere sigure' si 'Blacktivist' - au luat descrieri si videoclipuri autentice care prezentau batai date de politisti in actiune, postate pe YouTube si pe Facebook, le-au editat ca sa obtina un efect emotional maxim si le-au repostat in grupurile minoritatii de culoare pentru a-i instiga", scrie New York Times in articolul "Cum a folosit Rusia furia americana pentru a remodela politica SUA".

Nu se poate spune ca Putin a facut o miscare decisiva pentru a determina aceste victorii, dar a deteriorat atat de mult comunicarea publica incat mesajele extremiste, stirile false si ura au devenit lucruri comune, contribuind decisiv la victoria populismului. Brexit si Donald Trump sunt doua premiere ale infrangerii bunului simt, ceva ce in lumea occidentala nu s-a mai intamplat dupa Al Doilea Razboi Mondial. Prabusirea bunului simt (echilibrul social) a deschis poarta discursurilor extreme si a relativizarii faptelor (fake news).

Internetul se va transforma intr-un mediu in care anonimatul nu va mai fi o optiune

Dar acest fenomen de deteriorare sociala incepe sa fie stopat. In luna septembrie, reprezentanti ai Facebook au predat congresului american copii dupa 3.000 de mesaje publicitare distribuite de reprezentanti ai Rusiei in timpul campaniei electorale din SUA, de anul trecut.

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a promis oficial ca va lupta impotriva propagandei ruse, a stirilor si a conturilor false, foto Hepta.ro

"Suntem intr-o lume noua. Este o noua provocare pentru comunitatile de Internet pentru a face fata incercarii unor natiuni de a submina alegerile. Dar daca asta trebuie sa facem, suntem hotarati sa ne ridicam la nivelul cerut pentru a rezolva problema", a declarat Mark Zuckerberg, intr-un mesaj postat pe You Tube.

Ca sa va faceti o idee, ar fi ca si cum, anul viitor, in timpul campaniei electorale din Rusia, reprezentanti ai CIA ar incepe sa cumpere spatii publicitare in media ruseasca si sa distribuie mesaje prin care il ataca direct pe Vladimir Putin.

Mesajele prezentate de Facebook sunt doar varful icebergului campaniei dusa de Kremlin pe teritoriul SUA, managerii de la Twitter au fost si ei audiati de comisia de ancheta din congres, dar acestia n-au reusit sa raspunda convingator la intrebarile alesilor americani. Urmeaza o noua audiere.

Kremlinul a vizat prin campaniile duse pe retelele sociale sa dezbine cu orice pret, astfel, conturi false de Facebook, de Twitter au tintit grupuri de minoritati pe care le instigau si le atacau, pe de alta parte, agentii din ferma de troli din Sankt Petersburg intrau in grupurile extremiste unde plantau informatii inventate si instigau la ura.

Crearea de site-uri care promoveaza stiri false, stiri care apoi sunt preluate pe retelele sociale si sunt rostogolite pana ajung sa fie negate in emisiuni TV sau de presa serioasa e o alta metoda prin care reprezentantii lui Putin au incercat si, in parte au reusit, sa distruga credibilitatea mijloacelor mass-media traditionale.

Astazi, toata aceasta strategie de "intarata-i drace" a fost descoperita si descrisa in amanunt. Ea nu a fost oprita inca, dar exista o presiune imensa asupra Google, Facebook, Twitter si celelalte platforme sociale sa gaseasca solutii pentru stoparea propagandei Kremlinului. Incet, incet, gigantii tehnologiei incep sa dezvolte instrumente de limitare a "stirilor false", de inchidere a conturilor fantoma si de blocare a mesajelor care instiga la ura, rasism si violenta.

In scurt timp, Internetul nu va mai fi un loc in care poti sa te ascunzi si sa-i ataci pe ceilalti sub protectia anonimatului, se va transforma intr-un mediu mult mai aproape de viata reala in care cei ce-l folosesc vor avea nume si chip si vor raspunde pentru faptele lor. Si asa e normal sa fie.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Putin razboi retele sociale, #Putin fake news, #Putin Facebook propaganda , #razboi